Lendo: Interes za povratak u SBK je sve veći, radit ćemo na kapitalnim projektima

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je budžet za 2024. godinu u kojem su predviđena sredstva za razvoj brojnih oblasti od značaja za taj kanton.

Premijer Kantona Tahir Lendo u intervjuu za Fenu kazao je da je zadovoljan poslom koji su Vlada i njeni ministri obavili u 2023. godini i najavio brojne poticaje i projekte u ovoj godini.

Lendo naglašava da je 2023. godina u cijelom svijetu bila izuzetno turbulentna, što se prenijelo na zemlje regiona a time i na Bosnu i Hercegovinu, ali, kako je kazao,  Vlada SBK je uprkos tome radila u kontinuitetu i bez zastoja.

– Vlada je 2023. godinu iznijela programski, onako kako je i zacrtala, a ministri su iznijeli svoje planove u procentima sigurno većim od 85 posto. Ja kao premijer ne mogu da budem nezadovoljan radom Vlade jer smo ostvarili programski cilj, na vrijeme donosili sve programske i razvojne dokumente. U 2023. godini najvažnija promjena koja se desila je usvajanje izmjena i dopuna novog prostornog plana za period do 2035. godine, što je najznačajniji razvojni dokument za naš kanton kojim smo otvorili mogućnosti za nova investiranja i ulaganja – počeo je premijer.

Napominje da u prošloj godini ipak nisu ispunjena sva očekivanja kada je u pitanju rad vlasti ovog kantona, prije svega misleći na implementaciju kapitalnih sredstava zbog složenog Zakona o javnim nabavkama, zbog čega Vlada nije uspjela  implementirati sve projekte koje je namjeravala.

– Zbog toga smo u prošloj godini imali nerealizovanih oko 30 miliona KM. Nismo zadovoljni ni brzinom reformi u obrazovanju, jer to su reforme koje zahtijevaju dosta struke i nauke i veoma su složene – objasnio je.

Lendo ističe da će fokus rada Vlade SBK u 2024. godini biti upravo javne nabavke i reforma obrazovanja. Za vrijeme donošenja budžeta za 2024. godinu, Vlada SBK također je donijela odluku da će se raditi na poboljšanju kapitalnih ulaganja u obrazovanje, jer škole u SBK, koje su prosječne starosti oko 50 godina, zahtijevaju renoviranje i poboljšanje eneregetske učinkovitosti, izgradnju prateće sportske infrastrukture, a sve će to pratiti reforma obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada.

Premijer također navodi da je u SBK potrebno raditi na jačanju sigurnosti unutar kantona opremanjem i modernizacijom policijskih snaga. Pored toga, posebnu pažnju posvetit će civilnoj zaštiti, jer su prirodne nesreće sve učestalije, stoga je prisustvo dobro opremljenih i obučenih pripadnika civilne zaštite više nego potrebno.

U oblasti poljoprivrede i privrede Vlada SBK će u 2024. godini uložiti rekordna sredstva, na način da će direktno pomoći proizvođače. Planirano je uspostavljanje resursno – razvojnog centra, gdje će biti angažovani najbolji stručnjaci iz date oblasti, koji će se obućiti za apliciranje na međunarodne projekte u oblastima poljoprivrede, stočarstva, ratarstva itd.

– Mi smo kanton sa izuzetno razvijenim granama privrede i obezbijedit ćemo značajna poticajna sredstva za tu oblast. Jedan od programa namijenjen je za povratnike, odnosno za firme koje zapošljavaju povratnike. Na taj način smo vidjeli da interesa za povratak na ove prostore ima i to je nešto na čemu ćemo nastaviti raditi. Također, razvijat ćemo programe održivosti radnih mjesta, startupe za nove firme i biznise gdje ćemo davati poticaje za otvaranje novih radnih mjesta – naveo je Lendo.   

U planu i programu Vlade SBK jedna od tačaka je i razvijanje putnih i komunikacijskih mreža, gdje se kao jedan od prioriteta nameće i izgradnje brze ceste, koja bi značajno ubrzala razvoj cijelog kantona.

SBK je kao i cijela BiH i zemlje regiona doživio odljev velikog broja mladih i radno sposobnog stanovništva. Lendo ističe da su to kvalifikovani radnici koji su uglavnom odlazili zbog mogućnosti bolje i brže zarade, kvalitetnijeg i uređenijeg sistema, bolje ponude na tržištu, ali i niz sigurnosnih motiva, jer su prestali vidjeti perspektivu za svoje porodice u državi BiH.

– Ipak, mnogi od njih u inostaranstvu nisu pronašli ono čemu su se nadali, osjetili su čežnju za domovinom i već sada imamo dosta povratnika, što nas u vlasti SBK raduje, jer vjerujemo da je BiH zemlja izazova, ali i dobrih mogućnosti. Globalno se situacija u BiH manje – više podudara sa stanjem u svijetu. Nama u BiH su potrebni politička stabilnost, veće investicije i ulaganja u mlade kojima je potrebno da dobiju priliku za posao i pokretanje vlastitog biznisa. U BiH imamo dobre resurse i zdravu okolinu, školovane i pametne ljude koji mogu odgovoriti tržištu rada, zbog čega vjerujem da možemo vjerovati u dobru budućnost – dodao je premijer.

Srednjobosanski kanton ima veliki potencijal za razvoj turizma. Vlada SBK je primjetila da su potrebna veća ulaganja u tu granu privrede. Lendo ističe da svaka općina SBK ima veliki potencijal za razvoj turizma, koji bi otvorio nova radna mjesta za mlade. Hotelijeri i svi oni koji se bave turizmom u SBK su iskazali potrebu za dodatnim poticajima i ulaganjima u taj sektor, a Vlada je imala sluha za njihove molbe i odlučila je za turizam u 2024. godini izdvojiti dodatna sredstva.

– Podržat ćemo razvoj sedam zimskih turističkih centara koji će ulaganjim i razvojem infrastrukture postati atraktivni i ljeti.  U SBK se nalaze prelijepe lokacije za planinarenje ili vožnju bicikla, rijeke i jezera su čisti, a mnogo toga još nije na adekvatan način prezentovano građanima i turistima – objasnio je premijer.

SBK također krase dvije izuzetne lokacije vjerskog turizma – Ajvatovica i Sveti Ivo. Te dvije lokacije u sedam dana posjeti više od 100.000 ljudi. Podrška Vlade i općina u SBK za razvoj turuzma će sigurno biti na visokom nivou, a Lendo napominje da u Kantonu sigurno postoje ljudski kapaciteti koji će te projekte iznijeti.  

U energetskom sektoru krije se velika perspektiva za Srednjobosanski kanton. Vlada ovog kantona je to prepoznala i već se radi na projektima izgradnje vjetroparkova na planini Vlašić u koje su investirali kompanije „Elektroprivreda“ i „Kelag“ iz Austrije, te fotonaponske elektrane na lokaciji rudnika Gračanica u Bugojnu. Ovi projekti svrstavaju SBK u rang kantona koji su dali najveće koncesije za projekte obnovljivih izvora energije i kako Lendo objašnjava, sve to vodi ka samoodrživosti kantona kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

– Od ukupnih potreba za energijom u SBK, mi sami proizvodimo više od 80 posto kapaciteta, od čega više od 75 posto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije – dodao je premijer.

Srednjobosanski kanton je poznat po nalazištima zlata, ruda, minerala i drugih sirovina i već sada je vodeći kanton u BiH po broju izdatih koncesija, a sve se to pozitivno odražava na budžet kantona.

Lendo vjeruje da će uz neophodne reforme sve to izgledati još mnogo bolje, te da će SBK zaista postati kanton sa odličnom perspektivom za razvoj i ostanak mladih ljudi.

federalna.ba/Fena

Možda vas zanima

Muzički program Dana dijaspore: U Travniku će se održat...

Travnik se ponovo priprema za nezaboravan muzički spektakl, a na stadionu Pirota 3. augusta održat će se koncert Harija Mata Harija, Enesa Begovića i...

Održan 17. Sastanak Udruženja policije MUP-a RBiH 1991-1995

Danas u velikoj sali Općine Travnik održan je sastanak Udruženja policije MUP-a RBiH 1991-1995. Sastanku je prisustvovalo uže rukovodstvo Udruženja zajedno s članovima, a dnevni...

VLADA SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za razdoblje 2025. – 2027. godina. Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić kazala...

U Novom Travniku pronađene opojne droge

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 2 krivična djela. Dana 22.05.2024.godine oko 16,00 sati u mjestu Margetići, općina Novi Travnik  policijski...

Drugi čitaju

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Travnik broj stanovnika

U Travniku je posljednji popis stanovništva bio 2013. godine, tako da vam u ovom tekstu donosimo upravo podatke Travnik broj stanovnika na osnovu tog...

Junak umire jednom, kukavica hiljadu puta/ Na današnji...

Na današnji dan, 25. oktobra 1992. godine, prije 28 godina, preminuo je major Mihajlo Petrović. "Ja sam major Mihajlo Petrović. Stavljam se na raspolaganje...