-9.2 C
Travnik

Kavalec: Općina Travnik može poslužiti kao model u borbi protiv korupcije

Šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec izjavila je u ponedjeljak u Travniku da ta općina može poslužiti kao model u borbi protiv korupcije, jednog od gorućih problema u BiH.

– To se osobito odnosi na transparentost pristupa infomacijama građana općine Travnik. Zadovoljstvo nam je što možemo pomoći u nastavku te borbe jer vidimo da je korupcija jedan od gorućih poblema koji umanjuje povjerenje građana u državu i procese – kazala je Kavalec novinarima nakon sastanka s načelnikom općine Travnik.

Načelnik Kenan Dautović kazao je da je Općina Travnik stvorila okvire koji će omogućiti kvalitetnu borbu protiv korupcije, podsjetivši da je formiran Tim za borbu protiv koupcije.

Od formiranja tog tima 2019. godine, građani su, kako je kazao, prijavili 30 slučajeva s indiicjama korupcije, od čega je četiri proslijeđeno Tužiteljstvu Srednjobosanske županije (SBŽ).

– Početkom ove godine kreiran je i registar s imovinskim kartonima javnih zvaničnika i sve se radi na podizanju transparentosti. Za korupciju je potrebno najmanje dvoje i vrlo je važno da naši građani ne sudjeluju u tome. Razumijem zbog čega dolazi do korupcije, no ukoliko mi kao građani ne učestvujemo uvjeren sam da će opadati ta pošast, koja je mnogo gora od ove pandemije. Ukoliko ne budemo svi radili, ona neće nestati – kazao je Dautović. 

Osim o borbi protiv korupcije, na sastanku predstavnika Misije OSCE-a u BiH i Općine Travnik razgovarano je i potencijalima te općine u središnjoj Bosni, kada je riječ o razvoju turizma i privlačenju investicija. 

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/4105223489560282

Fena

DRUGI UPRAVO ČITAJU