Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

- Advertisement - Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

Američko Ministarstvo energetike saopćilo je da će osigurati 625 miliona dolara u narednih pet godina za pet novoformiranih centara za istraživanja u oblasti kvantne informatike, s ciljem da pretekne rivalske zemlje poput Kine u tehnologiji koja je u povoju

Ova sredstva čine dio od 1,2 milijarde dolara predviđenih Zakonom o nacionalnoj kvantnoj inicijativi iz 2018. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraživači smatraju da bi kvantni računari mogli raditi milion puta brže od današnjih najsavremenijih super računara, omogućavajući realizaciju potencijalno brojnih zadataka u rasponu od mapiranja složenih molekularnih struktura i hemijskih reakcija do povećanja snage vještačke inteligencije.

Imperativ nastaviti s vodećom ulogom

“Apsolutni je imperativ da SAD nastavi s vodećom ulogom u svijetu u vještačkoj inteligenciji i kvantnoj informatici. Znamo da naši suparnici širom svijeta ulažu napore za vlastiti napredak u tim oblastima”, rekao je Michael Kratsios, glavni direktor za tehnologije SAD-a.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

Najavio je dodatnih 100 miliona dolara ulaganja u Institut za istraživanje vještačke inteligencije Nacionalne naučne fondacije.

Pet istraživačkih centara kojima rukovodi Ministarstvo energetike i u koje će biti uložena sredstva su nacionalne laboratorije Argonne, Brookhaven, Fermi, Lawrence Berkeley i Oak Ridge.

Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara
- Oglašavanje -
Istraživanja u oblasti kvantne informatike: SAD izdvaja 625 miliona dolara

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

Crtica iz života Dine Lolića / “Svojim očima vidio, šta vidio...

Crtica iz života Dine Lolića - Iako je drug Tito umro 1980 godine, nastavila se tradicija sleta na stadionu JNA u Beogradu....

Rusmir Agačević Rus/ Dirljivi oproštaj od od Marka Didaka

Rusmir Agačević Rus i članovi Pozorišta Travnik oprostili su se od svog velikog prijatelja Marka Didaka. "Mi, članovi...

Elvir Salihagić – Taka / Osnivač Judo kluba “Travnik”, državni i...

Elvir Salihagić - Taka rođen je 24.01.1966. godine u Travniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu, piše portal Travnik.ba.

Prije 30 godina travnička grupa ”Djeca Talije” izdali album

Prije više od 30 godina prvi CD kojega je uopće imala bilo koja travnička grupa bili su ''Djeca Talije'.