Izložba “Prepoznaj znakove” do petka 26. novembra u Travniku

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom Goethe Instituta, sprovodi projekat “Prepoznaj znakove” namijenjen podizanju svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora antifašizma.

Noseća aktivnost projekta jeste izložba. Edukativnom izložbom “Prepoznaj znakove” želimo pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora. Sa ovim multimedijalnim pristupom, konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetitelja (mladih ljudi naročito) o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma). Izložba je prije svega edukativnog karaktera i sadržajem namijenjena mladim generacijama kao alat učenja i zagovaranja.

U maju mjesecu izložbu smo predstavili u Sarajevu, kada je i održan sastanak s direktorima srednjih škola i predstavnicima minisatrstava obrazovanja iz cijele BiH gde se razgovaralo o suradnji i umrežavanju kroz van nastavne aktivnosti u budućnosti. U toku prve Nedelje izložbu su posjetili učenici i nastavnici iz sarajevskih srednjih škola, kao i učenici sa Pala i Istočnog Sarajeva. Nakon toga izložba je gostovala u Banja Luci i Mostaru.

Od septembra izložba je realizirana u : Goraždu u saradnji sa Zavičajnim muzejom Goražde, Foči sa JU Srednjoškolski Centar Foča, Jablanici sa JU Muzej bitka za ranjenike na Neretvi, Mostaru sa Centrom za kulturu Mostar i u Stolcu u JU Srednja škola Stolac.

Od ponedjeljka 22.11. do petka 26.11. izložba će biti postavljena u Mješovitoj srednjoj ekonomsko- ugostiteljskoj školi u Travniku.

Do kraja projekta predviđeno je da izložba posjeti još : Bugojno, Gradačac, Teočak i Pale. Izložbu ” Prepoznaj znakove” Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH uz financijsku podršku International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners.

- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima

spot_img