SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

- Advertisement - SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

Sa akšamskim ezanom pucanj iz tipa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno je ozvaničio početak najodabranijeg muslimanskog mjeseca ramazana koji će trajati do akšamskog ezana 4. jula, piše Anadolu Agency (AA).

U isto vrijeme, na Tabiji je otvoren treći po redu “Sarajevo Ramazan Festival” koji će i ove godine svojim sadržajima promovisati islamsku kulturu umjetnost kao i tradicionalne ramazanske običaje.

Uz organizaciju Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacije Sarajevo Navigator, Festivalu je cilj i obogaćivanje turističke ponude bosanskohercegovačkog glavnog grada.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

Selma Bajić u ime konzorcija Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija Fondacije Sarajevo Navigator koji su organizatori Festivala istakla je kako je veliki broj partnera pomogao ovogodišnji Festival, među kojima i Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ BiH), Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. 

“Večeras je otvorenje Festivala za koji će biti upriličen bogat kulturni sadržaj, što nam je posebno drago. Poktovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Festival će trajati cijeli ramazan i nadam se da ćemo se moći družiti svaku noć. Pozivam sve goste da nam se pridruže. Program traje ujutru od osam navečer do 23 sata. Za postače će biti iftari. Svi događaji bit će na na Žutoj tabiji”, istakla je Bajić.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, pozdravivši nekolicinu okupljenih čestitao je na trećoj godišnjici održavanja Festivala. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

“Večeras nam je prva teravija, prvi sehur, želim svim postačima da im Allah dž. š. ukabuli post ovog ramazana”, poručio je Hadžibajrić.

Dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je kako je “Sarajevo Ramazan Festival” značajna manifestacija jer upotpunjuje ljepotu ramazanskih dana u Sarajevu te turistima dočarava ono što Sarajevo jeste – spoj Istoka i Zapada. 

Tobdžija Smajil Krivić odjeven u tradicionalnu bosansku nošnju, čakšire sa bosanskim fesom, okružen građanima, ponajviše mališanima u pratnji roditelja pripremio je prvi pucanj. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

Inače, Tabija je godinama atraktivna destinacija mnogobrojnim postačima, ali i turistima koji, uz prvi akšam i ezane koji dopiru iz sarajevske kotline, uživaju u jedinstvenom pogledu i iftaru.

Vjernici u BiH večeras će u džamijama širom zemlje obaviti klanjanje teravih-namaza nakon čega nastupa prvi dan posta koji će ujedno biti i najkraći dan posta gdje će vjernici postiti 18 sati i 10 minuta.

Anadolu Agency

- Oglašavanje -
SARAJEVO: Otvoren “Sarajevo Ramazan Festival”: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak ramazana

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

OTVORI SRCEM/ Bajra paštete od sada u novom pakovanju VIDEO

Jeste li isprobali nove Bajra paštete u novom pakovanju! Bajra paštete možete pronaći u svim prodavnicama.

Crtica iz života Dine Lolića / “Svojim očima vidio, šta vidio...

Crtica iz života Dine Lolića - Iako je drug Tito umro 1980 godine, nastavila se tradicija sleta na stadionu JNA u Beogradu....

Sanja Babić Đulvat – profesorica, pjesnikinja i romanospisateljica

Sanja Babić Đulvat rođena je 26. marta 1965. godine u Travniku. Po zanimaju je profesorica, pjesnikinja i romanospisateljica, piše portal Travnik.ba.

Zavičajni muzej Travnik priređuje književno veče „Nemiri“

U povodu obljetnice 100 godina od izdavanja zbirke Ive Andrića, Zavičajni muzej Travnik priređuje književno veče „Nemiri“, posvećeno Andrićevoj knjizi poetske proze...