CEM/ PROGRAM OBUKE I INKUBACIJE U OBLASTI ŽENSKOG ZELENOG I ODRŽIVOG PODUZETNIŠTVA: BIHUB II U TRAVNIKU

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik sa partnerima poziva sve zainteresirane ženske osobe sa zelenom i održivom poslovnom idejom, kao i postojeća mlada preduzeća da prijave svoje poduzetničke ideje za učešće u besplatnom programu obuke i poslovnom inkubatoru.

Više o BiHUB II programu podrške

Nudimo besplatan program obuke i inkubacije te mentorstvo i coaching za buduće poduzetnice koje imaju zelenu poslovnu ideju u oblastima kao što su turizam, prehrambena industrija, eko-kozmetika, IT, itd. Tražimo ideje koje imaju potencijal za razvoj zelenih poslovnih modela, koji bi uključivali zelene i održive poslovne pristupe i promicali cirkularnu ekonomiju.

U okviru programa obuke, koji će trajati od 18. 10. do 22. 11. 2023., odabrane učesnice će dobiti potrebna znanja i informacije te smjernice za razvoj i realizaciju vlastitih poslovnih ideja, i to kroz intenzivne radionice na sljedeće teme:

 • Uvod u zeleno poduzetništvo
 • Osnivanje poduzeća i registracija različitih pravnih lica u BiH
 • Zeleni poslovni modeli
 • Zeleno i održivo poslovanje
 • Upravljanje poduzećem
 • Izrada poslovnog plana
 • Marketing
 • Finansije i računovodstvo
 • Zeleni pitch i prezentacija poslovnih ideja
 • Individualni sati mentorstva coachinga te grupni coaching

Po završetku obuke, početkom decembra 2023., s partnerima ćemo organizovati izbor najboljih zelenih i održivih poslovnih ideja u Jajcu, Travniku i Livnu.

Učesnice će predstaviti razvijene poslovne ideje stručnoj komisiji.

Na lokalnom nivou biti će odabrane 4 poslovne ideje za daljnji razvoj i inkubatorski program.

Odabrane ideje će, pored mentorstva, savjetovanja i coworking-a, primiti novčani poticaj u visini 3.000,00 EUR za realizaciju.

Ko se može prijaviti?

 • Kandidatkinje starije od 18 godina, s područja općine Travnik i okolnih općina, koje imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Timovi pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koji imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Start-upovi odnosno mlada preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koja se nalaze u početnoj fazi poslovanja (do 3. godine starosti na dan objave ovog javnog poziva).
 • Preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva koja žele osnovati spin-offpreduzeće u svrhu širenja poslovnih odnosa i aktivnog učešća u razmjeni i znanja, koja su pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo.

Kako se prijaviti?

Javni poziv je otvoren od 14. 09. do 13. 10. 2023. godine. Kandidatkinja mora ispuniti prijavni obrazac i priložiti svu zahtijevanu dokumentaciju najkasnije do 13. 10. 2023. godine do 15:00 sati.

Kandidatkinja ima pravo aplicirati sa više poslovnih ideja. U tom slučaju se svaka prijava razmatra odvojeno, zato mora za svaku od predloženih ideja ispuniti obrazac te ga dostaviti odvojeno.

Aplikacijski obrazac možete preuzeti putem ovog linka.

Prijavni obrazac mora biti ispunjen na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine te prijava podnesena na jedan od sljedećih načina:

 • Elektronski: putem e-maila beezone@cem.ba, adis.arnautovic@cem.ba te mirna.buic@pina.si. U ovom slučaju, pored skeniranog potpisanog obrasca, potrebno je priložiti i nepotpisanu verziju Word dokumenta.
 • Putem pošte: preporučeno/s upisanim datumom najkasnije 09. 10. 2023. (do 13:00h) te s naznakom na koverti “PRIJAVA NA JAVNI POZIV BIHUB”, na adresu: CEM Travnik, Adis Arnautović, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina.
 • Lično: dostaviti na sjedište Centra za edukaciju mladih Travnik, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina u okviru radnog vremena.

Potrebna dokumentacija

 • Popunjen prijavni obrazac
 • CV kandidatkinje u skladu sa standardima Europass (u slučaju tima: CV za svaku/svakog članicu/člana)
 • Vlastita izjava da kandidatkinja nije kažnjavana te da se protiv nje ne vodi krivični postupak
 • Potvrda registracijepreduzeća (u slučaju već postojećeg preduzeća)

Uz obaveznu dokumentaciju, kandidatkinje imaju mogućnost priložiti i dodatnu neobaveznu dokumentaciju, ukoliko smatraju da bi mogla doprinijeti boljoj procjeni poslovne ideje (npr. članci, publikacije ili drugi relevantni dokumenti, informacije ili referencije).

Svi dostavljeni dokumenti i informacije su povjerljive i bit će korištene isključivo u svrhu ocjenjvanja ideje i donošenja odluke.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici.

U slučaju pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama kontaktirajte nas na:

Kulturno izobraževalno društvo PiNA

E-mail: mirna.buic@pina.si

Tel.: +386 5 6300 320

ili

Centar za edukaciju mladih Travnik

E-mail: beezone@cem.ba, adis.arnautovic@cem.ba

Tel.: +387 30 511 565

Možda vas zanima

Bez vodosnadbijevanja šire područje Kalibunara, Tvorničke, Šipovika, Pirote, Jankovića

Poštovani korisnici usluga JKP “Bašbunar” Travnik, obavještavamo da će zbog kvara na potisnoj cijevi na lokaciji Alagića njive na Kalibunaru, a sve nakon jučerašnjeg...

GS-tvornica mašina Travnik zapošljava više radnika u PJ Zenica

Oglas za posao GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik objavljuje oglas za prijem radnika u PJ Zenica, koja se nalazi u prostorijama nekadašnje firme Metalno, na...

U subotu na Centralnom gradskom trgu gučogorske delicije i...

U subotu, 20. jula 2024. godine sa početkom u 20 sati, na Centralnom gradskom trgu u Travniku (kod Konzuma), održat će se manifestacija "Rapsodija...

Složne komšije u selu Kute organizirale akciju košenja trave...

Kupres je poznat kao jako prostrano područje koje je pogodno kako za stočarstvo tako i za poljoprivredu, odnosno najviše krompir jer zbog nadmorske visine...

Drugi čitaju

Preminuo je Hadžalić Muharem

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je naš dragi HADŽALIĆ (Hasan) MUHAREM (1940-2024) preselio na Ahiret u srijedu, 10.07.2024 godine, u 84....

Grom zapalio vikendicu na Vlašiću, na terenu vatrogasne...

Danas je na planini Vlašić, u naselju Babanovac iznad Hotela Sunce, uslijed jakog nevremena došlo do udara groma u jednu od vikendica. Udar groma...

Mlinčići Jajce

Mlinčići – pravi mali raj na zemlji Ako vas put navede u Jajce, nemojte propustiti upoznati pravi mali raj na zemlji - Mlinčići Jajce. Svako...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Preminuo je Ragib Lisica

Obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naš dragi RAGIB (ABDURAHMAN) LISICA (1939-2024) preselio na ahiret u utorak, 09.07.2024. godine u 85. godini života. Dženaza...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Preminula je Ljubica Vidović

Tužnog srca javljamo cjelokupnoj rodbini, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je neprežaljena LJUBICA VIDOVIĆ rođ. ĐURĐEVIĆ 1937. - 2024. Preminula 09.07. 2024. godine...