-8.2 C
Travnik

Najbolji ruksaci za školarce

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Izaberite savršen ruksak za vašeg mališana

Ruksak je skoro svima prva asocijacija na školske dane. Odabir i kupovina ruksaka za vašeg mališana nije uvijek lagana. Vjerovatno vaš školarac želi ruksak sa omiljenim animiranim likovima a u većini slučajeva ti ruksaci su nekvalitetni i nisu pogodni za dječija leđa.

Mnogi doktori kažu da su najbolji ruksaci za školarce oni koji imaju čvrstu podstavu za leđa. S obzirom da dijete nosi ruksak skoro svaki dan poželjno je izabrati što ispravniji i kvalitetniji ruksak.

Roditelji zanemaruju činjenicu da školske torbe imaju velikog utjecaja na razvoj leđa kod djece. Zato smo sastavili listu svih poželjnih osobina koje školska torba treba da ima.

najbolji ruksaci za školarce

Idealna veličina

Kada kupujete ruksak za vašeg mališana posebnu pažnju trebate obratiti na veličinu ruksaka. On bi trebao biti u skladu sa visinom i težinom djeteta. Dakle ne smije biti veći od leđa i da ne prelazi preko struka.

Ukoliko tražite ruksak za prvačića nemojte uzeti odmah ruksak koji je namijenjen za veći uzrast. Zbog toga što bi se on trebao prilagoditi djeci a ne djeca ruksaku.

Još jedna korisna stvar koja bi se trebala pronaći na školsko torbi su pregrade i džepovi. Tako ćete imati više prostora da jednako stvari raspodijelite i organizirate. Kada se sve knjige, teke i druge potrebštine za školu nalaze na jednom mjestu tada se stvara veći teret za eđa i kičmu. Jednakom raspodjelom po ostatku pregrada i džepova nošenje ruksaka mališanu neće biti teško za svakodnevno nošenje.

Kvalitet je veoma važan jer želite da školska torba posluži za čitavu školsku godinu pa čak i narednu. Osobina kvaliteta ne mora značiti odmah i da je torba skuplja. Postoji mnogo školskih torba koje su kvalitetne ali i veoma povoljne. Ako želite zaštiti kičmu vašeg djeteta onda prejeftini ruksaci sa nekvalitetnom podstavom ne bi trebali biti opcija.

Podesive naramenice i čvrsta podloga za leđa

Uvijek tražite ruksak koji ima podesive naramenice kako bi ga što bolje prilagodili leđima. Kada je ruksak prevelik onda se stvara još već pritisak i teret koji naravno nikada nije poželjan pogotovo za malu djecu.

Čvrsta podloga za leđa je glavna osobina anatomski ispravne školske torbe. Naravno i dno torbe bi trebalo biti čvršće što omogućuje ruksaku da zadrži svoj oblik. Poželjno je da ruksak ima široke naramenice kako bi se umanjio pritisak cjelokupne težine torbe.

Svi školarci danas imaju previše teških knjiga koje imaju negativan učinak na kičmu i leđa.  Ova činjenica se već godinama ne mijenja. Stoga, svi roditelji imaju zadatak pronaći i kupiti anatomski ispravan ruksak.

Kako nositi pravilno školsku torbu ?

Kvalitetan ruksak je samo korak u očuvanju leđa svih školaraca. Nepravilno nošenje torbe smanjit će njen pozitivan učinak na kičmu. Leđa i kičma su jedni od najvažnijih dijelova tijela koje treba paziti. Pravilno držanje i nošenje torbe je neophodno za očuvanje kičme kod djece ali i kod odraslih.

Važno je da naramenice podešavate u skladu sa visinom djeteta i dužinom leđa. Nikada ruksak ne bi trebao prelaziti preko kukova jer tada ramena i ostatak leđa idu prema nazad. Školska torba bi uvijek trebala biti postavljena u visini ramena. Zbog toga naramenice podesite u skladu sa vašom visinom kako bi omogućili vašim leđima što ugodnije nošenje ruksaka.

Najbolji ruksaci za školarce

Ukoliko spremate mališana za prvi razred vjerovatno ćete željeti kupiti torbu sa omiljenim animiniranim likom. Uvijek u pripreme i kupovinu za školu uključite i vaše dijete jer ipak će ono nositi ruksak svaki dan. Naravno, vi kao roditelj trebate obratiti pažnju na sve osobine koje bi trebao da ima jedan kvalitetan i izdržljiv ruksak.

Ne zaboravite da uživate u pripremama za školu sa budućim prvačićem jer ipak kreirate lijepe uspomene kojih ćete se rado sjećati.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima