11.8 C
Travnik

NPA/ Humanitarno deminiranje na području Bijelog Bučja

Nevladina humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć (NPA) u junu mjesecu prošle godine započela je provedbu aktivnosti čišćenja i tehničkog izviđanja (humanitarnog deminiranja) u sklopu NPA deminerskog radilišta “MSP Bijelo Bučje” na području općine Travnik , ukupne minski sumnjive površine skoro 3 hiljade metara kvadratnih i to na lokacijama na kojima se sumnja na prisustvo mina i ostalih eksplozivnh sredstava zaostalih iz rata.

Aktivnosti deminiranja na navedenom lokalitetu vrše se na više poligona a planirano je da radovi traju do kraja deminerske sezone u ovoj godini.

Humanitarno deminiranje NPA, u sklopu deminerskog radilišta “MSP Bijelo Bučje”, provodi se u saradnji sa predstavnicima Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Regionalna kancelarija Travnik i lokalnom zajednicom, a deminiranje finansira savezna Republika Njemačka uz podršku Norveškog ministarstva vanjskih poslova.

Nakon čišćenja minsko sumnjivih područja zemljište će biti slobodno za korištenje u poljoprivredne svrhe i šumarstvo i biti će stavljeno na raspolaganje za povratak stanovništva u ovaj kraj.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju Norveška narodna pomoć u BiH želi da podsjeti lokalno stanovništvo na još uvijek prisutna minsko eksplozivna sredstva zaostala iz prethodnih ratnih dešavanja i uputi apel da se pridržavaj postavljenih znakova koji upozoravaju na opasnost od mina i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima