Promovisana knjiga “Halilovići Karaule kod Travnika” (FOTO)

- Advertisement - Promovisana knjiga “Halilovići Karaule kod Travnika” (FOTO)

Trećeg dana Kurban bajrama u divanhani mesdžida Donjih Krčevina, MZ Karaula održana je promocija knjige “Halilovići Karaule kod Travnika”.

Knjiga govori o Halilovićima tog kraja poćevši od 1760 godine pa do danas, gdje su detaljno zabilježeni svi usponi i padovi Halilovića, te njihov životni put generacijama i generacijama.

Autori si se posebno dotakli i Osmanske vladavine i njihove vojske jer je jedan od Halilovića bio u Spahijama elitnoj vojnoj jedinici, u kojoj su mogli biti samo muslimani i upravu su Spahije bile najodanije dvoru i nije zabilježeno da su oni nekad digli ustanak.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Promovisana knjiga “Halilovići Karaule kod Travnika” (FOTO)

Naglašeno je da je zadnjih 6 generacija Halilovića osjetilo sve srahote ratova, te su mnogi od njih bili učesnici i dali živote za odbranu svoje porodice i tadašnjih država, a bilo je i istaknutiji koji su vodili vojne formacije.

Istaknuto je da im je hobi i tradicija uzgoj bikova bodaća koja traje preko 200 godina, te su njihovi bikovi odnosili velike nagrade a bili razlog njihovog protjerivanja iz Bačvica 1797 godine od strane tadašnje vlasti. Autori su iznijeli i statističke podatke je Halilović prezime mnogo zastupljeno u Bosni i Hercegovini te da je svaki 200. stanovnik Bosne i Hercegovine Halilović.

Želja autora je da budu inspiracijam i drugim porodicam da krenu u istraživanje kako bi od zaborava sačuvali svoju tradicijiu, ali i da budu primjer kako se održavaju porodične veze.

Pročitajte:  Rusmir Agačević Rus/ Dirljivi oproštaj od od Marka Didaka
- Oglašavanje -
Promovisana knjiga “Halilovići Karaule kod Travnika” (FOTO)

Preuzimanje sadržaja

Možda vas zanima

Izložba slika škole slikanja “Nek Art”

U sklopu programa Centra za kulturu općine Travnik "10 za 50", održana je izložba slika škole slikanja "Nek Art" iz Travnika, Jablanice, Visokog...

Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila/ Do sada 55...

U Hrvatskoj bolnici  "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj trenutno je smješteno 13 pacijenata sa teškom kliničkom slikom od čega su...

Rusmir Agačević Rus/ Dirljivi oproštaj od od Marka Didaka

Rusmir Agačević Rus i članovi Pozorišta Travnik oprostili su se od svog velikog prijatelja Marka Didaka. "Mi, članovi...

Kako zaraditi na internetu u 2020. godini?!

Kako zaraditi na internetu - Internet je bez sumnje stvorio hrpu novih zanimanja. Za početak prekrižite oglase u kojima piše “300 eura...