Jubilarna Noć knjige / Snovopriče Rusmira Agačevića u petak 23. aprila

Jubilarna Noć knjige će se održati u petak 23. aprila. Organizira se, desetu godinu zaredom, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

U Godini čitanja, zajedno s vama, želimo kvalitetnim programima i akcijama pozornost skrenuti na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu.

Pozivamo vas još jednom da u petak 23. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem će u središtu biti upravo knjiga. Prilikom njegova planiranja vodite računa o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama, koje će odrediti hoćete li svoje događanje smjestiti u fizički ili virtualni prostor. Iskoristite online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti kojima raspolažete kako bismo i ovoga puta jedinstvenom akcijom i zajedničkim snagama podijelili radost čitanja i pisanja.

Programe koje planirate u Noći knjige 2021. možete prijaviti do 9. aprila putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjigehttps://prijava.nocknjige.hr/prindex.php.

Kratke upute kako prijaviti programe i riješiti probleme s kojima se možete susresti nalaze se ovdje.

VAŽNO!

Postojeći korisnici, oni koji su već sudjelovali u Noći knjige, iz sigurnosnih razloga morat će zamijeniti svoje lozinke novima. Molimo vas da odaberete opciju Zaboravljena lozinka i upišete adresu e-pošte s kojom ste se registrirali. Na tu adresu stići će vam poruka s aktivacijskom poveznicom (u slučaju da poruka nije stigla, provjerite pretinac za bezvrijednu poštu.) Slijedeći poveznicu, otvorit će vam se stranica za postavljanje nove lozinke, koju morate unijeti 2 puta. Nakon uspješno pohranjene nove lozinke, moći ćete se prijaviti s postojećom adresom e-pošte i novom lozinkom. Ako ste zaboravili adresu e-pošte koju ste koristili prilikom registracije, javite nam! Molimo vas da ne otvarate nove korisničke račune jer vaši programi iz prethodnih godina neće biti vidljivi.

Tema Noći knjige 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.
Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. Svojim angažmanom u Noći knjige 2021. pomozite nam da dokažemo tvrdnju kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti već i prisustvo knjiga u našem životu.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img