Outsourcing u poslovanju znači manje troškove ibolje rezultate

Contents

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za menadžment i poslovnu izvrsnost Tom Peters još je 90-ih godina prošlog stoljeća izazvao tvrtke izjavom “Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo outsourcajte”

Pri tome je mislio da svaka tvrtka nastavi obavljati samo poslove u kojima je zaista najbolja, a sve ostalo prepusti specijaliziranim stručnjacima. Iako je rastuća popularnost outsourcinga relativno nov fenomen, sam koncept je star koliko i trgovanje.

Ipak, outsourcing kritičari reći će kako je on ništa drugo nego način da tvrtka smanji troškove zamjenom stalnih zaposlenika jeftinijim” ugovornim radnicima. Dugoročno, takva strategija najčešće nije isplativa. Praksa je pokazala kako upravo u vrijeme krize rastu potrebe za izdvajanjem određenih poslova.Ovo su prednosti outsourcinga kao alata za optimizaciju poslovanja.

Bolja kvaliteta obavljenog posla

Bez obzira razmišljate li o izdvajanju usluga upravljanja skladištima, logistike, marketinga i PR-a ili IT usluga, outsourcing je odličan način za postizanje veće fleksibilnosti u poslu. Omogućava pristup visoko kvalificiranim stručnjacima i najboljim praksama koji se uklapaju u projekt ili budžet bilo koje vrste. U isto vrijeme, stalnim zaposlenicima tvrtke ostavlja puno više prostora za baviti se važnijim poslovima.

To povećava njihovu produktivnost i kvalitetu obavljenog posla. Ako inženjere, IT stručnjake ili druge specijaliste oslobodite barem dijela tekućih poslova kroz outsourcing, ostavljate im više prostora za kreativni rad na novim projektima.

Outsourcing smanjuje i pritisak na menadžment tvrtke. Što je manji broj poslova koje menadžment mora nadzirati unutar tvrtke, to više vremena imaju za posvetiti se razvoju ključnih poslovnih procesa.

Outsourcing štedi i vrijeme tvrtkama. Ovo se posebno odnosi na slučaj kada inozemna tvrtka traži outsourcing partnera na lokalnoj razini koji nudi već razrađena rješenja potrebna za uspjeh projekta.

Manji troškovi poslovanja i fleksibilnija suradnja sa vrhunskim stručnjacima

Outsourcing smanjuje operativne troškove te pretvara fiksne troškove u varijabilne. Na taj način povećava se fleksibilnost i kompetitivnost tvrtke te profit.

Osim toga, omogućava tvrtkama da iskoriste znanje vrhunskih specijalista iz nekog područja, bez da ih moraju zapošljavati. Ovakav koncept suradnje tvrtkama je isplativiji, jer im njihove usluge trebaju samo na određenom projektu i poslu.

Ukoliko odlučite zaposliti “vanjskog” stručnjaka na određenom projektu, nakon dovršetka posla nemate obavezu zadržavanja te osobe. Osim ako za to zaista nema potrebe. Na taj način, lakše je i prekinuti suradnju.

Zbog sve većeg broja tvrtki koje žele optimizirati poslovne procese, danas su sve traženije outsourcing usluge povezane s digitalnom tehnologijom.

Tvrtke imaju i sve veću potrebu za uslugama analitike “big data”, koja im pomaže u povećanju prihoda i stvaranju novih poslovnih prilika. Specifična outsourcing znanja postala su vrlo tražena i u kreiranju nove poslovne strategije.

Koriste se i u uslugama povezanima s regulativama i usklađivanjem sa zakonskim izmjenama, optimizacijom poslovnih procesa poput implementacije ERP sustava ili povećavanjem poslovne učinkovitosti.

Manji operativni rizik

Operativni rizik je rizik od gubitka koji nastaje kao posljedica neodgovarajućih procesa ili  ljudskih pogrešaka, unutar tvrtke ili izvan nje. Outsourcing smanjuje operativni rizik. Naime, angažiranjem vanjskih stručnjaka menadžment više ne mora nadzirati čitav projekt.

Nego samo je li dovršen zadovoljavajuće, u roku i prema ugovorenim uvjetima. Outsourcing se pokazao vrlo koristan i za tvrtke koje žele održati manji broj zaposlenika i izbjeći složenu korporativnu strukturu.

Manjim i srednjim tvrtkama pomaže i da se lakše fokusiraju na ključne poslove te optimalno rasporede kadar i resurse. Osim toga, pokazao se i kao vrlo učinkovita pomoć u reorganizaciji poslovanja.

Bolja usluga i veće zadovoljstvo klijenata

Zahvaljujući specifičnom znanju i stručnosti, outsourcing partneri će zadatke obaviti brže i kvalitetnije od zaposlenika koji možda nemaju potrebna znanja i iskustvo. Na taj način vam pomažu da u kraćem roku pretvorite poslovne ideje u stvarne proizvode te povećate dodanu vrijednost. Brže i kvalitetnije obavljanje zadataka i projekata smanjuje vrijeme koje je potrebno da konačni proizvodi stignu na tržište.

Upravo kroz takav pristup ne samo da poboljšavate kompletnu kvalitetu usluge vaše tvrtke, nego podižete i razinu zadovoljstva klijenata i kupaca. Tvrtke odlučuje koje će poslove outsourcati ovisno o vlastitim potrebama i financijskim mogućnostima.

Za neke od njih, to znači samo dva do tri posla. Druge će održavati poslovni tim od desetak ljudi, a za sve dodatne poslove zatražiti usluge vanjskih stručnjaka. Bez obzira na vrstu poslovanja, njihovu veličinu ili količinu posla koju žele izdvojiti, sve one koriste outsourcing kako bi povećale fleksibilnost, smanjile operativne troškove i optimizirale poslovanje.

Obzirom na sve veću popularnost outsourcinga posljednjih godina, on im to bez dvojbe i osigurava. Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za menadžment i poslovnu izvrsnost Tom Peters još je 90-ih godina prošlog stoljeća izazvao tvrtke izjavom “Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo outsourcajte”

Pri tome je mislio da svaka tvrtka nastavi obavljati samo poslove u kojima je zaista najbolja, a sve ostalo prepusti specijaliziranim stručnjacima.

Iako je rastuća popularnost outsourcinga relativno nov fenomen, sam koncept je star koliko i trgovanje. Ipak, outsourcing kritičari reći će kako je on ništa drugo nego način da tvrtka smanji troškove zamjenom stalnih zaposlenika “jeftinijim” ugovornim radnicima.

Dugoročno, takva strategija najčešće nije isplativa. Praksa je pokazala kako upravo u vrijeme krize rastu potrebe za izdvajanjem određenih poslova. Ovo su prednosti outsourcinga kao alata za optimizaciju poslovanja.

Bolja kvaliteta obavljenog posla

Bez obzira razmišljate li o izdvajanju usluga upravljanja skladištima, logistike, marketinga i PR-a ili IT usluga, outsourcing je odličan način za postizanje veće fleksibilnosti u poslu.

Omogućava pristup visoko kvalificiranim stručnjacima i najboljim praksama koji se uklapaju u projekt ili budžet bilo koje vrste. U isto vrijeme, stalnim zaposlenicima tvrtke ostavlja puno više prostora za baviti se važnijim poslovima.

To povećava njihovu produktivnost i kvalitetu obavljenog posla. Ako inženjere, IT stručnjake ili druge specijaliste oslobodite barem dijela tekućih poslova kroz outsourcing, ostavljate im više prostora za kreativni rad na novim projektima. Outsourcing smanjuje i pritisak na menadžment tvrtke.

Što je manji broj poslova koje menadžment mora nadzirati unutar tvrtke, to više vremena imaju za posvetiti se razvoju ključnih poslovnih procesa.

Outsourcing štedi i vrijeme tvrtkama. Ovo se posebno odnosi na slučaj kada inozemna tvrtka traži outsourcing partnera na lokalnoj razini koji nudi već razrađena rješenja potrebna za uspjeh projekta.

Manji troškovi poslovanja i fleksibilnija suradnja sa vrhunskim stručnjacima

Outsourcing smanjuje operativne troškove te pretvara fiksne troškove u varijabilne. Na taj način povećava se fleksibilnost i kompetitivnost tvrtke te profit.

Osim toga, omogućava tvrtkama da iskoriste znanje vrhunskih specijalista iz nekog područja, bez da ih moraju zapošljavati.Ovakav koncept suradnje tvrtkama je isplativiji, jer im njihove usluge trebaju samo na određenom projektu i poslu.

Ukoliko odlučite zaposliti “vanjskog” stručnjaka na određenom projektu, nakon dovršetka posla nemate obavezu zadržavanja te osobe. Osim ako za to zaista nema potrebe. Na taj način, lakše je i prekinuti suradnju.

Zbog sve većeg broja tvrtki koje žele optimizirati poslovne procese, danas su sve traženije outsourcing usluge povezane s digitalnom tehnologijom. Tvrtke imaju i sve veću potrebu za uslugama analitike “big data”, koja im pomaže u povećanju prihoda i stvaranju novih poslovnih prilika.

Specifična outsourcing znanja postala su vrlo tražena i u kreiranju nove poslovne strategije. Koriste se i u uslugama povezanima s regulativama i usklađivanjem sa zakonskim izmjenama, optimizacijom poslovnih procesa poput implementacije ERP sustava ili povećavanjem poslovne učinkovitosti.

Manji operativni rizik

Operativni rizik je rizik od gubitka koji nastaje kao posljedica neodgovarajućih procesa ili  ljudskih pogrešaka, unutar tvrtke ili izvan nje.

Outsourcing smanjuje operativni rizik. Naime, angažiranjem vanjskih stručnjaka menadžment više ne mora nadzirati čitav projekt. Nego samo je li dovršen zadovoljavajuće, u roku i prema ugovorenim uvjetima.

Outsourcing se pokazao vrlo koristan i za tvrtke koje žele održati manji broj zaposlenika i izbjeći složenu korporativnu strukturu. Manjim i srednjim tvrtkama pomaže i da se lakše fokusiraju na ključne poslove te optimalno rasporede kadar i resurse. Osim toga, pokazao se i kao vrlo učinkovita pomoć u reorganizaciji poslovanja.

Bolja usluga i veće zadovoljstvo klijenata

Zahvaljujući specifičnom znanju i stručnosti, outsourcing partneri će zadatke obaviti brže i kvalitetnije od zaposlenika koji možda nemaju potrebna znanja i iskustvo.

Na taj način vam pomažu da u kraćem roku pretvorite poslovne ideje u stvarne proizvode te povećate dodanu vrijednost. Brže i kvalitetnije obavljanje zadataka i projekata smanjuje vrijeme koje je potrebno da konačni proizvodi stignu na tržište.

Upravo kroz takav pristup ne samo da poboljšavate kompletnu kvalitetu usluge vaše tvrtke, nego podižete i razinu zadovoljstva klijenata i kupaca.

Tvrtke odlučuje koje će poslove outsourcati ovisno o vlastitim potrebama i financijskim mogućnostima. Za neke od njih, to znači samo dva do tri posla. Druge će održavati poslovni tim od desetak ljudi, a za sve dodatne poslove zatražiti usluge vanjskih stručnjaka.

Bez obzira na vrstu poslovanja, njihovu veličinu ili količinu posla koju žele izdvojiti, sve one koriste outsourcing kako bi povećale fleksibilnost, smanjile operativne troškove i optimizirale poslovanje. Obzirom na sve veću popularnost outsourcinga posljednjih godina, on im to bez dvojbe i osigurava.

( Gooma.biz )

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mirko
Mirkohttps://travnik.ba/
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Možda vas zanima

Ženska Mentorska Mreža treću godinu zaredom pruža podršku mladim...

Treći ciklus, sada već prepoznatljivog i respektabilnogprograma osnaživanja žena i jačanja njihove uloge u društvu, Ženska Mentorska Mreža, jučer je zvanično otvoreni održava se...

BalCannes srebro zlatnog sjaja za Wiener osiguranje i MITA...

Već deset godina BalCannes, najveće regionalno takmičenje kreativnosti, radi na ujedinjavanju tržišta regiona, a najkreativnije agencije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije...

Prodaja nekretnina, koraci za dobru prodaju

Prodaja nekretnina, ključna uloga i i koraci Postoje različiti načini na koje se može prodati nekretnina, a najčešći su prodaja direktnim pregovorima između onoga ko...

NOVI BIZNISI U SBK/KSB UZ PODRŠKU EU I MOR

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) je nakon provedene poduzetničke obuke „ Pokreni svoj posao“ i prezentacije poslovnih ideja odabralo osam mladih nezaposlenih ...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego...

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te govorila o podršci programu Ženska mentorska...

Nova kampanja Addiko Banke / “Ako je život trka,...

Nova kampanja Addiko Bank Sarajevo nosi simboličnu poruku “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”. Razlog za to leži u činjenici da...

Predstavnici njemačkog diva stigli u BiH: Traže lokaciju za...

Predsavnici njemačke kompanije Dräxlmaier trenutno borave u Bosni i Hercegovini kako bi istražili mogućnost investiranja u našoj zemlji, izvještava BiznisInfo.ba. Oni planiraju otvaranje tvornice u...

Svaki vikend je shopping vikend uz Addiko Mastercard kartice

Popusti pri kupovini kod odabranih trgovaca za plaćanje bilo kojom Addiko Mastercard karticom. Užitak u kupovini od ovog vikenda je još veći, posebno ako imate...

Počinje treći ciklus „Ženske Mentorske Mreže“

Prilika edukaciju i networking za 50 mladih žena iz poslovnog sektora Objavom javnog poziva za učešće u programu „Ženska Mentorska Mreža“ i zvanično je najavljen...

Tvornica bicikala iz Travnika dogovorila posao od 25 miliona...

Firma Ruff Cycles koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala u pogonima kompanije GS-TMT u Travniku dogovorila je novi poslovni projekt s austrijskim gigantom vrijednosti...

Globalhost d.o.o. raspisuje natječaj za posao PHP programera

Oglas za posao Kao iskusni PHP programer bit ćete odgovorni za dizajn, implementaciju i održavanje web aplikacija koje koristimo u procesu pružanja web hosting usluga. To...

Promjena u Upravi Addiko Bank Sarajevo

Enver Lemeš, ugledni bankar sa bogatim iskustvom odlukom Nadzornog odbora imenovan je za novog člana Uprave Addiko Bank Sarajevo.  U svojoj dosadašnjoj, veoma bogatoj profesionalnoj...

Drugi čitaju

Najpoznatiji Travničani

Najpoznatiji Travničani je stranica sa listom najpoznatijih ljudi u 500. godina dugoj historiji Travnika. Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj...

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Medvjed kula – nezaobilana stanica na putu do...

Medvjed kulu morate posjetiti ako ste u Jajcu Ovo je još jedno mjesto koje služilo kao skrovište ili zatvor kao i što je slučaj sa...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...