Najveći Ski Centar u Srbiji

Kopaonik ili “Sunčana planina”, kako je nazvana zbog izuzetno velikog broja sunčanih dana, proteže se na oko 80km i jedno je od najatraktivnijih mesta za odmor u Srbiji, kako u toku zimskog, tako i u toku letnjeg perioda.

Na Kopaoniku snega obično ima od novembra koji na raspolaganju posetiocima ostaje sve do maja meseca, preko 150 dana godišnje, što mu dodatno daje na kvalitetu kad su u pitanju ljubitelji skijanja ili snowbordinga.

Ono po čemu je Kopaonik takođe poznat je i to što je ovo najveći ski centar u Srbiji čije su ski staze fenomenalno opremljene i spremne da prime izuzetno veliki broj turista. Takođe, sam pejzaž i pogled na četinarske šume prepune smrče i jele, bilo iz vašeg apartmana ili sa žičare, je neprocenjiv i prava poslastica za one koji žele da odavde, sa svojim fotoaparatom, odnesu uspomene koje oduzimaju dah.

Ski staze na Kopaoniku

Bilo da ste početnik u skijanju ili snowbordingu ili profesionalac sa dugogodisnjim iskustvom, na Kopaoniku ćete imati sve uslove koji su vam potrebni za uživanje bez briga. Za početnike, naravno, postoje i škole koje vas u roku od par sati uče svemu što trebate da znate ukoliko želite da, zajedno sa svim ostalim posetiocima, uživate u čarima aktivnosti na snegu.

Za početnike tu su dva poligona za obuku u samom centru skijališta, a osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike, tu su 3 odlično obezbeđena mesta u „ski vrtiću“ sa pokretnim trakama koje olakšavaju početak učenja. Što se tiče onih koji nemaju te brige, ukupno gledano, stvari stoje ovako:


-“Plave” (lake) staze: 26 staza. Prosečne širine oko 40m i nagiba oko 5-23%
-“Crvene” (srednje) staze: 15 staza. Prosečne širine oko 40m i većeg nagiba od 15-30%
-“Crne” (teške) staze: 9 staza. Prosečne đirine oko 40m i velikog nagiba od 27-40%

Ako volite noćno skijanje, koje može biti izuzetno uzbudljivo, na Kopaoniku možete potpuno bezbedno uživati u njemu u samom centru skijališta gde su osvetljene staze “Pančićev vrh”, “Karaman greben” i “Malo Jezero”.

Nema snega? Nema problema. Sistemom za veštačko osnežavanje prekriveno je skoro celo skijalište, ili da budemo precizni, preko 97%. Zahvaljujući takvim savremenim sistemima, sezona skijanja traje duže a počinje u trenutku kad apartmani Kopaonik budu solidno popunjeni. Takve stvari je odlično znati jer, skijaši početnici, a i oni malo zahtevniji, mogu biti bez brige – tokom cele sezone će moći da uživaju u vrhunskim uslovima na stazama.

Žičare i ski instalacije

Kad smo kod žičara i liftova, staze su odlično povezane i sve radi besprekorno. Kapacitet je preko 34.000 skijaša na sat što je izuzetno a brzine se kreću od 2,5 do 5,0 metara po sekundi u zavisnosti od kapaciteta, lokacije i namene. Kad smo kod sistema ski instalacija, na Kopaoniku su na raspolaganju:

-10 ski liftova
-7 četvorosednih
-3 šestosedne žičare
-2 vezna ski lifta
-1 Poketna traka
-1 gondola


„Pančićev vrh“ je tip žičare četvorosed i tokom čitave zimske ali i letnje sezone radi, a osim onih koji koriste usluge ski staza, ovaj prevoz koriste i posetioci centra koji dolaze da panoramski razgledaju centar i bave se drugim aktivnostima koje nisu vezane za snežne sportove.

najveći ski centar u srbiji
Najveći Ski Centar u Srbiji

Snežne zanimljivosti

Ukoliko se odlučite za to da se smestite u neki od apartmana ili hotela u ski centru Kopaonik, moći ćete da uživate i još nekoj od ovih zanimljivosti koje nisu tako daleko od samog centra a i lako im je pristupiti:

Za one kojima klasično skijanje nije zanimljivo, Kopaonik ima spreman i uređen Snow Park. Nalazi se na potezu između instalacija Malo Jezero i Krst i ovo je mesto gde se organizuju mnoga takmičenja domaćeg pa čak i međunarodnog karaktera. Omiljeno mesto freestyle skijaša i snowboader-a.Takođe, gondola koja poveruje Brzeće i Kopaonik je puštena u rad početkom 2021. godine . To je možda i jedna od najznalajnijih investicija u srpskom turizmu. Ova gondola se prostire na već postojećoj trasi starih žičara “Bela reka 1” i “Bela reka 2”, ali joj je izlazna stanica kod platoa na Malom Karamanu.

Volite sankanje? Ovo je takođe mesto za vas, na Karaman grebenu postoji sankalište za sve uzraste, a ukoliko želite, imate i šansu da se vozite i taksi tabačem, u unapred zakazanim terminima.

Turističke atrakcije

najveći ski centar u srbiji
Najveći Ski Centar u Srbiji

1. Pančićev mauzolej

Na samom Pančićevom vrhu, najvišem vrhu Kopaonika, na 2017 metara nadmorske visine, nalazi se ovo prelepo zdanje. Ime je dobio po Josifu Pančiću, poznatom srpskom botaničaru. Pančićev mauzolej predstavlja prvi kulturni spomenik na planinama Srbije. Građen je po projektu arhitekte Vladimira Vladisavljevića, u znak obeležavanja 50 godina planinarstva Srbije 1951. godine.

2. Dolina jorgovana

najveći ski centar u srbiji
Najveći Ski Centar u Srbiji

2007. godine francuski naslednik krune Šarl Filip od Orleana, zasadio je tokom posete Srbiji, nove sadnice jorgovana u dolini reke Ibar u znak sećanja na Jelenu Anžujsku, francusku princezu kao i srpsku kraljicu. Sama dolina je prelepa i redovno je održavana pa vas očekuje prelep prizor u kojem ćete uživati.

3. Svetilište Metođe

Pećine su uvek fascinantne i atraktivne znamenitosti, a naročito ukoliko se u okviru njih nalazi i svetilište, kao što je ovde slučaj. Pećina se nalazi odmah ispod litice, a do nje se dolazi putem kanjona i strme kozje stazice. U samoj steni nalazi se prelepa crkva za koju verujemo da će vas oduševiti svojom duhovnošću kao i samom lokacijom.

4. Jošanička banja

U podnožju Kopaonika i dolini reke Jošanice, nalazi se ovaj prelepi kompleks. Predeo je izuzetno bogat šumama i toplo preporučujemo boravak ovde po dolasku na Kopaonik pa makar na jedan dan.

Lekovitih voda ima u izobilju u Jošaničkoj banji i poznato je to da je pomogla mnogima. Ovde takođe postoji i akva park, koji se nalazi u predivnom ambijentu ispod Kopaonika. Osim bazena, postoji i prirodno jezero sa termalnom vodom, ali i đakuzi, kao i kafići u kojima možete uživati.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Možda vas zanima

Posjetili smo Udruženje žena „Emina“ Turbe

Nedavno su našu ekipu ugostile članice Udruženja žena „Emina“ Turbe... Ovo su žene koje još uvijek njeguju tradiciju, običaje, društvene i međuljudske odnose i raduju...

PIJACA TRAVNIK – Svakom je njegova muka najveća

Prolazeći kroz Zelenu pijacu u Travniku, pogotovo pazarnim danom, uvijek čujemo neke zanimljive priče. Ljudi se srdačno pozdravljaju i u ovom slučaju čestitaju predstojeće...

Velike zarade od poštene prodaje nema

Velike zarade od poštene prodaje nema, kažu nam danas prodavači na Zelenoj pijaci u Travniku. Budući da su svakog četvrtka navikli na našu kameru,...

Nadomak Travnika/ Prostrano selo Velika Bukovica

Pogledajte prelijepe prizore sela Velika Bukovica iz zraka… I dok plijeni ljepotom i prostranošću, na žalost ne može se pohvalitit brojem stanovnika… https://www.youtube.com/watch?v=2BN3VNhhID8 Ah, što mi...

Drugi čitaju

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Travnik broj stanovnika

U Travniku je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine, tako da vam u ovom tekstu donosimo upravo podatke Travnik broj stanovnika na osnovu tog...

Dizdareva ili Ženska džamija Jajce

Ženska džamija je nezaobilazno mjesto u Jajcu Putevima Jajca pronaći ćete razne znamenitosti, a jedna od najljepših i ujedno najinteresantnijih jeste Ženska džamija ili Dizdareva....

Medvjed kula – nezaobilana stanica na putu do...

Medvjed kulu morate posjetiti ako ste u Jajcu Ovo je još jedno mjesto koje služilo kao skrovište ili zatvor kao i što je slučaj sa...

Evo kako je Travničanin Derviš Korkut spasio sarajevsku...

Derviš Korkut - Oni koji su čitali o sarajevskoj Hagadi i njenom dramatičnom spašavanju, kada su njemačke trupe i ustaška vlast okupirale Sarajevo 1941....

Franjevački samostan i posljednji bosanski kralj u staklenom...

Srednjovjekovna Bosna na jednom mjestu Zamislite 2000 raznih stvari na jednom mjestu koje otkrivaju samo mali dio prošlosti i sanduk sa ostacima posljednjeg bosanskog kralja....

Hram boga Mitrasa Jajce

Kada pretražujete o gradu Jajcu – muzeju na otvorenom, ne možete a ne primjetiti da se često spominje Hram boga Mitrusa. Upravo o tome...