21.8 C
Travnik

(FOTO) Tradicionalni mevludski program u Hadži Ali-begovoj džamiji

U srijedu, 28. oktobra 2020. godine u Hadži Ali-begovoj džamiji održan je tradicionalni mevludski program sa predavanjem povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., piše portal Travnik.ba

Program se, u skladu sa preporukama za prevenciju prenošenja i suzbijanja epidemije virusa Covid-19, održao uz poštivanje svih propisanih mjera, te uz maksimalno vremensko ograničenje.

Glavni imam Medžlisa dr. Salih-ef. Indžić je u uvodnom dijelu obratio prisutnim džematlijama i najavio predavača muftiju travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića, koji se prisutnima obratio nakon kratkog mevludskog programa kojeg si izveli imami Medžlisa IZ Travnik.

Muftija Adilović je u svom obraćanju govorio o tumačenju zadnjeg ajeta sure Kevser “onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati”, te u vezi sa istim naveo da je ličnost koja se najviše svakodnevno na zemaljskoj kugli spominje Muhammed, s.a.v.s. Naveo je kao primjer ezan koji se uči na cijeloj Zemlji pet puta dnevno, te ne prođe kratak period od prethodnog ezana u kojem se iznova spominje nakon Allaha, dž.ž., Poslanik, s.a.v.s.. Također je preporučio svima da u svom životu nastojimo povećati slijeđenje Muhammeda, s.a.v.s., kroz brojne radnje i načine ponašanja, te na taj način, ako Bog da, zaslužimo njegov šefa’at na Sudnjem danu.

Dovu na kraju programa je proučio glavni imam dr. Salih-ef. Indžić.

Programski sadržaju u okviru “Dana Resulullaha, s.a.v.s., na području Medžlisa Travnik ove godine su svedeni na kratke programe u okviru džemata uz maksimalno poštivanje preporučenih mjera zaštite, te na kratko obraćanje predavača i učenje odlomaka iz Kur’ana i par ilahija.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima