Ruksaci za djecu i kolica za bebe

Ruksaci za djecu su veoma važni u prvim školskim danima djeteta, te je potrebno da izaberete pravi ruksak kako bi vašem djetetu bilo udobno.

Ruksaci za djecu proizvode se nekoliko decenija godina još od 70 – tih razne sportske kompanije odlučuju da proizvode prve ruksake koje će djeca koristiti u svakodnevnom školskom životu. Međutim čak i prije postojale su torbe koje liče današnjim ruksacima samo govorimo o dosta oskudnijim i jednostavnijim materijalima. 

Današnji ruksaci

Djeca danas imaju veliku privilegiju kada je riječ o ruksacima, naime njihova cijena je sa godinama postajala sve povoljnija, a kvalitet se iz godine u godinu povećavao. Današnji ruksaci su prepuni spužvastih materijala i visoko kvalitetnog prostora za leđa tako da djeca imaju što manje nelagode u putovanju od kuće do škole.

Od tadašnjih zavežljaja knjiga i improvizovanih ruksak došli smo do danas. Ruksaci su zaista prešli dug put razvijanja i danas imamo ogroman broj vrsti i varijanti. Današnji ruksaci za djecu prate sve trendove i potrebe društva, pa su tako prilagođeni današnjoj količini knjiga koja se nosi. Također prepuni su pregrada i džepova kako bi se povećala efikasnost iskorištenosti prostora, a tu su još i brojni otvori za gadžete i multimediju. Zbog tog svog razvijanja današnji ruksak ima recimo držač za flašu, kišobransku kabanicu, također imamo i ruksak koji može imati ulogu frižidera i još raznorazne dodatke.

ruksaci za djecu

Također vrste su se uveliko promijenile i razvile. Nekada u prošlosti znalo se ruksak je dvije naramenica jedna pregrada i to je to, a danas su se stilovi apsolutno pomiješali i iz godine u godinu imamo sve više novih dizajnova i stilova. Recimo imamo i dalje one jednostavne varijante koje nikada neće izaći iz mode zatim imamo  moderni ruksak koji može biti sa jednom ili dvije naramenice, tu su naravno i profesionalni ruksaci za sport.

Vremenom su se potrebe djece i roditelja promijenile, a ruksaci su morali da se razviju što su to naravno i postigli, nisu više ruksaci dosadne jednobojne torbe na njima danas možemo pronaći razne natpise, printove. Davno je prošlo vrijeme kada su se ruksaci samo koristili kao vid prenosnog sredstva, oni danas predstavljaju osnovni faktor u razvoju i oblikovanju kompletnog ranog života djeteta, ali naravno i cijelog obrazovnog sistema.

Bez obzira da li se radilo o vrtiću, osnovnoj školi ili srednjoj školi ruksak je sastavni dio života djeteta i stoga dobro promislite kada budete kupovali ruksak, jednostavno ovo nije predmet na kojem se treba štediti. Također edukujte sebe i svoje dijete mnoga istraživanja su rađena na temu ruksaka i da li se oni ispravno nose, te su rezultati šokantni.

Istraživanja su pokazala da većina ljudi ne zna da nosi ruksak na pravilan način, pored toga mnogi roditelji ne znaju kako da pravilno spajuku knjige svom djetetu i na taj način olakšali mu nošenje samog ruksaka. Obavezno se edukujte jer nepravilno nošenje ruksaka može dovesti do toga da se deformira kičma jer ruksaci su danas jedan od najboljih način da se prenese većina malog tereta, te zbog toga se ne bi trebalo štediti i potrebno je da vaše dijete pravilno nosi ruksak.

Ako je razlog vašeg ulaska u ovaj tekst namjera da se informišete o tome koja su najbolja kolica za bebe došli ste na pravo mjesto.

Kolica za bebe odnosno njihova kupovina spada u jednu od najbitnijih odluka koju kao budući roditelj morate donijeti. Kolica su veoma bitna kako zbog vas tako i zbog vašeg djeteta. Ako gledamo sa strane roditelja kvalitetna kolica vam znatno olakšavaju kretanje sa vašom bebom i čine rane šetnje veoma ugodnim i jednostavnim kada znate da je vašoj bebi udobno, a vi ne morate gurati teška kolica.

Naravno trebamo i gledati stranu djeteta koja je apsolutni prioritet. Naime bebe moraju da borave na apsolutno udobnim mjestima kako se ne bi u bilo kojoj mjeri poremetio njihov razvoj. Dakle, moraju da sjede odnosno leže na veoma udobnim jastucima i u kolicima koja su kreirana kako bi bebi bilo što udobnije. Na ovaj način vi od samog početka štite vašu bebu i osiguravajte joj zdrav i siguran razvoj.

Koja kolica za bebe izabrati

Veoma ozbiljno pitanje koje ne bi olako trebali shvatiti. Izbor je ogroman, a na vama je da donesete onaj pravi kako bi vašem djetetu bilo udobno. Kolica za bebe mogu biti razna, na vama je da što bolje zamislite različite situacije u kojima bi mogli da koriste kolica za bebe kako bi donijeli najbolju odluku. Također jedno od velikih pitanja koje sebi morate postaviti i na njega dati odgovor je sigurno koliko često ćete koristiti kolica, te uzmite u obzir veličinu prtljažnika u vašem automobilu kao i da li živite u kući i zgradi.

kolica za bebe

Ako pak živite u zgradi onda morate i donijeti odluku na osnovu toga da li se u vašoj zgradi nalazi lift i da li opšte kolica mogu stati u taj lift. Sve su ovo pitanja koja su veoma bitna prilikom donošenja odluke, jer kvalitetna kolica za bebe nisu jeftina barem kada se govori o kvalitetnim kolicima stoga dobro provjerite sve faktore prilikom kupovine.

Pored pitanja kao što su gdje živite i da li do vaših vrata dolazite liftom ili stepenicama ne smijete  zaboraviti ni na težinu samih kolica. Generalno ponuda kolica kreće se od 6 kilograma do 20 kilograma, naravno kod većih kilograma smatra se da su u pitanju dvije bebe. Međutim bez obzira na težinu vaših kolica bila ona lakša ili teža imajte u vidu da nikako nije preporučljivo konstatno dizanje kolica kako za sigurnost vaše bebe tako i za vašu sigurnost. Kada god je moguće morate biti spremni da gurate vaša kolica, a nikako da ih podižete i nosite preko bilo kakvih prepreka.

Mnogi roditelji smatraju da ako je dijete povezano sa sigurnosnim kaiševima i svom ostalom sigurnosnom opremom da je uredu da se kolica nose, ali to je pogrešno razmišljanje. Koliko god postojalo kaiševa i sigurnosne opreme sa nošenjem kolica za bebe može doći do slučajnog sklapanja što može ozbiljno da ugrozi sigurnost vaše bebe, a naravno niko od nas ne želi da se to dogodi.

Dodatna oprema

Pored osnovnih aspekata koja svaka kolica treba da imaju razmislite još i o dodatnoj opremi kao što su jednostavan način sklapanja koji će vam uveliko olakšati prenos kolica u vašem autu. Zatim obratite pažnju i na kvalitetne ručke za sama kolica koja bi trebala biti praktična. Iako uvijek trebate biti na oprezu ponekad morate samo koristit jednu ruku da gurate kolica tako da je praktičnost veoma bitna.

U nešto kvalitetniju opremu uzimaju se i mogućnost okretanja sjedišta i bolji točkovi samih kolica za bebe. Sve su ovo elementi koji će naravno dovesti do toga da kolica budu nešto skuplja, ali će vam prevoz vašeg djeteta učiniti lakšim jednostavnijim i sigurnijim. Sami smo spomenuli kako je bitno da se plati malo više za bolja kolica, međutim ne mora značiti da ako platite više da ćete dobiti bolja kolica. Sve zavisi od vaših potreba tako da prvo odgovorite na gore sva postavljenja pitanja prije kupovine samih kolica.

Travnik.ba
Travnik.bahttps://travnik.ba/
Travnik.ba je najstariji travnički portal. Travnik.ba je web portal s vijestima i informacijama iz grada i općine Travnik.

Drugi upravo čitaju

(FOTO) Načelnik Dautović u posjeti preduzeću NoBil / Od porodičnog biznisa do najpoznatijih proizvođača madraca u regiji

Naglašavajući domaću proizvodnju i značaj porodičnog biznisa, načelnik općine...

Učenici Medicinske škole Travnik paketićima obradovali osnovce

U ponedjeljak, 18. 04. 2022. godine, Osnovnu školu Travniku...

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i...

Večeras veliki zajednički iftar u Travniku

U Travniku će večeras biti održan veliki zajednički iftar,...

Organiziran iftar i druženje u Radojčićima

U subotu, 16. 04. 2022. g. u mesdžidu Radojčići...

Možda vas zanima

(FOTO) Koncertna sezona u Travniku / Zanin i Adis predstavili duet “Alkatmer”

Koncertna sezona u Travniku nastavljena je predstavljanjem dueta “Alkatmer” Zanina Berbića i Adisa Sirbubalo. Zanin, vokalista, etnomuzikolog i zaljubljenik u tradicionalnu muziku odabrao je za...

(FOTO) Općinsko vijeće Travnik usvojilo osam Izvještaja o radu Javnih ustanova

Dvadeseta redovna sjednica Općinskog vijeća Travnik održana je danas a na dnevnom redu se našlo čak osam Izvještaja o radu Javnih ustanova. Kako se...

(FOTO) Učenici iz Travnika i Novog Travnika održali zajednički koncert

Učenici Osnovne muzička škola Travnik i Srednje glazbene škole “Jakova Gotovca” Novi Travnik večeras su održali zajednički koncert. Ovo je bio još jedan vid nastavka...