-6.2 C
Travnik

Pogodnosti i izrada web trgovine

U prethodnoj 2020. godini zabilježen je ogroman porast online shoppinga. Karantin koji je uveden zbog pojave Korona virusa učinio je da se svi poduzetnici prebace na internet.  Velika potražnja rezultirala je potrebu kreiranja online trgovina koje će olakšati shoppinng kupcima. Izrada web trgovine nije jednostavna i zahtjeva dobro tehničko znanje.

Već smo svi upoznati sa pogodnostima koje nam internet donosi. U početku to je bilo mjesto za informisanje, a danas on je uključen u sve sfere života.

Na internetu možete pronaći sve od informacija, filmova, igrica pa sve do reklamiranja i kupovine. Pojavom online shoppinga zamorna kupovina postala je zabavna. U samo par klikova možete kupiti odjeću, kozmetiku, namještaj pa čak i tehnologiju. U biti sve što možete zamisliti.

Pogodnosti web trgovine

Osim što ne morate čekati u dugim redovima, čime štedite vrijeme, u online trgovinama postoji raznovrsnija ponuda proizvoda. Još jedna pogodnost online trgovine jeste da često imaju sniženja.

Jedan od razloga zašto potrošači preferiraju shopping na internetu jeste da postoje detaljne informacije o svakom proizvodu.  Također, možemo kupovati iz raznih dijelova svijeta čime nismo ograničeni na jedno područje. Zbog toga je ako prodajete neophodna izrada web trgovine, koja će vam proširiti znanje.

 Navedena pogodnost nije samo dobra za potrošače već i za vlasnike trgovina. Ukoliko je dostupna kupovina širom svijeta širite svoje poslovanje, čime ujedno povećavate profit.

Kreiranje web trgovine

Online svijet je uvijek dostupan i neograničen. U protekloj godini mnogi poslodavci su bili prinuđeni zatvoriti svoje prodavnice zbog novonastale epidemiološke situacije. No, zahvaljujući internetu mnogi čak nisu osjetili mnogo financijske ”štete” u svom poslovanju. Postojanje web trgovine ne samo da širi vašu kompaniju/radnju već stvara veću stabilnost.

Izrada web trgovine putem platformi Woocommerce, koja je kompaktibilna sa WordPressom, omogućava lakšu kontrolu i upravljanje. Ona je mnogo fleksiblinija i isplativija od drugih sistema za online trgovinu poput Shopify, Magneto ili Wix.

Neophodno je imati moderan dizajn stranice koji ujedno odražava vaš identitet (logo, podudaranje boja i svi drugi vizuelni detalji).

Web trgovine se ne razlikuju mnogo od standardnih web stranica. Zbog toga prilikom izrade web trgovine važna je njena optimizacija.

Dobri i kvalitetni proizvodi nisu dovoljni kako bi privukli kupce jer kako će oni saznati za njih? Tada dolazi optimizacija trgovine koja pomaže u rangiranju na najvišim pozicijama Google pretraživača.

Pogodnosti i izrada web trgovine
Web trgovina mora biti prilagođena za mobitele

Prilađenost mobilnim uređajima

Web trgovina treba da bude lagana za korištenje i dobro organizovana. Također, treba biti prilagođena svim mobilnim telefonima.

Ljudi ne koriste samo pametne telefone za kupovinu putem interneta, već mnogi provjeravaju i porede  cijene dok fizički kupuju u trgovini. Istraživanja pokazuju da su usporedbe cijena uticale na 51% kupaca da kupe proizvod online a ne fizički u prodavnici. Zbog toga bi vaša trgovina mogla biti alternativni izbor, pa osigurajte da je vaša web lokacija za mobilne uređaje ažurirana cijenama, informacijama i da je lako pronaći. Također je i za mobilne preglednike važna optimizacija.

Kupovina putem mobilnih uređaja je dosta zastupljena. Mnogi potrošači priznaju da iz zabave i dosade kupuju preko svojih pametnih telefona. Ovu činjenicu možete uzeti za vlastitu prednost. Boljim prilagođavanjem, pa možda i stvaranjem aplikacije doprinijet će vašoj web trgovini.

Zato vam poboljšanje SEO-a može pomoći da uhvatite sve spontane kupce.

Promocija web trgovine

Kada kreirate web trgovinu naredni korak je da privučete kupce. Tada je važna promocija jer bez nje drugi ne mogu saznati za novu trgovinu.

Oglašavanje putem društvenih mreža, dobra optimizacija, kvalitetni proizvodi će učinit da privuku znatiželjne kupce.

U ovome kao i u kreiranju web stranice može vam pomoći Marketinška agencija Vendi.digital.  Uz Vendi.digital možete izraditi odgovarajuću web trgovinu i stvoriti odgovarajuću promociju kako bi potencijalni kupci saznali za vas.

DRUGI UPRAVO ČITAJU