S rastom prometa od 20,16% dmBiH završio poslovnu godinu 2021/22.

Kompanija dm drogerie markt obilježila je još jednu, 16. po redu, uspješnu poslovnu godinu. Rezultati koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, potvrdili su da je dm zadržao status drogerijskog lidera na bh. tržištu uz rast prometa od 20,16% u odnosu na proteklu godinu.

Unatoč izazovima s kojima se u ovoj godini suočilo globalno, ali i bh. tržište, kompanija dm u BiH nastavila je osluškivati potrebe svojih kupaca te je, uz bogatu ponudu proizvoda i usluga, poslovnu godinu 2021/2022. (1.10.2021 – 30.9.2022) završila ostvarenim prometom u iznosu od 272.718.900 KM.

Kontinuiranim sprovođenjem filozofije koja u središte poslovanja stavlja čovjeka, i ovu poslovnu godinu obilježili smo u duhu osluškivanja i oplemenjivanja potreba naših kupaca. Pored 14.382 proizvoda po UVIJEKPOVOLJNO cijenama, kojima su obuhvaćeni i proizvodi 28 dm robnih marki, našim kupcima ponudili smo nove usluge uvođenjem dm active beauty programa lojalnosti uz koji mogu sakupljati bodove i tako ostvariti dodatne uštede te nedavno otvoreni dm online shop. Temelje toga čine kontinuirane investicije u sve segmente našeg poslovanja pa smo u centralu, distribucijski centar, IT opremu te preuređenje postojećih i otvorenje novih dm prodavnica uložili više od 10 miliona KM“, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u Bosni i Hercegovini.

Otvaranjem 4 nove dm prodavnice u Velikoj Kladuši, Gradišci, Bosanskoj Krupi i Sarajevu, dm je prodajnu mrežu proširio na 84 prodavnice, a ulaganja kompanije nastavljena su i u polju društveno odgovornog djelovanja i razvoja 1.011 zaposlenika.


s rastom prometa od 20,16% dmbih završio poslovnu godinu 2021/22.

Oplemenjivanje potreba kupaca – Uvođenje dm active beauty programa lojalnosti

Početkom kalendarske godine, kompanija dm uvela je dm active beauty program lojalnosti, prvi u BiH koji se realizuje isključivo putem mobilne aplikacije i digitalne kartice, a sve u duhu korištenja nove tehnologije koja će kupcima olakšati svakodnevnicu.

„Korištenjem dm active beauty aplikacije, registrovani članovi programa na jednostavan način mogu sakupljati bodove i ostvariti uštede. Tako se tokom samo devet mjeseci aktivnog korištenja programu pridružilo 244.000 članova, koji su iskoristili 1,6 miliona kupona za dodatne pogodnosti. Na taj način kupci su sakupili 174,7 miliona bodova koje su u dm prodavnicama iskoristili kao sredstvo plaćanja u vrijednosti od 1,3 miliona KM. Udio active beauty prometa u ukupnom prometu firme prešao je jednu trećinu, a nedavnim otvaranjem dm online shopa i uvezivanjem „Moj dm“ računa s dm active beauty računom našim kupcima želimo ponuditi dodatne mogućnosti za uštedu“, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga.

Još jedan od noviteta je i usluga savjetovanja u odabranim dm prodavnicama, njih 15, u više bh. gradova. Pored profesionalnog šminkanja, koje kupovinom make up proizvoda u iznosu od 50 KM i više kupci dobijaju potpuno besplatno, dm savjetnice za ljepotu na raspolaganju su i za savjete o njezi lica i tehnikama šminkanja te odabira adekvatnih make up i proizvoda za njegu lica.

Osluškivanje potreba zajednice

Uspješno poslovanje kompanije dm ogleda se i u konstantnom radu na unapređenju kvaliteta života cjelokupne zajednice u kojoj posluje, kroz poticanje i podržavanje društveno odgovornih kampanja, ali i odgovora na potrebe lokalne zajednice u kojoj djeluje. Tako je tokom poslovne godine 2021/22. dm u različite kampanje uložio više od 163.000 KM.

Prva realizirana kampanja iz domena društvene odgovornosti u PG 2021/22. bila je Giving Friday, kada je na dan koji je u svijetu poznat kao Black Friday, dm iznos od 5% ukupnog prometa izdvojio za podršku radu narodnih kuhinja širom BiH te tom donacijom osigurao 8.655 obroka ukupne vrijednosti 39.908 KM.

„Tokom godine podržali smo realizaciju 17 ekoloških projekata u okviru kampanje {ZAJEDNO} za bolje sutra pa je u unapređenje životnih uslova u protekloj poslovnoj godini uloženo više od 60.000 KM. Sada već tradicionalna, 5. ženska dm utrka ponovo je izazvala veliki interes žena širom BiH, a donacijom od uplaćenih kotizacija podržali smo kampanju borbe protiv menstrualne stigme i tako zajedno s našim kupcima osigurali besplatne menstrualne uloške za 7.000 učenica srednjih škola Kantona Sarajevo u vrijednosti od 11.576,51 KM“, izjavila je Kristina Ćosić, voditeljica Logistike.

Pročitajte:  Završeno 3D idejno rješenje za Poslovni inkubator Novi Travnik

I ove godine, u saradnji s lifestyle portalom Bonjour.ba dm nastavlja uspješnu FEEL GOOD priču kreirajući treće izdanje majice SAVRŽENA čijom prodajom je osigurano 9.000 KM koje će biti usmjerene u podršku domaćim poduzetnicama.

U okviru dm-ove kampanje Inspiracija, bh. street art umjetnici su oslikali izloge dm prodavnica u Mostaru i Banjoj Luci te mural na zidu sarajevske dm prodavnice na Grbavici te na taj način ponudili kreativni odgovor na pitanje „Šta nas ljude čini lijepima?“.

 „U vremenu globalnih izazova, kampanjom „Inspiracija“ i saradnjom s bh. umjetnicima željeli smo podsjetiti koliko je važno obogatiti svakodnevnicu doživljajima i trenucima koji se pamte. Snaga inspiracije otkriva nove vrijednosti i rezultira stvaralaštvom, a kako je kampanja na ovaj način promovirana i realizirana u svim zemljama dm grupe, izuzetno nam je drago biti u mogućnosti pružiti podršku radu lokalnih umjetnika i razvoju kulturne scene, sve s ciljem da se u zajednici probudi inspiracija za pozitivne promjene“, izjavila je Alma Aščić-Efendić, voditeljica Finansija i Kontrolinga.

Kao poslovna zajednica koja ima snažan fokus na održivosti i osviještenosti u svim segmentima poslovanja, kompanija dm, u cilju da što više „ozeleni“ svoje poslovanje početkom poslovne godine 2021/22, nabavila je prvi električni automobil, koji je stavljen na korištenje svim zaposlenicima. Uz vozilo, u krugu dm centrale instalirana je i stanica za punjenje električnih automobila koju mogu koristiti, uz dm zaposlenike i poslovni partneri te posjetioci centrale. U tom duhu, uvođenjem stanica za punjenje deterdženata u dm prodavnice u Banjoj Luci i Mostaru, kupcima je omogućeno ponovno punjenje eko deterdženata u jednom kupljene boce. U dm prodavnicama, distribucijskom centru i centrali sakupljeno je više od 575.000 kg kartonskog, plastičnog, staklenog i metalnog otpada koji će dalje biti adekvatno zbrinut sa što manjim negativnim posljedicama na okolinu.

Kao nastavak filantropskog djelovanja u društvu dm kompanija u protekloj poslovnoj godini potpisala je i Ugovor o pristupanju Filantropskom forumu BiH a u sklopu kojeg kao članica daje svoj značajan doprinos u pozicioniranju filantropije, jedne od temeljnih vrijednosti bh. društva.


s rastom prometa od 20,16% dmbih završio poslovnu godinu 2021/22.

Živjeti posao drugačije – Vanredno povećanje plata i isplata jednokratne pomoći

Svjesni izazovnog vremena i kretanja na globalnom i lokalnom tržištu, zaposlenicima je tokom godine u dva navrata povećana plata, prvi put 9,5% u januaru i 9% u maju.

„Imajući u vidu izazove s kojima se susrećemo lokalno i globalno, pored povećanja plata, prihvatili smo prijedlog Vlade Federacije, na osnovu koje je svih 1.011 dm zaposlenika dobilo jednokratnu novčanu pomoć. Iako se pogodnost jednokratne pomoći bez oporezivanja odnosila samo na zaposlenike s područja FBiH, mi smo odlučili isplatiti ovu novčanu pomoć svim zaposlenicima, dakle i na području Republike Srpske i Brčko distrikta što čini sveukupni bruto iznos od više od 1.200.000 KM. Osim toga, uz redovne sistematske i stomatološke preglede, kontinuirano radimo na osnaživanju i razvoju ličnih potencijala zaposlenika, ulažemo u njihovo stručno usavršavanje te im pružamo mogućnosti dodatnih edukacija na temu zdravlja koje pripremaju i realiziraju dm ambasadori zdravlja“, izjavila je Emina Mušinović, voditeljica Razvoja ljudskih resursa, Kadrovske službe i Informatike.

Na tragu toga, a na osnovu istraživanja portala mojposao.ba u kojem je sudjelovalo 11.000 ispitanika iz cijele zemlje, dmBiH je ponovo osvojio titulu „Najpoželjniji poslodavac u Bosni i Hercegovini“, i to u tri kategorije: u ukupnom poretku,  u sektoru maloprodaje, ali i u posebnoj kategoriji „Najinkluzivniji poslodavac“.

Ulaganja i planovi za poslovnu 2022/23. godinu

Prema riječima direktora dm-a Damira Šlosela i u narednoj poslovnoj godini nastavit će se ulaganja u svim segmentima poslovanja. Jedan od fokusa poslovanja jeste i nastavak ulaganja u novi dm online shop i „Moj dm“ aplikaciju, koji je već u prvim danima nove poslovne godine zabilježio veliku posjećenost. Osim toga, planirano je i blizu 150 novih radnih mjesta, proširenje maloprodajne mreže za još pet novih prodavnica. Iznos ukupnih planiranih ulaganja je 12.1 miliona KM.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mirko
Mirkohttps://travnik.ba/
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Možda vas zanima

Usluge banke, leasinga i osiguranja na jednom mjestu

Pod sloganom „Da skratimo priču“ Sparkasse Bank, Sparkasse Leasing, i članice VIG Grupacije Vienna i Wiener osiguranje pokrenuli su jedinstveni poslovni model na finansijskom...

Završeno 3D idejno rješenje za Poslovni inkubator Novi Travnik

Uz potporu Općine Novi Travnik završeno je 3D idejno rješenje za Poslovni inkubator Novi Travnik (PINT). Ovaj poslovni inkubator zamišljen je kao mjesto gdje će...

Nove pogodnosti za korisnike Addiko Mastercard Business kartice

Korisnici Addiko Mastercard Business kartica odnedavno mogu uživati u dodatnim pogodnostima na aerodromima u Sarajevu, Beču i Beogradu. Premium usluga korištenja pristupa Business lounge...

Oglas za posao: Kamenjak Cop iz Travnika traži radnike

OGLAS ZA POSAO INŽINJER GRAĐEVINE OPIS POSLOVA: Organizacija i vođenje gradilišta i projekata, Organizacija radnih zadataka, radnika i mehanizacije, Vođenje obavezne dokumentacije na gradilištu, Izrada dokaznica, obračuna i analiza utrošaka. USLOVI: Stručno...

Tim mladih inžinjera napravio prvo bh. električno dostavno vozilo...

Tim mladih inžinjera okupljenih u travničkoj firmi GS - TMT, zaneseni idejom o zelenoj energiji, napravio je prvo bosanskohercegovačko električno dostavno vozilo kojeg su...

Pogledajte radove na dionici brze ceste Lašva – Nević...

U toku je gradnja jednog dijela dionice brze ceste Lašva - Nević Polje dužine 4,8 kilometara od ukupno 24,3 kilometra ove ceste. Radovi na izgradnji...

Prva rata na poklon – posebna ponuda Addiko Bank...

Penzioneri, kao najiskusniji članovi našeg društva imaju dodatni razlog za novogodišnje veselje. Naime, Addiko Bank Sarajevo je kreirala posebnu ponudu kredita za naše najiskusnije...

Novogodišnji paketići za mališane u Sarajevu, Tuzli, Travniku i...

Akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“, koju već dvanaestu godinu zaredom provodi Addiko Bank Sarajevo nastavljena je i ove sedmice.  Svoje paketiće dobili su...

(FOTO) Narodnim kuhinjama širom BiH dm donirao 9.062 obroka

Nakon što je na datum 26.11.2022. dm BiH odvojio 5% od ukupnog prometa kako bi donirao narodnim kuhinjama širom BiH u sklopu aktivnosti GIVING...

Kako su stolice iz Hadžića postale najprodavanije stolice u...

Bh. kompanija „Adana Co“ – Domaći dizajneri namještaja koji su osvojili evropsko tržište… Trpezarijske stolice koje se proizvode u Hadžićima nadomak Sarajeva najprodavanije su stolice...

(FOTO) dm dialogicum Sarajevo / Za kraj godine dm...

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022,  kompanija dm drogerie markt predstavila je novi naziv sjedišta kompanije koje se od sada zove dm dialogicum...

„Jedan paketić za jedan osmijeh” – 12 godina humanitarne...

Tradicionalna humanitarna akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“ koju organizuju zaposlenici Addiko banke Sarajevo nastavljena je i ove godine. Dvanaesti put zaredom zaposlenici uz...

Drugi čitaju

Večeras veliki zajednički iftar u Travniku

U Travniku će večeras biti održan veliki zajednički iftar, nakon duže pauze zbog pandemije koronavirusa. Naime, iftar će biti održan u organizaciji h. Hajriz i...

Organiziran iftar i druženje u Radojčićima

U subotu, 16. 04. 2022. g. u mesdžidu Radojčići u džematu Bandol organiziran je iftar i druženje za omladinu. Organizatori iftara su bili džamijski...

Od porodičnog biznisa do najpoznatijih proizvođača madraca u...

Naglašavajući domaću proizvodnju i značaj porodičnog biznisa, načelnik općine Travnik Kenan Dautović danas je posjetio preduzeće NoBil iz Nove Bile. Sa fokusom na potrebe...

Preminuo Sanel Grabus

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je Grabus (Ismet) Sanel 1976.-2022. preselio na Ahiret u ponedjeljak 18.04.2022. godine, uslijed iznenadne smrti u 46. godini...

Preminuo Rasim-Riki Rubanović

Obavještavamo rodbinu, prijatelje i poznanike da je Rubanović (Suljo) Rasim - Riki preselio na Ahiret u petak 22.04.2022. godine, u 78. godini života. Dženaza...

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i estradni umjetnik za kojeg znaju svi ljudi s naših prostora! Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je...

Preminuo Igor Papić

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da je Igor (Ivo) Papić 1980.-2022. preminuo 05.07.2022. godine u 42. godini života. Posljednji...