9.8 C
Travnik

Postavljena nova mjerna stanica protoka Plave vode

Na protoku Plave vode postavljena nova mjerna stanica, a ovu informaciju potvrido je i direktor JP RV „Plava voda“ d.o.o. Travnik, Ernad Granić.


Da, istina je. U protekla dva dana je izvršena instalacija nove mjerne stanice za mjerenje količine protoka vodotoka Plava voda. Mjerna stanica se nalazi u krugu „JP Elektroprivrede – Podružnice Travnik“, kazao je Granić.

Ovim putem se zahvalio Ministarstvu šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK kao i Vladi SBK koji su prepoznali važnost ove aktivnosti te ih i financijski podržali u njenoj realizaciji.

Naime, Plava voda kao jedan od najvrijednijih resursa Travnika, što se tiče mjerenja protoka koliko je nama poznato, ranije nikad nije bila adekvatno tretirana, tj. stručna mjerenja su se vršila samo sporadično i povremeno za neke namjenske potrebe. Posljednjim pokretanjem projekta „Plava voda“, mi (Preduzeće) smo uz financijsku i svaku drugu podršku Načelnika i Općine Travnik, samoinicijativno izvršili nabavku i instaliranje mjerne stanice koja je redovno služila za mjerenje protoka Plave vode od 2014.g. Mjerenja su vršena od strane Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu – HEIS, a
dobivene analize mi smo svake godine objavljivali na web stranici Preduzeća i u sklopu svojih redovnih izvještaja. Ova mjerenja su vrlo precizna i pokazuju grafički prikaz dijagrama promjene vodostaja, proticaja i temperature po danima te kao takva mogu da posluže ne samo za kvalitetan nadzor i kontrolu nivoa vodotoka, nego i za razne naučne i stručne analize i istraživanja. Početkom ove godine, dobili smo informaciju od strane Instituta da je mjerna stanica trajno oštećena (vjerovatno usljed udara groma), te da ovako precizna mjerenja više nije moguće vršiti. Nakon, našeg obraćanja i moram priznati eskpresne reakcije nadležnog Ministarstva i Vlade SBK, stvoreni su uslovi za nabavku i instalirane nove mjerne stanice, kao i za dalja stručna mjerenja koje će nastaviti da provodi Institut-HEIS
,“ saopćeno je iz JP RV „Plava voda“ d.o.o. Travnik.

Postavljena nova mjerna stanica protoka Plave vode
Postavljena nova mjerna stanica protoka Plave vode 3
Postavljena nova mjerna stanica protoka Plave vode
Postavljena nova mjerna stanica protoka Plave vode 4
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img