-8.2 C
Travnik

Nove mjere u SBK/ Kretanje ograničeno od 21 sat, moguće posluživanje hrane i pića i u zatvorenom…

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vanredno je danas zasjedala Vlada Srednjobosanskog kantona.

Prva tačka dnevnog reda bio je Prijedlog mjera za suzbijanje pandemije Covid 19 na području kantona.

Kako je kazao direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš, posljednje tri sedmice bilježe blagi pad sedmodnevne incidencije novooboljelih.

To je zaista nešto što nas hrabri, ali ono što treba podvući jeste da smanjenje broja novooboljelih ne znači automatski rasterećenje hospitalnih kapaciteta jer su oni popunjeni teškim bolesnicima koji su na liječenju po 10, 15 i više dana, no to nam daje nadu da ćemo i taj dio hospitalnih kapaciteta u skorijem vremenskom periodu uspjeti rasteretiti“, kazao je Karakaš.

Kada su u pitanju nove epidemiološke mjere, došlo je do usaglašavanja pojedinih mjera sa onima na Federalnom nivou, djelomičnih izmjena pojedinih mjera, te produženja već postojećih…

Mi smo zabranu kretanja uskladili sa Federalnim mjerama i sada je kretanje ograničeno od 21,00 do 05,00 u jutro.  Mjera koja se odnosi na usluživanje hrane i pića isključivo vani, na terasama i u baštama, dopunjena je i sada se može hrana i piće posluživati i unutra ali uz strogo poštivanje mjera, rastojanje stolova minimalno 3 metra, maksimalno 4 osobe za stolom, maksimalno 20 osoba u objektu, nema muzike u živo, mora biti prirodne ventilacije, ” kazao je nakon vanredne sjednice Vlade SBK direktor Zavoda za javno zdravstvo.

Nastava u srednjim školama u Srednjobosanskom kantonu od ponedjeljka nastavlja se online, dok će osnovci nastavu pohađati u školskim klupama.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/194355338942725
- Oglašavanje -

Možda vas zanima