Outsourcing u poslovanju znači manje troškove ibolje rezultate

Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za menadžment i poslovnu izvrsnost Tom Peters još je 90-ih godina prošlog stoljeća izazvao tvrtke izjavom “Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo outsourcajte”

Pri tome je mislio da svaka tvrtka nastavi obavljati samo poslove u kojima je zaista najbolja, a sve ostalo prepusti specijaliziranim stručnjacima. Iako je rastuća popularnost outsourcinga relativno nov fenomen, sam koncept je star koliko i trgovanje.

Ipak, outsourcing kritičari reći će kako je on ništa drugo nego način da tvrtka smanji troškove zamjenom stalnih zaposlenika jeftinijim” ugovornim radnicima. Dugoročno, takva strategija najčešće nije isplativa. Praksa je pokazala kako upravo u vrijeme krize rastu potrebe za izdvajanjem određenih poslova.Ovo su prednosti outsourcinga kao alata za optimizaciju poslovanja.

Bolja kvaliteta obavljenog posla

Bez obzira razmišljate li o izdvajanju usluga upravljanja skladištima, logistike, marketinga i PR-a ili IT usluga, outsourcing je odličan način za postizanje veće fleksibilnosti u poslu. Omogućava pristup visoko kvalificiranim stručnjacima i najboljim praksama koji se uklapaju u projekt ili budžet bilo koje vrste. U isto vrijeme, stalnim zaposlenicima tvrtke ostavlja puno više prostora za baviti se važnijim poslovima.

To povećava njihovu produktivnost i kvalitetu obavljenog posla. Ako inženjere, IT stručnjake ili druge specijaliste oslobodite barem dijela tekućih poslova kroz outsourcing, ostavljate im više prostora za kreativni rad na novim projektima.

Outsourcing smanjuje i pritisak na menadžment tvrtke. Što je manji broj poslova koje menadžment mora nadzirati unutar tvrtke, to više vremena imaju za posvetiti se razvoju ključnih poslovnih procesa.

Outsourcing štedi i vrijeme tvrtkama. Ovo se posebno odnosi na slučaj kada inozemna tvrtka traži outsourcing partnera na lokalnoj razini koji nudi već razrađena rješenja potrebna za uspjeh projekta.

Manji troškovi poslovanja i fleksibilnija suradnja sa vrhunskim stručnjacima

Outsourcing smanjuje operativne troškove te pretvara fiksne troškove u varijabilne. Na taj način povećava se fleksibilnost i kompetitivnost tvrtke te profit.

Osim toga, omogućava tvrtkama da iskoriste znanje vrhunskih specijalista iz nekog područja, bez da ih moraju zapošljavati. Ovakav koncept suradnje tvrtkama je isplativiji, jer im njihove usluge trebaju samo na određenom projektu i poslu.

Ukoliko odlučite zaposliti “vanjskog” stručnjaka na određenom projektu, nakon dovršetka posla nemate obavezu zadržavanja te osobe. Osim ako za to zaista nema potrebe. Na taj način, lakše je i prekinuti suradnju.

Zbog sve većeg broja tvrtki koje žele optimizirati poslovne procese, danas su sve traženije outsourcing usluge povezane s digitalnom tehnologijom.

Tvrtke imaju i sve veću potrebu za uslugama analitike “big data”, koja im pomaže u povećanju prihoda i stvaranju novih poslovnih prilika. Specifična outsourcing znanja postala su vrlo tražena i u kreiranju nove poslovne strategije.

Koriste se i u uslugama povezanima s regulativama i usklađivanjem sa zakonskim izmjenama, optimizacijom poslovnih procesa poput implementacije ERP sustava ili povećavanjem poslovne učinkovitosti.

Manji operativni rizik

Operativni rizik je rizik od gubitka koji nastaje kao posljedica neodgovarajućih procesa ili  ljudskih pogrešaka, unutar tvrtke ili izvan nje. Outsourcing smanjuje operativni rizik. Naime, angažiranjem vanjskih stručnjaka menadžment više ne mora nadzirati čitav projekt.

Nego samo je li dovršen zadovoljavajuće, u roku i prema ugovorenim uvjetima. Outsourcing se pokazao vrlo koristan i za tvrtke koje žele održati manji broj zaposlenika i izbjeći složenu korporativnu strukturu.

Manjim i srednjim tvrtkama pomaže i da se lakše fokusiraju na ključne poslove te optimalno rasporede kadar i resurse. Osim toga, pokazao se i kao vrlo učinkovita pomoć u reorganizaciji poslovanja.

Bolja usluga i veće zadovoljstvo klijenata

Zahvaljujući specifičnom znanju i stručnosti, outsourcing partneri će zadatke obaviti brže i kvalitetnije od zaposlenika koji možda nemaju potrebna znanja i iskustvo. Na taj način vam pomažu da u kraćem roku pretvorite poslovne ideje u stvarne proizvode te povećate dodanu vrijednost. Brže i kvalitetnije obavljanje zadataka i projekata smanjuje vrijeme koje je potrebno da konačni proizvodi stignu na tržište.

Upravo kroz takav pristup ne samo da poboljšavate kompletnu kvalitetu usluge vaše tvrtke, nego podižete i razinu zadovoljstva klijenata i kupaca. Tvrtke odlučuje koje će poslove outsourcati ovisno o vlastitim potrebama i financijskim mogućnostima.

Za neke od njih, to znači samo dva do tri posla. Druge će održavati poslovni tim od desetak ljudi, a za sve dodatne poslove zatražiti usluge vanjskih stručnjaka. Bez obzira na vrstu poslovanja, njihovu veličinu ili količinu posla koju žele izdvojiti, sve one koriste outsourcing kako bi povećale fleksibilnost, smanjile operativne troškove i optimizirale poslovanje.

Obzirom na sve veću popularnost outsourcinga posljednjih godina, on im to bez dvojbe i osigurava. Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za menadžment i poslovnu izvrsnost Tom Peters još je 90-ih godina prošlog stoljeća izazvao tvrtke izjavom “Radite ono u čemu ste najbolji, a ostalo outsourcajte”

Pri tome je mislio da svaka tvrtka nastavi obavljati samo poslove u kojima je zaista najbolja, a sve ostalo prepusti specijaliziranim stručnjacima.

Iako je rastuća popularnost outsourcinga relativno nov fenomen, sam koncept je star koliko i trgovanje. Ipak, outsourcing kritičari reći će kako je on ništa drugo nego način da tvrtka smanji troškove zamjenom stalnih zaposlenika “jeftinijim” ugovornim radnicima.

Dugoročno, takva strategija najčešće nije isplativa. Praksa je pokazala kako upravo u vrijeme krize rastu potrebe za izdvajanjem određenih poslova. Ovo su prednosti outsourcinga kao alata za optimizaciju poslovanja.

Bolja kvaliteta obavljenog posla

Bez obzira razmišljate li o izdvajanju usluga upravljanja skladištima, logistike, marketinga i PR-a ili IT usluga, outsourcing je odličan način za postizanje veće fleksibilnosti u poslu.

Omogućava pristup visoko kvalificiranim stručnjacima i najboljim praksama koji se uklapaju u projekt ili budžet bilo koje vrste. U isto vrijeme, stalnim zaposlenicima tvrtke ostavlja puno više prostora za baviti se važnijim poslovima.

To povećava njihovu produktivnost i kvalitetu obavljenog posla. Ako inženjere, IT stručnjake ili druge specijaliste oslobodite barem dijela tekućih poslova kroz outsourcing, ostavljate im više prostora za kreativni rad na novim projektima. Outsourcing smanjuje i pritisak na menadžment tvrtke.

Što je manji broj poslova koje menadžment mora nadzirati unutar tvrtke, to više vremena imaju za posvetiti se razvoju ključnih poslovnih procesa.

Outsourcing štedi i vrijeme tvrtkama. Ovo se posebno odnosi na slučaj kada inozemna tvrtka traži outsourcing partnera na lokalnoj razini koji nudi već razrađena rješenja potrebna za uspjeh projekta.

Manji troškovi poslovanja i fleksibilnija suradnja sa vrhunskim stručnjacima

Outsourcing smanjuje operativne troškove te pretvara fiksne troškove u varijabilne. Na taj način povećava se fleksibilnost i kompetitivnost tvrtke te profit.

Osim toga, omogućava tvrtkama da iskoriste znanje vrhunskih specijalista iz nekog područja, bez da ih moraju zapošljavati.Ovakav koncept suradnje tvrtkama je isplativiji, jer im njihove usluge trebaju samo na određenom projektu i poslu.

Ukoliko odlučite zaposliti “vanjskog” stručnjaka na određenom projektu, nakon dovršetka posla nemate obavezu zadržavanja te osobe. Osim ako za to zaista nema potrebe. Na taj način, lakše je i prekinuti suradnju.

Zbog sve većeg broja tvrtki koje žele optimizirati poslovne procese, danas su sve traženije outsourcing usluge povezane s digitalnom tehnologijom. Tvrtke imaju i sve veću potrebu za uslugama analitike “big data”, koja im pomaže u povećanju prihoda i stvaranju novih poslovnih prilika.

Specifična outsourcing znanja postala su vrlo tražena i u kreiranju nove poslovne strategije. Koriste se i u uslugama povezanima s regulativama i usklađivanjem sa zakonskim izmjenama, optimizacijom poslovnih procesa poput implementacije ERP sustava ili povećavanjem poslovne učinkovitosti.

Manji operativni rizik

Operativni rizik je rizik od gubitka koji nastaje kao posljedica neodgovarajućih procesa ili  ljudskih pogrešaka, unutar tvrtke ili izvan nje.

Outsourcing smanjuje operativni rizik. Naime, angažiranjem vanjskih stručnjaka menadžment više ne mora nadzirati čitav projekt. Nego samo je li dovršen zadovoljavajuće, u roku i prema ugovorenim uvjetima.

Outsourcing se pokazao vrlo koristan i za tvrtke koje žele održati manji broj zaposlenika i izbjeći složenu korporativnu strukturu. Manjim i srednjim tvrtkama pomaže i da se lakše fokusiraju na ključne poslove te optimalno rasporede kadar i resurse. Osim toga, pokazao se i kao vrlo učinkovita pomoć u reorganizaciji poslovanja.

Bolja usluga i veće zadovoljstvo klijenata

Zahvaljujući specifičnom znanju i stručnosti, outsourcing partneri će zadatke obaviti brže i kvalitetnije od zaposlenika koji možda nemaju potrebna znanja i iskustvo.

Na taj način vam pomažu da u kraćem roku pretvorite poslovne ideje u stvarne proizvode te povećate dodanu vrijednost. Brže i kvalitetnije obavljanje zadataka i projekata smanjuje vrijeme koje je potrebno da konačni proizvodi stignu na tržište.

Upravo kroz takav pristup ne samo da poboljšavate kompletnu kvalitetu usluge vaše tvrtke, nego podižete i razinu zadovoljstva klijenata i kupaca.

Tvrtke odlučuje koje će poslove outsourcati ovisno o vlastitim potrebama i financijskim mogućnostima. Za neke od njih, to znači samo dva do tri posla. Druge će održavati poslovni tim od desetak ljudi, a za sve dodatne poslove zatražiti usluge vanjskih stručnjaka.

Bez obzira na vrstu poslovanja, njihovu veličinu ili količinu posla koju žele izdvojiti, sve one koriste outsourcing kako bi povećale fleksibilnost, smanjile operativne troškove i optimizirale poslovanje. Obzirom na sve veću popularnost outsourcinga posljednjih godina, on im to bez dvojbe i osigurava.

( Gooma.biz )

Možda vas zanima

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber...

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web...

Večeras u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“ 

Večeras u 18 sati u Centru za kulturu općine Travnik održat će se promocija knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“, autora prof.dr.sc. Darija Jerkovića i dr.sc....

Na Vlašiću se gradi vjetroelektrana vrijednosti 91 milion eura

Na Vlašićkoj visoravni uskoro će biti izgrađena vjetroelektrana snage 50 MW, a vrijednost projekta je oko 91 milion eura. EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske...

Drugi čitaju

Preminuo Dorian Lekić

Ukop će se obaviti sutra u 17:00 sati na groblju Sv. Marko - Jardol. Porodici iskreno saučešće...

(FOTO) Sanirana oštećenja na trotoarima u Bosanskoj ulici

U Bosanskoj ulici u Travniku jučer je izvršena popravka trotoara, odnosno sanirana su oštećenja koja su predstavljala smetnju za normalno kretanje pješaka. Ovo je još...

Preminuo Čorbeg Đulbeg

Jučer je u 71. godini života preminuo Čorbeg Đulbeg. Dženaza će biti obavljena sutra poslije ikindije namaza.

(FOTO) Mještani Duba sa svojim prijateljima i imamom...

U petak, 13. novembra 2020. godine stara i bolesna nana Zehida Mehić, koja je živjela u jako lošim uvjetima, dobila je novi i ugodniji...

Ivo Andrić – Nobelovac kojeg svojataju svi ali...

IVO ANDRIĆ jedan je unikatni primjer hrvatsko-bosansko-srpskog pisca, rođen 1892. u Dolcu pokraj Travnika u siromašnoj katoličkoj obitelji, a umro 1975. u Beogradu. Godine 1961....

Rusmir Agačević/ IN MEMORIAM – MILAN FILIPOVIĆ ...

ZAMISLITE SREBREN SUMRAK ZAKOTRLJAO SE NIZ KARANFIL MAHALU, A NA DRVENOJ ĆUPRIJI ŠTO PREKO LAŠVE VODI PREMA ŽELJEZNIČKOJ STANICI, STOJI GLANC GITARA NA DVIJE...

In memoriam: Davoru Vujanoviću Okcu, oproštajna riječ

Arnold A. Arnold. Svjetski trgovački putnik slučajno na proputovanju kroz vaš grad! Ovom rečenicom, prije više od 40 godina, u predstavi Ljudi ko vozovi, našeg...