18.8 C
Travnik

OŠ “Travnik” / Obavijest o neradnom danu povodom Mevluda

Osnovna škola “Travnik” objavila je obavijest za učenike i njihove roditelje/staratelje da je četvrtak (29.10.2020.) neradni dan u našem Kantonu, tako da neće biti redovne niti online nastave, prenosi portal Travnik.ba

Naime, četvrtak, 29. 10. 2020. godine, 12. rebi ul evvel 1441. godine po hidžretskom kalendaru, je dan kada je rođen posljednji Allahov poslanik Muhammed,a.s.. Taj dan se naziva Mevlud, što znači rođenje. O

“Mevludom naš narod zove proslavljanje Alejhiselamovog rođendana. Mevludom se zove i knjiga u kojoj je, većinom u stihu opisano Alejhiselamovo rođenje. Sama riječ Mevlud (Mevlid) je arapskog porijekla i znači vrijeme rođenja ili rođendan. Kod nas se Mevlud proslavlja tako da se u džamiji na dan Alejhiselamovog rođenja na turskom jeziku prouči Mevlid, što ga je u stihu napisao Sulejman-ćelebija. Prisutnima se podijeli slatko šerbe(sok)…”

Muhammed, a.s.

Na dan Mevluda običaj je spremiti poseban ručak, kao i nešto od slatkiša. Nadaleko je poznato i mevludsko šerbe-domaći sok. Taj dan se najviše uče(donose) salavati. Abdullah ibn Mes’ud, r.a. prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s. rekao:” Najveće pravo na moje zalaganje(šefa’at), i meni će na Sudnjem danu biti najbliži oni koji na mene budu najviše donosili salavata.”

Također, osim Mevluda u stihovima, kod nas je običaj da se na taj dan dosta uče ilahije i kaside o Muhammeda, a.s.. Predlažemo vam da poslušate naše prijedloge ilahija.

Savjet: u četvrtak uzmite jednu knjigu o životu Muhammeda,a.s. i pročitajte je.

Svim učenicima, njihovim roditeljima/starateljima, zaposlenima u kolektivu OŠ Travnik, kao i posjetiocima naše web stranice, islamske vjeroispovijesti želimo da na što ljepši način provedete dan Mevluda. Neka vam je Mubarek Mevlud!!!

- Oglašavanje -

Možda vas zanima