18.8 C
Travnik

Još uvijek se čeka odluka za Travnik

Još uvijek je nejasno šta će se desiti sa izborima u Travniku. Dok se čeka odluka CIK-a po pitanju izbora, stavovi su i dalje nepromijenjeni. Iz SDA traže da se izbori ponove, dok su u HDZ-u stava da zakonskog uporišta za ponavljanje nema.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/383283126446016

Naime, kako su poručili iz Kantonalne i Općinske organizacije SDA, Suština izbora je da građani demokratskim putem izraze svoju volju i izaberu svoga predstavnika, u ovom slučaju načelnika koji će ih voditi u narednom periodu. Ako bi mandat dodijelili sljedećem po broju osvojenih glasova direktno se stavlja meta na čelo mnogim od pobjednika kojima se može namjerno desiti nešto da bi sljedećem bio dodijeljen mandat.

Iz HDZ-a su mišljenja da stranke nisu mjerodavne i kompetentne da donesu svoj sud po ovom pitanju a kamo li da vrše pritisak na mjerodavne institucije.

Za ovu, dosad nikad viđenu, situaciju u Izbornom zakonu ne postoji rješenje. Iz Centralne izborne komisije najavili su da će tražiti mišljenje OSCE-a, Venecijanske komisije i drugih međunarodnih institucija.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima