18.8 C
Travnik

SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

Sa akšamskim ezanom pucanj iz tipa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno je ozvaničio početak najodabranijeg muslimanskog mjeseca ramazana koji će trajati do akšamskog ezana 4. jula, piše Anadolu Agency (AA).

U isto vrijeme, na Tabiji je otvoren treći po redu “Sarajevo Ramazan Festival” koji će i ove godine svojim sadržajima promovisati islamsku kulturu umjetnost kao i tradicionalne ramazanske običaje.

Uz organizaciju Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, Festivalu je cilj i obogaćivanje turističke ponude bosanskohercegovačkog glavnog grada.

Selma Bajić u ime konzorcija Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija Fondacije Sarajevo Navigator koji su organizatori Festivala istakla je kako je veliki broj partnera pomogao ovogodišnji Festival, među kojima i Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ BiH), Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. 

“Večeras je otvorenje Festivala za koji će biti upriličen bogat kulturni sadržaj, što nam je posebno drago. Poktovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Festival će trajati cijeli ramazan i nadam se da ćemo se moći družiti svaku noć. Pozivam sve goste da nam se pridruže. Program traje ujutru od osam navečer do 23 sata. Za postače će biti iftari. Svi događaji bit će na na Žutoj tabiji”, istakla je Bajić.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, pozdravivši nekolicinu okupljenih čestitao je na trećoj godišnjici održavanja Festivala. 

“Večeras nam je prva teravija, prvi sehur, želim svim postačima da im Allah dž. š. ukabuli post ovog ramazana”, poručio je Hadžibajrić.

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je kako je “Sarajevo Ramazan Festival” značajna manifestacija jer upotpunjuje ljepotu ramazanskih dana u Sarajevu te turistima dočarava ono što Sarajevo jeste – spoj Istoka i Zapada. 

Tobdžija Smajil Krivić odjeven u tradicionalnu bosansku nošnju, čakšire sa bosanskim fesom, okružen građanima, ponajviše mališanima u pratnji roditelja pripremio je prvi pucanj. 

Inače, Tabija je godinama atraktivna destinacija mnogobrojnim postačima, ali i turistima koji, uz prvi akšam i ezane koji dopiru iz sarajevske kotline, uživaju u jedinstvenom pogledu i iftaru.

Vjernici u BiH večeras će u džamijama širom zemlje obaviti klanjanje teravih-namaza nakon čega nastupa prvi dan posta koji će ujedno biti i najkraći dan posta gdje će vjernici postiti 18 sati i 10 minuta.

Anadolu Agency

- Oglašavanje -

Možda vas zanima