Knjige za djecu – naučite čitanje od malih nogu

Knjige su veoma bitne, kako za nas odrasle, tako i za naše mališane. Knjige za djecu su upravo kreirane kako bi pomogle djeci da razvijaju svoj osjećaj mašte i da im služe kao bijeg u zamišljeni svijet pun avanture i istraživanja. Dijete koje ne čita knjige jednostavno stavlja ograničenje na svoju maštu i na osjećaj istraživanja.

Mnogi misle da je jednostavno napisati knjigu koja je namjenjena za djecu, izmisli se par likova, postavi se generična radnja gdje princ spasi princezu od zlikovca i na kraju sve se sretno završi. Međutim, stvarnost je nešto drugačija, veoma malo ljudi može da smisli priču koja će se poistovjetiti sa dječijim mozgom i njihovim načinom razmišljanja. Osobe koje pišu fantastične knjige za djecu su osobe koje imaju ogromnu količinu mašte, koji su optimisti i koji nisu dozvolili da dijete u njima odraste.

Danas vam predstavljamo par autora koji su napisali i objavili neke od najboljih knjiga za djecu, te vam preporučujemo ako imate dijete kupite im ove knjige i neka ih čitaju. Vjerujte nam vaša djeca će vam biti zahvalna.

Hans Christian Andersen

Sigurni smo da vam je svima ime Hans Cristian Andersen, naime Andersen je toliko dobro pisao dječije knjige da je dobio titulu otac dječije književnosti i prema njemu su nazvane mnoge nagrade koje se vežu za dječiju književnost. Ako kojim slučajem ne znate za Andersen – a on je danaski književnik na čijim djelima smo svi mi odrasli i čija su djela prevedena na 150 jezika.

Sve priče koje je Andersen napisao on ih je sam čuo u djetinjstvu, te ih je naravno samo kasnije stilski obradio i dodao još više sadržaja. Andersen nije bio površan i zbog toga su njegovi motivi spoj realnog i izmišljenog, a svaka njegova bajka iza sebe krije jaku moralnu poruku. Neka od najpopularnijih dijela koje je napisao Andersen su: Ružno pače, Djevojčica sa šibicama, Mala sirena, Carevo novo ruho, Kraljevna na zrnu graška i Palčica.

Knjige za djecu pobuđuju i razvijaju maštu.

Joanne Kathleen Rowling

J. K. Rowling je svojim revolucionarnim pisanjem kreirala revoluciju u polju dječije književnosti. Zaista jaka priča krije se iza uspjeha J. K Rowling, naime mnogi izdavači su odbili da izdaju njenu sada već slavni serijal „Harry Potter“, što ju je naravno dovelo do ruba. Međutim J. K je uspjela da istraje i danas su mnogobrojna istraživanja pokazala da je upravo serijal „Harry Potter doprinio drastičnom rastu čitanja knjiga pogotovo kada su upitanju djeca.

Svi znamo za Harry Pottera, Hermiona, Rona i za mnoge druge likove koji provode svoje školske dane u Hogwartsu.

Helen Beatrix Potter

Zaista fantastična autorica koja je kreirala priče o Petru Zecimiru, Benjaminu, Mopsy – u i mnogim drugim životinjama. Priče koje je Potter napisala se čitaju i dan danas što zaista govori o kvaliteti njenog rada. Potter je sa svojim pisanjem i integrisanjem životinja u svoja djela, te pravljenjem likova od njih sa kojima se čitaoci mogu povezati izdvojila se od ostalih autora.

Njena knjiga „Priče“ koja predstavlja kombinaciju 23 različite dječije priče je prodana u više od 45 miliona primjeraka i predstavlja jednu od najprodavanijih knjiga svih vremena. Upravo ova knjiga parira „Harry Potter“ serijalu, te je J. K Rowling izjavila da joj je Potter bila ogroman uzor prilikom mladalačkih dana.

Mnogi animirani likovi koje danas gledamo na našim ekranima su upravo usko povezani i povlače dosta paralela sa slavnim likom Petrom Zecimirom.

Nesmijemo zaboraviti spomenuti i Claris the mouse knjige za djecu, koje su posljednje vrijeme izuzetno popularne!

Roald Dahl

Roald Dahl britanski je autor koji je kreirao jedno od najboljih djela kada je riječ o dječijom književnosti, a to je „Charilie i tvornica čokolade“. Ova knjiga predstavlja jednu od najčitanijih u 20. Stoljeću i dva puta je prikazana na velikom platnu. Pored ove fantastične knjige Dahl ima i još sjanih dječijih knjiga te vas savjetujemo da malo zakopate površinu i potražite još naslova od ovog sjajnog britanskog autora.

Zanimljive knjihe za djecu možete pronaći na sjajnom web sajtu za vaše mališane miobambino.ba.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img