Priče iz života: „Mala moja ak’ te niko neće primiče te Borac preduzeće“

Tekst se nastavlja nakon oglasa - Priče iz života: „Mala moja ak' te niko neće primiče te Borac preduzeće“

Posebno zanimljive i našim čitateljima drage su priče iz života Dine Lolića, koje podijeli sa nama, piše portal Travnik.ba. Za sve ljubitelje istih evo još jedne.

Tvornica Konfekcije Borac, osnovana je davne 1952 godine, dekretom Josipa Broza Tita, predsjednika tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Proizvodni pogoni, koji su postali okosnica razvoja Travnika, ali i šire regije, uposlili su 500 radnika, među kojima je bilo najviše žena.

E sad, u to vrijeme, gradske cure i nisu baš bile zainteresovane za rad u fabrici i smjenama, a situacija na selima je bila takva da roditelji nisu dali djevojkama da idu u fabriku. Digla se prava „akcija“ svih, kako se to tada zvalo „progresivnih snaga radnika, seljaka i poštene inteligencije“.

Legenda kaže da su predstavnici tadašnje vlasti, zajedno sa Mjesnim odborima pa čak i uz pomoć imama, svećenika i popova, obilazili kuće na selima opštine Travnik i „nagovarali“ da ženska radna snaga ide raditi u „Borac“.

Legenda takođe kaže da su se koristile razne metode „nagovaranja“ ali to nije tema ove priče. Takođe, postoje informacije, da su djevojke „bježale od kuće“ da bi se zaposlile u „Borcu“.

I mic po mic, zaposli se u „Borac“, za početak 500 radnika, pretežno žena. A seoske lole, valjda iz ljubomore što i oni nisu tražena radna snaga, smisliše pjesmu „Mala moja ak’ te niko neće primiče te Borac preduzece“.

Kasnije je „Borac“ izrastao u giganta koji je godinama bio nosilac razvoja opštine Travnik i srednje Bosne.

Budite negativni na Covid, poštujte mjere, pozitivni u životu, „nabacite“ osmijeh, to ne košta i naravno, pozdravljeni od srca, poručuje svim čitateljima Dino Lolić.

- Oglašavanje - Priče iz života: „Mala moja ak' te niko neće primiče te Borac preduzeće“

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Preminula Anđa Trbara

U 82. godini preminula je Anđa Trbara Posljednji ispraćaj i pokop preminule obavit će se u ponedjeljak, 30. novembra u 15 sati na groblju Rastovci.

Ledena kiša ubila prodaju na pijaci u Travniku

Ledena kiša koja je padala tokom noći, osim što je napravila dosta štete u saobraćaju, ubila je i prodaju na Zelenoj pijaci u Travniku....

Čak 27 novozaraženih u pet općina Srednjobosanskog kantona

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, testirana su 323 nova uzorka na prisustvo koronavirusa. Najviše pozitivnih je u Kantonu Sarajevo 76,  i u Srednjobosanskom...

In memoriam/ Elvedin Kanafija – Čovjek širokog osmjeha i srca

Od kada znam za sebe znam i za porodicu Kanafija. Poznavao sam Elmedinovog rahmetli oca, ljudina i zaljubljenik u šah. S Elvedinom sam se...

Preminula Olga Golić

U 90.-oj godini života preminula je Olga Golić. Sahrana će biti obavljena sutra na gradskom groblju Novi Travnik.

Ilhamijini dani 2020/ U srijedu koncert “Čudan zeman nastade”

U JU Centar za kulturu općine Travnik za srijedu je zakazan koncert "Čudan zeman nastade", Kenana Mačkovića. Koncert je zakazan za 19,00 sati u velikoj...
Priče iz života: „Mala moja ak' te niko neće primiče te Borac preduzeće“