Mustra Orchestra/ Upriličena promocija dokumentarnog filma i najava novog albuma

Sinoć, 1.12.2020. godine, na Kamernoj sceni Centra za kulturu općine Travnik, održana je premijera dokumentarnog filma travničkog benda Mustra Orchestra.

 “Instrumentalni sevdah-Mustra za leteće ćilime” kako je naziv filma, je prateći sadržaj i najava novog albuma Mustre – KORACI/STEPS” za 2020. godinu u produkciji Hayat Production. 

Album je dostupan na digitalnim muzičkim platformama. 

mustra orchestra/ upriličena promocija dokumentarnog filma i najava novog albuma
Mustra Orchestra/ Upriličena promocija dokumentarnog filma i najava novog albuma


Važno je napomenuti impresivnu ekipu saradnika i gostiju koji se pojavljuju, kako na filmu, tako i na albumu: Boško Jović, Zulejha Kečo, Ivana Đurić, Kenan Mačković, Jusuf Brkić i drugi. 

mustra orchestra/ upriličena promocija dokumentarnog filma i najava novog albuma
Mustra Orchestra/ Upriličena promocija dokumentarnog filma i najava novog albuma

Članovi benda se zahvaljuju Centru za kulturu općine Travnik, Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Travnik, Hayat Production i akterima albuma.  Iskrene zahvale idu i iskrenim prijateljima, članovima udruženja koji djeluju u Centru za kulturu općine Travnik. Travnik je zaista pokazao da ima dušu. 

Nakon uspješnog albuma prvjenca „Muzika iz romana“, travnička Mustra Orchestra je objavila i drugi album. Ljubav, tuga, tišina, nježnost, kojima smo svakodnevno okruženi, oslonjeni na sevdalijsku tradiciju, ali i britka melodija protkana jedinstvenom mustrom modernih muzičkih izražaja, inficirana elektronskim zvukom, stvara ekletničan, istančan, na prvo slušanje prepoznatljiv „Mustrin“ sound, neodvojiv od igre svjetlosti i sjena efektnog scenskog nastupa.

Ako su na prvom albumu prepoznati i označeni kao „virtuozi instrumentalnog sevdaha“, onda bi ovim albumom, simbolično nazvanom „Koraci“, koracima od sedam milja mogli da krenu naprijed, da se odmaknu od tog epiteta, da isti prerastu da ga ostave daleko iza sebe, a opet ostanu dovoljno virtuozni da ne izgube, prethodnim albumom, stečenu naklonost muzičke kritike ali i publike.

Slušajući novi album, stjećemo dojam da nas, imaginacijski svjetovi, pretočeni u korake, njih sedam, koliko je i kompozicija na ovom muzičkom albumu, vode između dvije ljudske krajnosti. Početak života, rađanje, preko odrastanja, prvih iskustava, veselih i manje sretnih trenutaka i konačno do kraja puta, u kojem ostajemo sami, umirijućom melodijom vraćeni tišini vlastitih avlija, miru okićenih bašći i okruženi šapatom mahala.

Album otvara kompozicija „BUĐENJE“, podijeljena u korake, prvi i drugi. Uz melodiju koja nas čini svjesnima svega postojećeg, ovozemaljskog, uz ritam kojim osjetimo bilo prostora na kojem je kompozicija nastala, bivamo vraćeni iskonskim, prošlim vremenima, životima, sudbinama, u svitanje bivamo probuđeni.

Članovi „Mustra orchestra“, veseli, tek djelimično svjesni svijeta oko sebe, razigrani uz „VESELU PJESMU“,uz zvuke violine, koračaju korak treći, odrastaju i prave predah uz korak četvrti, kompoziciju „NA POLA PUTA“. Između dva svijeta, lijevo i desno, svjetla i tmine, između dvije muzičke teme, osvrčući se unazad, pogleda uprtog prema naprijed, bistre glave, traže i pronalaze svoj muzički put.

Teret sadašnjosti, oslikan zvucima saza, pretočen u „GLUHO KOLO“, korak peti, sagledava sve aspekte raskoši ovog albuma, sublimira umijeće umjetnika da vlastitom mustrom nakiti i publici prezentira sklad u naizgled nespojivim muzičkim elementima saza i klasične gitare.

„BIJEG“, je jedan od mogućih odgovora koje nudi ova kompozicija. Nakon silnih bježanja, čestih prelazaka preko granica umjetnosti, traganja za inspiracijom, teških lomova untar sebe samih, korak šesti, sevdalijskom muzičkom skalom, tkanom tipkama klavira, nudi povratak na svoje.

I konačno, pronalazeći i prihvačajući svoj vlastiti umjetnički identitet, vještom rukom ispisan kroz kajde, pažljivo složen u seharu, korakom sedmim, vraćeni kući, uz kompoziciju „SAM“, virtuoznu gitarsku kreaciju, svako od nas pronalazi ono što traži. Melankolija, sjeta, potamnjena sjenama sunca na zalasku, melodija, nakon duga puta nudi smiraj i konačni ostanak.

Članovi benda Almir Mulaimović, Asp The Great i Taik Ganić, uz impresivnu ekipu saradnika i gostiju, Zulejhu Kečo, Ivanu Đurić, Kenana Mačkovića, Boška Jovića, Jusufa Brkića i druge, su uspjeli izvesti, utkati specijalnim muzičkim koncima, album koji u konačnici daje jedinstvenu mustru.

Album „Koraci“, zadržava formu instrumentalnog albuma i u cjelini i dalje baštini ogroman utjecaj sevdaha. Uz sevdalijsku žuč i ljubavni jad, su znalački ukomponovani i utjecaji ambijentalne muzike. Sve prisutan jazz, pop, rock pa i psihodelija, kreiraju originalan muzički izražaj koji bend „MUSTRA ORCHESTRA“, sasvim sigrno izdvaja od ostataka regionalne muzičke scene.

„MUSTRA ORCHESTRA“ – KORACI/STEPS, P.2020.

Muzika i tekst: Taik Ganić;

Aranžmani: Mustra Orchestra,

Almir Mulaimović – bubnjevi, udaraljke;

Asp The Great – VJ/DJ;

Taik Ganić – gitare, saz, žičani instrumenti;

KORACI / STEPS

1. Buđenje/Korak prvi – Waking Up/Step One

2. Buđenje/Korak drugi – Waking Up/Step Second

3. Vesela pjesma/Korak treći – Happy Song/Step Three

     (Ivana Đurić – violina)

4. Na pola puta/Korak četvrti – Halfway/Step Four

5. Gluho kolo/Korak peti – Silence Dance/Step Five

    (Jusuf Brkić – saz)

6. Bijeg/Korak šesti – Escape/Step Six

    (Kenan Mačković – klavir)

7. Sam/Korak sedmi – Alone/Step Seven

    (Boško Jović – gitara, Ajna Ganić – glas)

Fotografije omota: Mirsad Mujanović (Zulejha Kećo, balerina NP Sarajevo),

                            Orhan Ganibegović (Mustra Orchestra);

Omot: Taik Ganić;

Album sniman u Sarajevu i Travniku.

Hvala svima na podršci…

MUSTRA ORCHESTRA

Možda vas zanima

Majstorija legendarnog Elvedina Varupe i danas ostavlja bez daha

U proteklih otprilike 30 godina, nogometno prvenstvo Bosne i Hercegovine obilježili su brojni izvanredni pogoci. Jedan takav, postignut 2011. godine, ponovo je postao popularan na...

Uskoro počinje serijska proizvodnja prvog bh. električnog vozila

U BiH konačno stižu investicije koje se odlikuju uvođenjem visokih tehnologija Kompanija GS Holding GmbH iz Regensburga u Njemačkoj jedan je od trenutno najvažnijih i najaktivnijih investitora...

Toplana Travnik pustila u pogon gradsko grijanje

Toplana Travnik je jučer pustila u pogon gradsko grijanje. ”Grijanje je pušteno u skladu sa Pravilnikom zbog zahlađenja i trajat će sve dok prosječna dnevna...

U BiH SE VRATIO SNIJEG: Pogledajte kakvo je jutros...

Snijeg je stigao u Bosnu i Hercegovinu, među prvima su se zabijelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa, kako su meteorolozi ranije i...

Drugi čitaju

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Preminula je Mia Čuturić

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je neprežaljena MIA (IVAN) ČUTURIĆ 2014.-2024. Preminula dana 06.02.2024. godine u 10....

Katakombe Jajce

Katakombe u Jajcu će vas vratiti 600 godina unazad Katakombe Jajce možda nisu  poput onih u Rimu, jer su one u Rimu iz 2. i...

Travnik broj stanovnika

U Travniku je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine, tako da vam u ovom tekstu donosimo upravo podatke Travnik broj stanovnika na osnovu tog...

Sulejmanija Šarena džamija Travnik

Sulejmanija Šarena džamija je vezana je za urbani razvoj grada i imena značajnih vakifa, od kojih su dva nosila vezirsku titulu. Na mjestu Šarene džamije...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?