ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

- Advertisement - ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

OGLAŠAVANJE – Najnovije izvješće o povjerenju medija u Europi (Trust in media) potvrđuje da je radio medij s najviše povjerenja u Europi.

Suprotno tome, društvenim mrežama se najmanje vjeruje u čak 85% zemalja. Radio je stvar prošlosti, zar ne? Ali ne više. Između internet radija, porasta popularnosti podcasta i mobilnih aplikacija, radio je još uvijek živ i jači je nego ikad. To znači da bismo kao marketingaši, trebali razmišljati kako da osnažimo ovaj kanal.

U razgovoru sa tri male tehnološke kompanije, saznali smo da su u protekla dva mjeseca imali mnogo uspjeha sa radio oglasima. One čak nisu B2C kompanije – to su digitalni biznis modeli koji prodaju softverske platforme! Zašto onda kompanije investiraju u radio oglase i koja je tajna uspjeha?

Radio nije skup

„Mnoštvo tradicionalnih sponzora radija je preusmjerilo svoje oglašivačke budžete online, tako da su cijene radio oglašavanja pale,“ piše Randall Stross iz New York Timesa. „Ekonomija radio oglašavanja ponekad bude korisna u smislu dopiranja do malih, ali bitnih grupa potencijalnih klijenata.“Razmišljajte o jeftinom, ali visoko ciljanom marketingu – tu je uspjeh.

Ciljne skupine

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

Radijski voditelji (i mnogi voditelji podcasta) imaju bazu posvećenih slušatelja. Postoji doza bliskosti i povjerenja između voditelja i njegove publike. Tako da kada voditelj podržava neko rješenje, to automatski ima veću težinu za slušatelja nego kada isti oglas vidi na internetu.

Mala konkurencija

Kao što je već pomenuto, tradicionalni sponzori radija su preusmjerili svoje oglašivačke budžete online, a novije kompanije ni ne razmišljaju o radiju kao o održivoj oglašivačkoj platformi. Rezultat je mala konkurencija, što znači više eksponiranja i manje troškova za vas.

Jednostavna, jeftina produkcija

Radio reklame možete snimiti odmah, na svom telefonu. Sve što vam je potrebno je audio uređaj visokog kvaliteta i scenario dug 3 do 8 rečenica. Ovo također otvara vrata A/B testiranju koje nije skupo, gdje biste mogli probati različite scenarije i vidjeti kakva poruka najefikasnije dopire do publike. Poslušajte igrane radio reklame iz naše produkcije!

Pristup mikro-influenserima

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

Adweek definiše mikro-influensere kao one čiji profili na društvenim mrežama imaju 30,000 ili manje pratioca. Uzimajući u obzir da su ovo društvene mreže, imamo mnogo popularnih radio emisija i podcasta koji imaju 30,000 pratioca, recimo na Twitteru ili Instagramu.

Mikro-influenseri su više u komunikaciji sa svojom publikom nego javne ličnosti i iz marketinške perspektive, otvoreniji su za saradnju. Gradeći neprekidne, zdrave odnose sa nekim od ovih podcasta ili radijom, mikro- influenseri mogu biti izuzetno korisni za vaš brend na duge staze.

Učestalost je najbitnija!

„Većina lokalnih kompanija ne može priuštiti potrebnu učestalost emitiranja tri puta i više koju zahtjeva efikasno oglašavanje – osim na radiju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

Radio je medij dosega i učestalosti koju možete priuštiti,“ piše na RadioAdvertisingFacts.com. Odličan zaključak – još uvijek koristimo dosadnu taktiku za rad i ponavljamo je u prodaji i drugim, skupljim, područjima marketinga -i radimo to zato što ima efekta. A zašto to ne bismo radili u pola cijene sa oglašavanjem na radiju?

Pouzdanost

Kada su u pitanju lokalni radio oglasi, ne oslanjamo se na brzu internet konekciju ili 4G mrežu da bismo bili sigurni da ćemo doprijeti do naše publike Čak iako voditelj radija nije na poslu cijeli dan, oni će svakako puštati snimak vašeg oglasa.

ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!
EBU Trust in media – Povjerenje u medije 2020

Mobilnost

Pametni telefoni nam daju mogućnost da pristupimo skoro svim vrstama oglašavanja u bilo koje doba dana, ali nijedno od njih se ne može mjeriti sa radijom koji slušate kada vozite.

Radio je jedini oglašivački medij koji možete pratiti dok vozite, jednostavno zato što za konzumaciju ne zahtjeva vaš vid. Radio je mobilniji od bilo kojeg drugog medijskog kanala.

Oglašavanje na radiju zaista daje vrhunske rezultate. Uz dobro osmišljenu kampanju, očekujte rast prodaje od barem 22%.

Spremite prvu kampanju

Koja je vaša ciljna skupina? Koje radio stanice ili podcaste oni slušaju? Napravite buyer personu za njih. Uzmite u obzir i druge interese koje imaju i pronađite mikro-influensere koji dijele te interese.

Na primjer, mnogo prodavača religiozno prati fudbal – zato probajte targetirati prodaju/biznis i fudbalske radio kanale. Razmotrite kvalitet produkcije. Iako smo već spomenuli da sada možete snimiti radio oglas na svom telefonu, ne preporučujem da to i uradite.

Radio stanice su pokretači zabave i njihova promocija i oglasi bi trebali biti upravo takvi. Radite sa svojim timom da (idealno bi bilo) uključite humor, jedinstvene zvukove ili soundtrack-ove da vaš oglas bude upečatljiv.

Radio reklame mogu biti varljive u odnosu na taktike modernog oglašavanja kada je u pitanju praćenje povrata budžeta kojeg ste investirali. Ovo je uglavnom zbog toga što će poziv na akciju vašeg radio oglasa biti trenutak kada narator izgovori naziv vaše web stranice.

Očigledno, ne možete spojiti kod za praćenje na radio oglas, niti usmjeravanje ljude na vašu stranicu znači jedinstvenu posjetu landing stranici web-a. Zato je važno, prije lansiranja kampanje, pronaći način za mjerenje vašeg uspjeha.

Na primjer, probajte napraviti landing stranicu na web-u koja ima skoro identičan URL (i najkraći mogući jer ga narator mora pročitati ), kao vaš homepage. Ovo vam daje priliku da procijenite kolika je posjećenost isključivo zbog radio oglasa.

- Oglašavanje -
ISTRAŽIVANJE POKAZALO / Radio je medij kojem se najviše vjeruje!

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Općina Travnik/ Počela obuka članova biračkih odbora

Plan izvođenja obuke i testiranja biračkih odbora za Općinu Travnik objavljen je na web stranici Općine Travnik. Kompletan plan...

Anela Križanac – trudom i radom do vrha!

Anela Križanac je rođena 15. studenog 1983. u Travniku. Uz Opću, završava i Glazbenu školu na odsjeku za flautu.

Rekordan bonus za JYSK zaposlenike u trgovinama

Unatoč “lockdown-u” i nepredvidljivosti krize izazvane pandemijom koronavirusa, finansijska godina 2019/2020. za JYSK BiH bila je uspješna Da je...

Raste broj novozaraženih u SBK

Srednjobosanski kanton u zadnje dvije sedmice zabilježio je značajan porast aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Sa 135 broj zaraženih je porasta na 264....