13.8 C
Travnik

(FOTO) U Travniku obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Skromno ali dostojanstveno, danas je u Travniku obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

Obzirom da je obilježavanje u vrijeme rizika po zdravlje poštovale su se sve preporuke vezano za pandemiju Covid.

Cilj obilježavanja je održavanje kontinuiteta sjećanja na naše najmilije ali i upozoravanja predstavnika institucija vlasti i političara u Bosni i Hercegovini da je krajnje vrijeme da u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom počnu sa potpunom primjenom usvojenih zakona i potpisanih međunarodnih Sporazuma, Protokola, Dekleracija i drugih akata kako bi se ubrzao proces rješavanja sudbina nestalih osoba i porodice ostvarile svoja prava kako to u zakonima piše. Zakonodavna regulativa u BiH je dobrog sadržaja samo što se ne primjenjuje.

Žalosno je da se i nakon 28.godine od izvršenih zločina nad kotorvaroškim Bošnjacima i Hrvatima još uvijek prema našim evidencijama potražuje oko 270 osoba kojim treba da se vrati identitet.

Zakonodavne institucije raspolažu svim informacijama o okolnostima i razmjerama zločina nad kotorvaroškim Bošnjacima i Hrvatima, kao i imenima osoba koje su bile u tom periodu u kriznom štabu, vojnim i drugim strukturama na tim prostorima.

Apelujemo na sve građane koje raspolažu bilo kakvim informacijama olokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica da ih javno ili anonimno podijelesa istražiteljima SIPE, Instituta za nestale, predstavnicima naše Organizacijeili putem web stranice ICMP-a

- Oglašavanje -

Možda vas zanima