13.8 C
Travnik

Prvi regionalni festival monodrame “InBox” od 16. do 19.09. u Travniku

Konferencija za novinare povodom najave 1. Regionalnog festivala monodrame “InBox” i objave natječaja za dramski tekst održana je u srijedu, 24.02.2021. u 11 sati na maloj sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Na konferenciji su govorili: Anela Križanac- dramaturginja i direktorica festivala, Dragan Komadina- dramaturg i vanredni profesor na Odsjeku za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Damir Kustura- glumac i Ivana Pekušić- dramaturginja.

Prvi regionalni festival monodrame “InBox” od 16. do 19.09. u Travniku
InBox

Povod konferencije je bila najava Regionalnog festivala monodrame “InBox” koji će biti održan u Travniku- Nova Bila, u periodu od 16.09.2021. do 19.09.2021. u organizaciji JU Hrvatski kulturni centar Travnik – Nova Bila i Kazališta mladih „Korifej” te objava natječaja za originalni tekst monodrame.

Direktorica festivala, Anela Križanac pojasnila je da je Regionalni festival monodrame „InBox“ manifestacija natjecateljskog karaktera koja se organizira sa ciljem popularizacije monodrame kao oblika scenskog stvaralaštva i afirmiranja BiH i regionalnih akademskih glumaca, dramaturga i redatelja te naglasila važnost pokretanja takvog festivala kako za unaprjeđenje kvalitete kulturnog života travničke regije tako i za čitavu BiH.

Festival će u svom natjecateljskom dijelu prikazati 5 monodrama koje će na prvom izdanju festivala sudjelovati po pozivu Organizacijskog odbora, a o najboljoj će odlučivati Sanja Nikčević- teatrologinja i kazališna kritičarka (Hrvatska), Vladan Đurković- kazališni redatelj (Srbija) i Josip Pejaković- glumac (BiH) kao predsjednik žirija.

S obzirom na tešku godinu koja je iza svih nas, birat ćemo predstave koje odišu pozitivnim duhom i humorom sa željom da ushićenje koje mi osjećamo dok pripremamo ovaj festival prenesemo i na gledatelje.”- dodala je Križanac.

Dragan Komadina je istaknuo važnost ovakvog festivala za mlade dramaturge, glumce i redatelje kao rijetku priliku da dobiju prostor za pisanje, postavljanje i izvođenje novih tekstova u specifičnoj formi monodrame.

Osim u natjecateljskom programu, vrijednost festivala leži i u njegovom popratnom programu”, naglasio je Damir Kustura te dodao da će taj dio festivala obuhvatiti niz radionica, koncerata i predstava za djecu.

Festival poziva sve regionalne autore koji pišu na jednom od BHS jezika da provjere pravila natječaja na facebook stranici festivala “InBox” ili na web stranici JU Hrvatskog kulturnog centra Travnik- Nova Bila te prijave originalni tekst za monodramu i iskoriste priliku da, kao autori najboljeg teksta, osvoje novčanu nagradu, a da monodrama po njihovom tekstu bude producirana i izvedena na narednom izdanju festivala.

Ideju o pokretanju prvog izdanja festivala podržalo je Ministarstva Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a podršku su najavili i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK, Vlada KSB/SBK i Općina Travnik.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima