CEM/ PROGRAM OBUKE I INKUBACIJE U OBLASTI ŽENSKOG ZELENOG I ODRŽIVOG PODUZETNIŠTVA: BIHUB II U TRAVNIKU

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik sa partnerima poziva sve zainteresirane ženske osobe sa zelenom i održivom poslovnom idejom, kao i postojeća mlada preduzeća da prijave svoje poduzetničke ideje za učešće u besplatnom programu obuke i poslovnom inkubatoru.

Više o BiHUB II programu podrške

Nudimo besplatan program obuke i inkubacije te mentorstvo i coaching za buduće poduzetnice koje imaju zelenu poslovnu ideju u oblastima kao što su turizam, prehrambena industrija, eko-kozmetika, IT, itd. Tražimo ideje koje imaju potencijal za razvoj zelenih poslovnih modela, koji bi uključivali zelene i održive poslovne pristupe i promicali cirkularnu ekonomiju.

U okviru programa obuke, koji će trajati od 18. 10. do 22. 11. 2023., odabrane učesnice će dobiti potrebna znanja i informacije te smjernice za razvoj i realizaciju vlastitih poslovnih ideja, i to kroz intenzivne radionice na sljedeće teme:

 • Uvod u zeleno poduzetništvo
 • Osnivanje poduzeća i registracija različitih pravnih lica u BiH
 • Zeleni poslovni modeli
 • Zeleno i održivo poslovanje
 • Upravljanje poduzećem
 • Izrada poslovnog plana
 • Marketing
 • Finansije i računovodstvo
 • Zeleni pitch i prezentacija poslovnih ideja
 • Individualni sati mentorstva coachinga te grupni coaching

Po završetku obuke, početkom decembra 2023., s partnerima ćemo organizovati izbor najboljih zelenih i održivih poslovnih ideja u Jajcu, Travniku i Livnu.

Učesnice će predstaviti razvijene poslovne ideje stručnoj komisiji.

Na lokalnom nivou biti će odabrane 4 poslovne ideje za daljnji razvoj i inkubatorski program.

Odabrane ideje će, pored mentorstva, savjetovanja i coworking-a, primiti novčani poticaj u visini 3.000,00 EUR za realizaciju.

Ko se može prijaviti?

 • Kandidatkinje starije od 18 godina, s područja općine Travnik i okolnih općina, koje imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Timovi pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koji imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Start-upovi odnosno mlada preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koja se nalaze u početnoj fazi poslovanja (do 3. godine starosti na dan objave ovog javnog poziva).
 • Preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva koja žele osnovati spin-offpreduzeće u svrhu širenja poslovnih odnosa i aktivnog učešća u razmjeni i znanja, koja su pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo.

Kako se prijaviti?

Javni poziv je otvoren od 14. 09. do 13. 10. 2023. godine. Kandidatkinja mora ispuniti prijavni obrazac i priložiti svu zahtijevanu dokumentaciju najkasnije do 13. 10. 2023. godine do 15:00 sati.

Kandidatkinja ima pravo aplicirati sa više poslovnih ideja. U tom slučaju se svaka prijava razmatra odvojeno, zato mora za svaku od predloženih ideja ispuniti obrazac te ga dostaviti odvojeno.

Aplikacijski obrazac možete preuzeti putem ovog linka.

Prijavni obrazac mora biti ispunjen na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine te prijava podnesena na jedan od sljedećih načina:

 • Elektronski: putem e-maila beezone@cem.ba, adis.arnautovic@cem.ba te mirna.buic@pina.si. U ovom slučaju, pored skeniranog potpisanog obrasca, potrebno je priložiti i nepotpisanu verziju Word dokumenta.
 • Putem pošte: preporučeno/s upisanim datumom najkasnije 09. 10. 2023. (do 13:00h) te s naznakom na koverti “PRIJAVA NA JAVNI POZIV BIHUB”, na adresu: CEM Travnik, Adis Arnautović, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina.
 • Lično: dostaviti na sjedište Centra za edukaciju mladih Travnik, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina u okviru radnog vremena.

Potrebna dokumentacija

 • Popunjen prijavni obrazac
 • CV kandidatkinje u skladu sa standardima Europass (u slučaju tima: CV za svaku/svakog članicu/člana)
 • Vlastita izjava da kandidatkinja nije kažnjavana te da se protiv nje ne vodi krivični postupak
 • Potvrda registracijepreduzeća (u slučaju već postojećeg preduzeća)

Uz obaveznu dokumentaciju, kandidatkinje imaju mogućnost priložiti i dodatnu neobaveznu dokumentaciju, ukoliko smatraju da bi mogla doprinijeti boljoj procjeni poslovne ideje (npr. članci, publikacije ili drugi relevantni dokumenti, informacije ili referencije).

Svi dostavljeni dokumenti i informacije su povjerljive i bit će korištene isključivo u svrhu ocjenjvanja ideje i donošenja odluke.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici.

U slučaju pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama kontaktirajte nas na:

Kulturno izobraževalno društvo PiNA

E-mail: mirna.buic@pina.si

Tel.: +386 5 6300 320

ili

Centar za edukaciju mladih Travnik

E-mail: beezone@cem.ba, adis.arnautovic@cem.ba

Tel.: +387 30 511 565

Možda vas zanima

Upozorenje građanima područja općine Travnik

Uslijed većeg broja registrovanih požara na otvorenom prostoru i njegovog nekontrolisanog širenja na nepristupačne terene ovim putem Služba za civilnu zaštitu ponovo apeluje građane...

Javni uvid u dokumentaciju za izdavanje okolišne dozvole operatoru...

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB u skladu sa članom 10. Zakona o zaštiti okoliša (“Službene novine SBK/KSB”, broj...

Empatija prema prirodi i životinjama ključni su za zdravo...

Prema brojnim izvorima koji uključuju i udruženje za zaštitu životinja “Prijatelji životinja” i dokumentovanim foto i video materijalima koje ovdje ne dijelimo radi uznemirujućeg...

Javni poziv za poticaj povratka prognanih i stambeno zbrinjavanje...

Općina Travnik objavila je Javni poziv za poticaj povratka prognanih i stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba i povratnika u 2024. godini. U nastavku pročitajte...

Drugi čitaju

Šta vidjeti u Travniku?

Ako u skorije vrijeme planirate posjetiti čuveni vezirski grad u srcu Bosne i Hercegovine onda u nastavku pročitajte šta vidjeti u Travniku! Šta vidjeti u...

Tvrđava u Jajcu

Bajkovita Tvrđava u Jajcu Da li znate po čemu je posebna Tvrđava u Jajcu? Ima dosta toga što nije poznato mnogima, a što se veže...

Plivska jezera

Zašto posjetiti Plivska jezera u Jajcu? Plivska jezera u Jajcu imaju kristalno čistu vodu što je dovoljan razlog da posjetite ovu bosanskohercegovačku ljepotu. Okružena prirodnim krajolikom...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Vodopad Plive u Jajcu među najljepšim na svijetu

Jajce - Kraljevski grad Vodopad Plive u Jajcu morate doživjeti. Iskustva mnogih kažu da najviše vole doći blizu vodopada, osjetiti kapljice vode, upijati nevjerovatan prizor...

Preminuo naš sugrađanin Mile Kovčo

Jučer je preminuo još jedan od omiljenih građana Travnika, Mile Kovčo. Brojni prijatelji, poznanici i komšije opraštaju se od našeg sugrađanina na društvenim mrežama…Njegovo prisustvo...