Gasne instalacije

Kada je u pitanju vaš dom, postoji nekoliko važnijih stvari od osiguravanja da su plinske cijevi budu pravilno postavljene.

Bez obzira da li se tek uselili u stariju kuću ili preuređujete postojeću, ako utvrdite da morate ponovno instalirati plinske cijevi, dodati nove uređaje ili dizajnirati i instalirati sistem koji će opskrbljivati ​​više uređaja, poput grijača bazena, banja grijači, ložišta i roštilji, to nije nešto što treba olako shvatiti.

Instalacija gasnih cijevi

Postoji četiri ključna faktora koje trebate uzeti u obzir prilikom instalacije gasnih cijevi:

  1. Utvrđivanje mjesta plinovoda na posjedu, prije nego započnete bilo kakvu gradnju

Znate li gdje su plinovodi na vašem posjedu? Prilikom novog projekta, mnogi ljudi “uskoče” u gradnju, rušenje ili obnovu bez odgovarajućeg planiranja.

Većina vlasnika kuća i vlasnika preduzeća bit će svjesni postoji li opskrba prirodnim plinom i brojilo za njihovu kuću, ali mnogi ne znaju broj i gdje se stvarni plinski vodovi nalaze na njihovom posjedu, ili su pod zemljom ili iznad zemlje.

  • Provjerite da li su vaši gasovodi dozvoljeni i pravilno pregledani

Potrebna je nabavka posebne dozvole i mora se dovršiti kako bi se osiguralo da je završena odgovarajuća inspekcija radova. Dozvole i pregledi osiguravaju da je instalacija gasovoda pravilno završena. Pouzdan instalater gasovoda će uključiti cijenu naknada za dozvole i inspekciju, umjesto da citira jeftiniju cijenu, samo da bi naknadno dodao ove troškove.

  • Od ključne su važnosti rutinski pregledi i održavanje gasovoda

Svi metalni plinski vodovi korodirat će na temelju prirodnih elemenata kao što su voda, vanjska izloženost, nepravilna ugradnja, premaz koji je ogreban ili zarezan tijekom ugradnje ili ako se ne poduzimaju odgovarajuće mjere opreza. Radi sigurnosti vaših zaposlenika ili porodice, važno je uočiti i popraviti bilo kakvu koroziju plinske cijevi prije nego što procuri.

Tijekom rutinskog pregleda, obučeni vodoinstalateri će provjeriti sve plinske cijevi koje su povezane s vašom kućom kako bi locirale mjesta na kojima su počele hrđati do tačke potencijalnog curenja. Ovo bi trebao biti prioritet, posebno ako živite u starijoj kući, jer ne želite ostaviti neispravljene potencijalne opasnosti od požara. Proaktivan pristup sigurnosti osigurava vam dom ili posao bez brige.

  • Korištenje licenciranog izvođača gasovoda jedini je siguran i logičan izbor

Iako postoji mnogo projekata oko kuće koje možete sami izvesti, ugradnja plinovoda nije jedan od njih.

Ako neispravna peć ili drugi uređaj na plinsko gorivo ne sagorijeva prirodni plin na odgovarajući način ili nije pravilno odzračen, ugljični monoksid se može početi stvarati u kući. Ugljični monoksid opasan je pri udisanju jer lišava mozak i organe kisika potrebnog za funkcioniranje, a simptomi trovanja slični su onima kod gripe.

U najgorem slučaju, nepravilna instalacija može izazvati eksploziju plina.

Svaki put kad se radi o cjevovodu plinovoda, čak i za nešto tako jednostavno kao što je povezivanje plinskog područja, morat ćete se posavjetovati s profesionalnim vodoinstalaterom koji će vam pomoći da utvrdite gdje se nalaze izvori plina i plinski vodovi.

Šta uzrokuje curenje gasa?

Mnogi problemi mogu nastati zbog nekvalificiranog ili jednostavno neiskusnog izvođača koji instalira infrastrukturu za prirodni plin, poput pogrešnog upotrijebljenog materijala, plinovoda instaliranog bez mjera zaštite od vlage i neobrazovanog rada sa armaturama i postupcima za prirodni plin.

Razvrtanje gasnih cijevi i njegova bitnost

Iako je bitno osigurati ispravnu veličinu upotrijebljene cijevi, važno je i ponovno razrađivanje gasnih cijevi.

Na svom najjednostavnijem nivou razvrtanje predstavlja proces uklanjanja neravnina iz cijevi, kako bi se umanjila mogućnost nepotpunog sagorijevanja, što  može dovesti do potencijalnog curenja ugljičnog monoksida. Burica je podignuta ivica ili mali komad materijala koji ostaje pričvršćen na obratku nakon procesa modifikacije. Može značajno smanjiti protok plina do uređaja, čak i ako se koriste cijevi odgovarajuće veličine.

Ponovno razrađivanje može biti i mnogo složeniji postupak koji putem jednostavne tehnike ​​uklanjanja viška materijala, te odvodi na potpuno drugi nivo. Razvrtanje cijevi podrazumijeva  tehniku zamjene cijevi bez rovova, koja se koristi za uklanjanje starih podzemnih cjevovoda za prirodni plin uz istovremeno polaganje novih cjevovoda.

Razvrtač se pričvršćuje za glavu nove cijevi i prolazi kroz cijev domaćina, pritom razbijajući cijev domaćina.

Travnik.ba
Travnik.bahttps://travnik.ba/
Travnik.ba je najstariji travnički portal. Travnik.ba je web portal s vijestima i informacijama iz grada i općine Travnik.

Drugi upravo čitaju

Seid Memić Vajta

Seid Memić Vajta najveći je travnički pjevač, gitarist i...

(FOTO) Načelnik Dautović u posjeti preduzeću NoBil / Od porodičnog biznisa do najpoznatijih proizvođača madraca u regiji

Naglašavajući domaću proizvodnju i značaj porodičnog biznisa, načelnik općine...

Večeras veliki zajednički iftar u Travniku

U Travniku će večeras biti održan veliki zajednički iftar,...

Učenici Medicinske škole Travnik paketićima obradovali osnovce

U ponedjeljak, 18. 04. 2022. godine, Osnovnu školu Travniku...

Organiziran iftar i druženje u Radojčićima

U subotu, 16. 04. 2022. g. u mesdžidu Radojčići...

Možda vas zanima

Dautović razgovarao sa predstavnicima organizatora prvog “Vlašić Outdoor 2022” takmičenja

Načelnik općine Travnik, Kenan Dautović danas je razgovarao sa predstavnicima organizatora prvog Vlašić "Outdoor 2022" takmičenja u organizaciji Udruge EKO Galica, Biciklističkog kluba Napredak...

(FOTO/VIDEO) Grupa mladih “Mladi mjesec” organizovala “Tribinu o Poslanicima”

U prostorijama Centra za kulturu Općine Travnik u petak je održana “Tribina o Poslanicima”. Istu je organizovala grupa mladih "Mladi mjesec" koja djeluje kao sekcija...

Učenici iz Travnika boravili u Sjedinjenim Američkim Državama / Aldin i Danijal ponos MSŠ “Travnik”

U periodu od 15. aprila do 8. maja 2022. godine, učenici trećeg razreda Mješovite srednje škole “Travnik”, Aldin Lendo i Danijal Alibegović, boravili su...