5.8 C
Travnik

Obilježavanje u Travniku/ Svjetski dan borbe protiv korupcije

Postavljanjem banera na zgradi Centra za edukaciju mladih, čiji predstavnik učestvuje u radu Tima za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Travnik, počinje obilježavanja 9. decembra Svjetskog dana borbe protiv korupcije.

Nizom aktvnosti, ove godine biće obilježen ovaj poseban datum, od kojih kao najznačajniju, izdvajamo predstavljanje javnosti dosadašnje rezultate na uspostavi Javnog registra uposlenih i imenovanih lica u Općini Travnik što značajno utiče kao povaćanje transparentnosti kao najznačajnija mjera prevencije korupcije“, napisano je na fb stranici načelnika Admira Hadžiemrića.

Značaj ovih aktivnosti prepoznao je Terenski ured OSCE-a koji je partner u realizaciji ovog projekta, a ovo je prilika kada trebamo podsjetiti javnost na veliku podršku i pomoć koju je Općina Travnik dobila od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo koji su pružili nesebičnu mentorsku ali i tehničku i stručnu pomoć u uspostavi registra.

Obilježavanje u Travniku/ Svjetski dan borbe protiv korupcije
Dan borbe protiv korupcije

Svjetski dan borbe protiv korupcije simbolično su izdvojili i kao datum zvaničnog početka unosa podataka koji će na kraju biti dostupni online svim građanima. 

Korupcija u BiH “način življenja”

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se sa ciljem da se ukaže na rasprostranjenost ove negativne društvene pojave i promovišu efikasnije mjere za njeno suzbijanje.  Ovaj dan obilježava se od 9. decembra 2004. nakon što je godinu ranije UN usvojio Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mjera za efikasnije i uspješnije sprječavanje i borbu protiv korupcije. Korupcija u BiH je veoma izražen problem i kao takva predstavlja “način življenja”, a obrazovanje, zdravstvo i javne nabavke predstavljaju segmente društva koji su najviše korumpirani, podaci su brojnih istraživanja…

- Oglašavanje -

1 komentar

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Kometar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] u svom kabinetu primio je učenike koji su napisali najbolje literarne radove na temu „Za korupciju je potrebno dvoje“ […]

Možda vas zanima