Sastanak Vlade TK i Udruženja poslodavaca FBiH: Stavovi nikad nisu bili bliži

- Advertisement - Sastanak Vlade TK i Udruženja poslodavaca FBiH: Stavovi nikad nisu bili bliži

Smanjivanjem parafiskalnih nameta i Inicijativom za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada Tuzlanskog kantona će pomoći privrednicima u našem kantonu da lakše podnesu teret krize uzrokovane pandemijom, ali i da spremnije i konkurentnije nastupe na tržištu.

Naime, na sastanku sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH, grupacije sa Tuzlanskog kantona, sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Denijal Tulumović razgovarano je o načinima na koje Vlada može utjecati na stvaranje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta. Prije svega to se odnosi na smanjivanje parafiskalnih nameta kao što su naknade za općekorisne funkcije šuma, naknade za turističke zajednice i komunalne naknade, ali i izmjene federalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti čime bi se omogućilo da Zavod zdravstvenog osiguranja, u slučaju bolovanja zbog povrede na radu, preuzme plaćanje iznosa naknade radniku nakon 15 dana, umjesto trenutnog stanja kada Zavod brigu o naknadama preuzima nakon 42 dana bolovanja.

„Sve ove mjere imaju za cilj da rasterete poslovanje naših privrednika, da doprinesu stabilnosti njihovog poslovanja, da im pomognu da zadrže postojeća i otvore nova radna mjesta, te u konačnici doprinesu privrednom rastu i poboljšanju konkurentnosti naših privrednih subjekata na tržištu“, rekao je premijer Tulumović ističući da je Vlada svjesna problema i da je već poduzela određene korake prema višim nivoima vlasti, ali da se problemi koji su se nakupljali 15 i više godina, ne mogu riješiti za nekoliko mjeseci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Sastanak Vlade TK i Udruženja poslodavaca FBiH: Stavovi nikad nisu bili bliži

S tim u vezi dogovoreno je da se u narednim danima pripremi i održi tematska sjednica Vlade Tuzlanskog kantona, na kojoj će se razgovarati i poduzeti i konkretniji koraci ka rješavanju danas prezentirane problematike.

„Stavovi Vlade i poslodavaca nikad nisu bili bliži, što nam daje nadu da će u već dogledno vrijeme doći i do konkretnijih poteza i znatnog poboljšanja poslovnog ambijenta na našem kantonu“, složili su se danas predstavnici poslodavaca.

Osim premijera Tulumovića i domaćina današnjeg sastanka ministra privrede Asmira Hasića, današnjem sastanku su u ime Vlade prisustvovali ministar finansija Suad Mustajbašić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković. Delegaciju Udruženja poslodavaca činili su predsjednik Upravnog odbora Udruženja Ramiz Karić, Senad Džambić, Šefik Močić, Zijad Selimović, Ćazim Omić, Samir Hadžić, Kasim Selimović.

- Oglašavanje -
Sastanak Vlade TK i Udruženja poslodavaca FBiH: Stavovi nikad nisu bili bliži

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Šahin Dolovac – ” Travnik je najljepši grad na svijetu”

Šahin Dolovac rođen je 11.08.1938.g. u selu Drinsko kod Višegrada. U Drinsku je završio osnovnu školu, a u Višegradu stolarski zanat i...

(FOTO) Tradicionalni mevludski program u Hadži Ali-begovoj džamiji

U srijedu, 28. oktobra 2020. godine u Hadži Ali-begovoj džamiji održan je tradicionalni mevludski program sa predavanjem povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika...

Rusmir Agačević Rus/ Dirljivi oproštaj od od Marka Didaka

Rusmir Agačević Rus i članovi Pozorišta Travnik oprostili su se od svog velikog prijatelja Marka Didaka. "Mi, članovi...

Priče iz života: „Mala moja ak’ te niko neće primiče te...

Posebno zanimljive i našim čitateljima drage su priče iz života Dine Lolića, koje podijeli sa nama, piše portal Travnik.ba. Za sve ljubitelje...