10.8 C
Travnik

Neformalna grupa organizacija sa područja općine Travnik „Dižimo glas za naše rijeke“ organizuje konferenciju za medije na Svjetski dan rijeka

Neformalna grupa organizacija sa područja općine Travnik „Dižimo glas za naše rijeke“ uputila je POZIV NA PRESS KONFERENCIJU koji prenosimo u cijelosti:


Poštovani, Svjedoci smo trenda gotovo nekontrolisane izgradnje mini hidroelektrana na rijekama u BiH, a najveći broj njih je izgrađen i u planu je za izgradnju upravo u našem kantonu. Uprkos tome što eko aktivisti upozoravaju na pogubne posljedice izgradnje mini hidroelektrana po riječne ekosisteme u BiH, kao i na svjesno uništavanje vodnog bogatstva Bosne i Hercegovine, nesavjesno izdavanje koncesija za izgradnju mini hidroelektrana u SBK i dalje je praksa kantonalnih vlasti.

Iako je Zastupnički dom Parlamenta FBiH sredinom 2020. godine usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka, te zaključak o zabrani daljnje gradnje mini hidroelektrana u Federaciji BiH, Federalna Vlada nije napravila nikakve korake ka sprovođenju ovih akata u praksi.

Brojne studije su pokazale da je šteta koju mini hidroelektrane nanose ekosistemu višestruko veća od njihove koristi za ekonomiju i proizvodnju energije, jer je količina energije koju proizvode u BiH zanemariva u odnosu na ukupnu količinu koju proizvedu postojeće velike elektrane.

U proteklom periodu svjedočili smo brojnim apelima za zaštitu rijeka u BiH, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou, pa se pitamo da li je moguće da je samo naša vlast slijepa, gluha i nijema kad je ovaj problem u pitanju. Kao građani, dužni smo zaštititi naše rijeke i zato moramo reagovati prije nego što budu nepovratno uništene. Iz tog razloga, neformalna grupa organizacija sa područja općine Travnik „Dižimo glas za naše rijeke“, na Svjetski dan voda, 22. marta 2021. godine organizuje press konferenciju na kojoj želi upoznati javnost sa zahtjevom za brisanje planiranih mini hidroelektrana na području općine Travnik iz Nacrta prostornog plana SBK, te ostalim aktivnostima planiranim u našoj borbi za
zaštitu rijeka.

Press konferencija će biti održana u ponedjeljak, 22. marta 2021. godine, sa početkom u 10:30 sati na obali rijeke Lašve u blizini Osnovne Muzičke škole „Travnik“, prekoputa stambene zgrade „Glista“.


Sačuvajmo rijeke Bosne i Hercegovine i njeno jedinstveno vodno bogatstvo, kojim se mnoge svjetske zemlje ne mogu pohvaliti, stoji u POZIVU Neformalne grupe organizacija sa područja općine Travnik „Dižimo glas za naše rijeke“.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima