-9.2 C
Travnik

(FOTO) Tradicionalnim mevludom u Šarenoj džamiji obilježen početak Nove 1443. h.g.

U nedjelju, 08. augusta 2021. godine poslije akšam-namaza mevludskim programom u Sulejmaniji (Šarenoj) džamiji obilježeno je nastupanje Nove 1443. hidžretske godine.

Prisutne džematlije na početku programa poselamio je i dobrodošlicu im zaželio imam džemata Sulejmanije džamije, hfz. Džemail-ef. Ibranović nakon kojeg su imami Medžlisa IZ Travnik izveli program koji se sastojao od učenja dijelova Kur’ana, isječaka iz mevluda te salavata i kasida.

Glavni imam dr. Salih-ef. Indžić je nakon mevludskog dijela programa održao prigodno predavanje u kojem se dotakao nekoliko značajnih poruka hidžre, naglašavajući značaj vjere u životu svakog vjernika i požrtvovanosti u borbi za vjeru, predanosti i istrajnosti u radu na Allahovom putu.

Mevludski program je završio nakon ašereta i dove koju je proučio hfz. dr. Džemail-ef. Ibranović, imam džemata Sulejmanija džamija.

Tokom programa vrijedne džematlijke su izvršile podjelu halve i mevludskog šerbeta prisutnim džematlijama, dok su članovi Mreže mladih – Grad ispred džamije vršili podjelu kolača i sokova prolaznicima, kako bi i oni koji nisu bili u džamiji osjetili radost ove večeri. Kolače za podjelu je pripremila slastičarna Lajpcig kojoj se ovim putem zahvaljujemo.

DRUGI UPRAVO ČITAJU