-5.2 C
Travnik

Koje su šanse Bosne i Hercegovine na rukometnom Europskom prvenstvu?

Bosna i Hercegovina izborila je pravo nastupa na Europskom rukometnom prvenstvu koje će se održati u Mađarskoj i Slovačkoj, iako je u svojoj kvalifikacijskoj grupi završila na trećem mjestu.

To je iz razloga što se našla među četiri najbolje trećeplasirane ekipe kvalifikacije, a nedugo nakon plasmana, saznala je i u kojoj će grupi nastupati. Riječ je o strašno jakoj grupi u kojoj su Bosnu i Hercegovinu već mnogi otpisali, ali mi ćemo ipak pogledati kolike su njezine šanse za prolazak.

Bosna i Hercegovina u grupi E

Bosna i Hercegovina je bila u četvrtoj jakosnoj grupi prilikom izvlačenja za Europsko prvenstvo, a to je već samo po sebi garantiralo da će imati barem dva jaka protivnika na natjecanju. Te su se predikcije i  ostvarile jer u skupini s njima još su izvučene i reprezentacije Španjolske, Švedske i Češke. Ne treba posebno napominjati koliko je to jaka skupina te koliki su Španjolci i Šveđani favoriti. Španjolska je reprezentacija koja će na Europskom prvenstvu braniti svoju titulu, a Šveđani su u prvom mjesecu ove godine postali svjetski viceprvaci kada su u finalu Svjetskog prvenstva tijesno izgubili od Danske. Tu je još i Češka koja je vrlo neugodna ekipa što će dodatno otežati Bosni i Hercegovini prolaz u drugi krug u koji će dalje samo dvije ekipe iz skupine.

Šanse za prolazak

Gledajući kvote koje su dostupne za klađenje online, Španjolska je veliki favorit za prvo mjesto u skupini. Odmah iza nje se nalazi Švedska, a Češka i Bosna i Hercegovina su okarakterizirane kao autsajderi u grupi. Uz to vrijedi napomenuti da su Češkoj ipak postavljene znatno veće šanse da će izboriti prolaz nego BiH, što znači da su od naše reprezentacije očekivanja stručnjaka uistinu minimalna. Gledajući realno veću sliku rukometne Europe, ne možemo ništa drugo no složiti se s tim procjenama jer Španjolska i Švedska su dvije reprezentacije koje se nalaze i u samom vrhu potencijalnih osvajača ovog natjecanja.

Tko bi mogao osvojiti europsko zlato

Kada smo se već dotaknuli šansi Bosne i Hercegovine da će proći svoju grupu, možemo slobodno otići i korak dalje te pogledati kolike šanse joj daju kladionice da bi mogla osvojiti zlato na tom natjecanju. Možemo reći da bi osoba koja se usudi to prognozirati bila jako hrabra i zaradila ogromnu svotu novca kada bi se to ostvarilo. Kvota na to da će Bosna i Hercegovina postati europski prvak iznosi čak 401 što znači da bi svi koji primjerice iskoriste svoj Unibet bonus na taj ishod zaradili 401 puta više novca nego što su uložili, kada bi BiH osvojila prvenstvo.

Ako gledamo realna očekivanja, glavni favorit za osvajanje je svjetski prvak Danska, a slijedi je branitelj naslova Španjolska. U krugu top 5 najvećih favorita smjestile su se još Norveška, Francuska i Švedska. Na toj listi favorita, Bosna i Hercegovina se nalazi na 17. poziciji što i nije toliko loše jer se iza nje nalazi još sedam reprezentacija. Ostaje nam još samo vidjeti koja od ovih očekivanja će se ostvariti, a ujedno možemo biti i zadovoljni da je Bosna i Hercegovina izborila pravo nastupa na Europskom prvenstvu već drugi put zaredom te se nadamo da bi to mogla postati tradicija naše reprezentacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU