-15.2 C
Travnik

Film Anele Križanac iz Travnika o ubijenoj djeci Viteza najviše rangiran u Fondaciji za kinematografiju FBIH

Stručni žiri Fondacije za kinematografiju FBIH ocijenio je projekt dokumentarnog filma „Praznine“ autorice Anele Križanac iz Travnika najboljim ovogodišnjim prijavljenim projektom!

Projekt je dobio najviše bodova – 93,12, a iznos kojim će se sufinancirati njen dokumentarni film je 45.000 KM. 

Dokumentarni film „Praznine“ bavi se temom stradanja djece u bosanskohercegovačkom ratu, s posebnim osvrtom na stradanje osmero djece iz Viteza, poznatijem kao „viteška osmica“. 

Da su projekti hrvatskih autora u FBiH konačno adekvatno priznati, pokazuju i drugi projekti hrvatskih autora koji su aplicirali na natejčaj Fondacije za kinematografiju. Tako je zadovoljavajućim ocijenjen i projekt dokumentarnog filma „Zidine“ autora Ive Čolaka, koji tematizira stradanje hrvatskih logoraša u prethodnom ratu. Zidine su dobile 40.000 KM. – Tekst se nastavlja nakon oglasa –

Mnogo se očekuje od igranog filma „Diva Grabovčeva“ koji je od fondacije dobio 50.000 KM, a koji će tematizirati poznatu legendu o Divi Grabovčevoj. Na ovaj način Fondacija je pokazala sluha i za projekte u drugim dijelovima FBiH, a koji do sada nisu imali razvijenu kinematografiju. 

U livanjski kraj doći će i skoro 9000 KM autoru Dragi Komadini za kratkometražni filma „Zaštitimo livanjsko polje“ kao i mladom autoru Iliji Puljiću za kratkometražni film „Mostarski duh“ 6.500 KM. 

Nešto veće iznose dobili su kratkometražni filmovi Dražena Krešića i Darija Bevande „Anđeo Čuvar“ kao i „Međugorski Brevijar“ poznatog autora Zdenka Jurilja, 16.700 KM.

Da se radi o vrijednom uspjehu projekata hrvatskih autora iz BiH potvrđuju i informacije iz same Fondacije koje kažu da je ove godine Fondacija raspolagala sa najmanjim proračunom ikada. Istovremeno, ove godine žiri je morao pročitati i ocijeniti čak 69 projekata što je daleko više nego ikad prije. 

Na kraju, čak 39 projekata je ostvarilo pravo na iznose koje su aplicirali u cijelosti ili djelomično. 

Ogroman, ako ne i dominantan udio u dodijeljenim sredstvima čine debitantski filmovi što je značajan zaokret u odnosu na praksu prethodnih godina. Na ovaj način Fondacije je odlučila otvoriti svoja vrata mladim i neafirmiranim autorima kako bi realizirali svoje projekte. 

Ova okolnost očito je pogodovala i hrvatskim autorima koji će u narednom periodu imati novac realizirati čak sedam filmskih projekata.

Na kraju treba spomenuti da je Upravni odbor fondacije sa 2000 KM sufinancirao projekt Zaštite i prezentiranja arhivske i filmske građe Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO. 

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju čine Antonio Beus, predsjednik i Emir Hadžihafizbegović i Milan Trivić, članovi.- Tekst se nastavlja nakon oglasa –

(dnevnik.ba/radiovitez.ba)

DRUGI UPRAVO ČITAJU