11.8 C
Travnik

Kukić: Medicinari u SBK ne odustaju od štrajka

Sindikat koji okuplja najveći broj zdravstvenih radnika u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nije odustao od stupanja u generalni štrajk, te se još čeka na završetak postupka mirenja sa kantonalnom Vladom – izjavio je Feni predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK-a Armin Kukić.

Komentirajući pregovore o novom kolektivnom ugovoru, između Sindikata i Vlade SBK-a, Kukić je naglasio da nije bilo nikakvog napretka i da je štrajk neminovan ukoliko ne bude ispunjen zahtjev Sindikata za uvećanjem koeficijenta za isplatu plaća.

– Da je sve urađeno po zakonu, mi smo u ovom periodu već trebali stupiti u generalni štrajk. Međutim, od Vlade smo usporeni i sada kočnicu pravi Ministarstvo privrede, koje treba donijeti odluku tko će biti miritelj između dvije strane. Pregovori su propali, nije napravljen nikakav pomak, tako da smo se odlučili na postupak mirenja, kao zadnji korak pred stupanje u štrajk – kazao je Kukić.

Istaknuo je kako je jedini način za otkazivanje generalnog štrajka, potpisivanje kolektivnog ugovora s uvećanim koeficijentima.

Kukić je podsjetio da kantonalni sindikat, koji okuplja najveći broj zaposlenih u medicinskim ustanovama, od portira, medicinskih tehničara, do inženjera i liječnika trenutno radi bez kolektivnog ugovora koji je istekao krajem septembra.

Od Vlade SBK-a predstavnici tog sindikata traže uvećanje koeficijenata do 20 posto.

Kako je ranije pojašnjeno iz Sindikata, u slučaju generalnog štrajka zdravstvene usluge moći će dobiti hitni pacijenti, odnosno oboljeli od covida-19 i ostali pacijenti koji trebaju hitno zbrinjavanje.

Potpisivanje novog kolektivnog ugovora, s predstavnicima Vlade SBK-a, očekuju i predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBK-a, iz kojeg do sada nije bilo najava o stupanju u štrajk.- Oglašavanje –

Fena

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima