11.8 C
Travnik

JU Gradska biblioteka Travnik dobila micro:Maqueen robote

Javna ustanova Biblioteka Travnik  dio je projekta “Digitalni građanin 2.0”  koji je nastavak ranijeg projekta “Digitalni građanin”  Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) čiji je cilj transformirati javne biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre u Bosni i Hercegovini i regionu.

INTERA Tehnološki Park Mostar  partner je  projekta za Bosnu i Hercegovinu i nastavlja razvijati postojeće biblioteke pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija.

U toku septembra održane su edukacijske radionice „Ponavljanje micro:bita“ i „Boson Starter Kit i upoznavanje micro: Maqueen robotima“ na kojima su se učesnici educirali o korištenju edukacijskih tehnologija. Učešćem u projektu JU Gradska biblioteka Travnik dobila je vrijednu donaciju, tj. micro:Maqueen robote koji funkcionišu uz pomoć micro:bita.

Ovi mini roboti kompatibilni su sa micro:bit-om – mini računarom uz pomoć kojeg različite generacije na veoma jednostavan i inovativan način imaju priliku da uče programiranje.

Maqueen roboti će biti dostupni za korištenje u Dječijem odjeljenju Gradske biblioteke Travnik.

Podsjetimo ovaj regionalni projekat ima za cilj pomoći bibliotekama da postanu centri za razvoj digitalnih kompetencija djece i odraslih u kojima će oni moći usvajati nova znanja i vještine. Time biblioteke postaju mjesta koja pomažu građanima da se bolje suoče s današnjim izazovima i tržištem rada.

JU Gradska biblioteka Travnik dobila micro:Maqueen robote
JU Gradska biblioteka Travnik dobila micro:Maqueen robote 2
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima