13.8 C
Travnik

In Memoriam – Pera zvani FIS

Peru Gudelja sam upoznao devedesetih godina. Pokojni Tomislav Gelić imao je monodramu “Ja, Pišča takozvani”.

I spremao se Pišča na turneju po klubovima u Europi, da predstavi monodramu našim ljudima u Njemačkoj, Austriji i dalje širom Europe. Elem neise, ne znam kako je došlo do toga, zamoli mene legendarni Pišča da na video kaseta snimim kratki tekst. I tako, odemo mi kod Pere, u jednoj velikoj prostoriji možda 200 i više video rekordera.

Štanca Pera video kasete Pišči, ja snimio off, vala čast mi i drago mi. Dođe rat i prođe, FIS otvorio trgovinu u nekoj kući u Vitezu, išli vidjeti šta ima, k’o željni svega. I tu sretnem Peru, začudih se, prepozna me, razmijenismo par riječi. Onda Pera otvori svoj tržni centar, onaj stari.

Vrlo brzo počeo je s radom i radio TNT. Odem na dogovor za reklamu. Završi se za tri minute uz širok osmjeh Pere zvanog FIS.

Pamtim i kada je moj sin Alem kupio zgradu u kojoj je sada TNT GRUPACIJA. Kredit, ali stalno nešto fali. Odemo Alem i ja, nađemo Peru, nismo ni završili šta nam treba, Pera uzeo telefon, javi nekom u administraciji da možemo uzeti robe u vrijednosti koliko nam treba, završit ćemo to, kompenzirati kroz reklame. Mi bez teksta.

Kasnije smo jedan novogodišnji program za Kanal 6, snimali u FIS-u. Pera pripremio sve, od Hanke Paldum i niza pjevača, salu, piće, smještaj za goste…mi samo snimili i emitovali. I promociju TNT PRODUKCIJE smo radili u njegovom objektu na Vlašiću.

Sve opet Pera pripremio, troškove pokrio. Kasnije sam još u par navrata sretao Peru. Možda par puta popili smo brzu kafu. Uvijek je imao lijepu riječ i širok osmjeh za svakoga. I zna narod, pomagao svakom koliko i kako je mogao.

Volio je ljude, volio je i narod njega. Volio je, iznad svega, harmoniku, to je već ušlo u legendu. I šta reći o Peri zvanom FIS?

Srednja Bosna a bogami i BiH i region će ga pamtiti. Po osmjehu, mirnoći, po onom šta je napravio u ekonomskom smislu. I po harmonici i ljubavi prema pjesmi.

Neka Ti je laka zemlja bosanska, Pera zvani FIS. Znam da ću, unukama, a imam ih dvije, pričati priče o čovjeku iz naroda, ljudini Peri Gudelju u narodu poznatom kao Pera zvani FIS.

Dino Lolić

- Oglašavanje -

1 komentar

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Kometar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] subote, 28. novembra u Vitezu će biti sahranjen Pero Gudelj, osnivač kompanije […]

Možda vas zanima