Koliku snagu trebaju imati električne grijalice?

Električne grijalice mogu biti brzo i efikasno rješenje u nedostatku drugog sistema grijanja, ili kod različitih kvarova istog. Ove se grijalice nalaze u ponudi sa različitim nivoima performansi, a mi trebamo odabrati odgovarajuću. Ipak, često nismo sigurni koliko snažna grijalica nam je potrebna, kako bismo spriječili bespotrebne troškove.

Električne ventilatorske, i obične grijalice za kućnu upotrebu, dostupne su u velikom rasponu različitih nivoa snage, najčešće od 500 – 1500 W, pa sve do 2000 W.

Ali, koliko snažna grijalica nam je potrebna? To, prije svega, ovisi o veličini prostorije koja se grije. Pokušaćemo da damo odgovor na ovo pitanje u tekstu koji slijedi.

Šta je to – snaga nekog uređaja?

Vat (W) je mjerna jedinica za snagu – potrošnju energije u periodu vremena. Dakle, snaga nekog električnog uređaja – njegova je glavna performansa. Što je snaga u vatima veća – veći je i učinak tog aparata, u ovom slučaju grijalice.

ALI – sa povećanjem snage i efikasnosti grijalice, povećava se i potrošnja energije!

Isto tako, grijanje na nižem nivou, oko 500W, u početku štedi energiju, ali zato zagrijavanje do željene temperature duže traje.

Suština je da se električna energija dosta teško može uštedjeti!

Evo kako, na vrlo lak način, možemo izračunati preporučenu snagu u vatima (W):

Orijentaciona vrijednost: 50 W/m³

Veličina prostorije: 18 m²

Visina zidova: 2,30 m

Zapremina prostorije: 18 m² x 2,30 m = 41,4 m³

Preporučena snaga: 41,4 m³ x 50 W/m³ = 2070 W (zaokružićemo na 2000 W).

Koliko je vati (W) potrebno prema veličini prostora?

Pomoći će nam sljedeća tablica:

  • 500 – 1000 W – prostorija veličine 5 – 10 m²
  • 1000 – 1500 W – prostorija veličine 10 – 15 m² ( gostinska ili radna soba, biro ili kupaonica )
  • 1500 – 2000 W – prostorija veličine 15 – 20 m² ( kuhinja, spavaća soba ili dječija soba )
  • 2500 – 3000 W – prostor veći od 25 m² ( najčešće dnevni boravak )

Električne grijalice se općenito preporučuju za manje prostore, idealno 10 – 15 kvadratnih metara. Ovdje se vrlo brzo mogu postići ugodne temperature. Iz tog razloga je kupaonica , na primjer, jedna od tipičnih lokacija gdje se koristi grijalica. Grijalice male snage, oko 500 W, dosta se koriste u mobilnom sektoru – za kampiranje i mobilne kućice. Ovi se uređaji mogu, bez problema, postaviti i na sto, kao i na ostali namještaj, i neće ometati. Prema tablici koju smo dali, vidimo da sa većom površinom prostorije i neophodna snaga grijalice raste.

  • No, ne smijemo zaboraviti da uz bolje performanse i brže zagrijavanje kod jačih grijalica – raste i potrošnja električne energije!

Dakle, ukoliko vam je potrebna električna grijalica, najbolje je da prije kupovine odredite snagu grijalice koja će vam najbolje odgovarati prema veličini prostora. Nakon toga, savjetujemo posjetu jednoj od internet trgovina gdje je izbor grijalica odista veliki, kao i raspon cijena, te u dva klika, nov uređaj može već biti na putu do vašeg doma.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img