24.8 C
Travnik

FIFA kreirala novo pravilo koje pomaže igračima da mijenjaju reprezentaciju

Igrati za reprezentaciju i dobiti taj veliki poziv je san gotovo svakog sportaša.

Ne tako davno smo mogli gledati Svjetsko prvenstvo u rukometu koje se održavalo u Kataru, a budući da domaćin ima osigurano pravo nastupa na turniru, Katar je ponudio odlične svote raznim igračima kako bi igrali pod njihovom zastavom i kako bi na prvenstvu ostvarili što bolji uspjeh.

Možemo reći da je tako novac Kataru omogućio da od potpunog autsajdera u vrlo kratkom roku postane jedan od favorita natjecanja prema kladionicama kao što je 22bet kladionica. To nije uopće dobro dočekano od strane ljubitelja tog sporta, a jasno je i zašto. Ovih dana se pojavila vijest kako je i FIFA odlučila izaći u susret igračima koji žele promijeniti reprezentaciju za koju igraju i to također nije dočekano s oduševljenjem.

Zasad se gleda samo igrače koji imaju osnovu za to

Za razliku od spomenute mogućnosti promjene reprezentacije u rukometu, FIFA se ipak postavila malo drukčije. Podsjetimo, dosad je njihovo pravilo glasilo da igrač ne može promijeniti reprezentaciju ako je odigrao samo jednu minutu službenog meča u dresu jedne reprezentacije. Promjena koju su uveli omogućava igračima da promijene reprezentaciju ako su odigrali manje od 3 službene utakmice, a imaju osnove za nastup za neku drugu zemlju. Još je jedan uvjet da je igrač mlađi od 21 godine.

Pravilo će morat prihvatiti svi

Ovo novo pravilo bi trebalo stupiti na snagu negdje tijekom idućeg mjeseca, a prema prvim navodima stupit će na snagu ukoliko ga prihvati svih 211 članica FIFA-e na jednoj svečanosti koja će se održati online iz Zuricha. Jedna od situacija koja je motivirala FIFA-u da donese ovu odluku je situacija Munira El Haddadija. Riječ je o igraču iz Seville koji je silno želio nastupati za Maroko, ali mu je FIFA odbila njegov apel budući da je imao upisan jedan službeni nastup za reprezentaciju Španjolske i to u rujnu 2014., kada je igrao 13-ak minuta nakon što je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo ušao s klupe.

Dodatni detalji pravila

Iz FIFA-e su izjavili kako je jedan od njihovih ciljeva i omogućiti igračima da se vrate svojoj matičnoj reprezentaciji nakon što nisu uspjeli upisati nastup u drugoj. To je česta pojava u Europi jer dosadašnje pravilo je omogućavalo igračima da u mlađim kategorijama nastupaju za jednu reprezentaciju, ali se u seniorskoj kategoriji odluče za neku drugu. Zemlja koja u tome prednjači je Francuska gdje često možemo primijetiti igrače iz neke od afričkih zemalja koji se odluče nastupiti za Francusku.

Među dodatnim detaljima pravila još će se nalaziti i pravilo koje će određivati koliko igrač vremena mora živjeti u državi za čiju reprezentaciju želi igrati. To je pravilo koje će uvelike ići u prilog igračima koji su morali još kao djeca napustiti svoju zemlju zbog raznih razloga koji najčešće nisu povezani sa sportom i nogometom. Trenutno pravilo nalaže da igrač mora provesti bar pet godina u zemlji za koju želi igrati, a sada će se gledati na puno kraći vremenski period.

- Oglašavanje -

Možda vas zanima