CEM/ PROGRAM OBUKE I INKUBACIJE U OBLASTI ŽENSKOG ZELENOG I ODRŽIVOG PODUZETNIŠTVA: BIHUB II U TRAVNIKU

Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik sa partnerima poziva sve zainteresirane ženske osobe sa zelenom i održivom poslovnom idejom, kao i postojeća mlada preduzeća da prijave svoje poduzetničke ideje za učešće u besplatnom programu obuke i poslovnom inkubatoru.

Više o BiHUB II programu podrške

Nudimo besplatan program obuke i inkubacije te mentorstvo i coaching za buduće poduzetnice koje imaju zelenu poslovnu ideju u oblastima kao što su turizam, prehrambena industrija, eko-kozmetika, IT, itd. Tražimo ideje koje imaju potencijal za razvoj zelenih poslovnih modela, koji bi uključivali zelene i održive poslovne pristupe i promicali cirkularnu ekonomiju.

U okviru programa obuke, koji će trajati od 18. 10. do 22. 11. 2023., odabrane učesnice će dobiti potrebna znanja i informacije te smjernice za razvoj i realizaciju vlastitih poslovnih ideja, i to kroz intenzivne radionice na sljedeće teme:

 • Uvod u zeleno poduzetništvo
 • Osnivanje poduzeća i registracija različitih pravnih lica u BiH
 • Zeleni poslovni modeli
 • Zeleno i održivo poslovanje
 • Upravljanje poduzećem
 • Izrada poslovnog plana
 • Marketing
 • Finansije i računovodstvo
 • Zeleni pitch i prezentacija poslovnih ideja
 • Individualni sati mentorstva coachinga te grupni coaching

Po završetku obuke, početkom decembra 2023., s partnerima ćemo organizovati izbor najboljih zelenih i održivih poslovnih ideja u Jajcu, Travniku i Livnu.

Učesnice će predstaviti razvijene poslovne ideje stručnoj komisiji.

Na lokalnom nivou biti će odabrane 4 poslovne ideje za daljnji razvoj i inkubatorski program.

Odabrane ideje će, pored mentorstva, savjetovanja i coworking-a, primiti novčani poticaj u visini 3.000,00 EUR za realizaciju.

Ko se može prijaviti?

 • Kandidatkinje starije od 18 godina, s područja općine Travnik i okolnih općina, koje imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Timovi pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koji imaju inovativne zelene i održive ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti vlastiti biznis.
 • Start-upovi odnosno mlada preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo, koja se nalaze u početnoj fazi poslovanja (do 3. godine starosti na dan objave ovog javnog poziva).
 • Preduzeća, obrti ili porodična gospodarstva koja žele osnovati spin-offpreduzeće u svrhu širenja poslovnih odnosa i aktivnog učešća u razmjeni i znanja, koja su pod vodstvom ženskih osoba, ali ne isključivo.

Kako se prijaviti?

Javni poziv je otvoren od 14. 09. do 13. 10. 2023. godine. Kandidatkinja mora ispuniti prijavni obrazac i priložiti svu zahtijevanu dokumentaciju najkasnije do 13. 10. 2023. godine do 15:00 sati.

Kandidatkinja ima pravo aplicirati sa više poslovnih ideja. U tom slučaju se svaka prijava razmatra odvojeno, zato mora za svaku od predloženih ideja ispuniti obrazac te ga dostaviti odvojeno.

Aplikacijski obrazac možete preuzeti putem ovog linka.

Prijavni obrazac mora biti ispunjen na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine te prijava podnesena na jedan od sljedećih načina:

 • Elektronski: putem e-maila [email protected], [email protected] te [email protected]. U ovom slučaju, pored skeniranog potpisanog obrasca, potrebno je priložiti i nepotpisanu verziju Word dokumenta.
 • Putem pošte: preporučeno/s upisanim datumom najkasnije 09. 10. 2023. (do 13:00h) te s naznakom na koverti “PRIJAVA NA JAVNI POZIV BIHUB”, na adresu: CEM Travnik, Adis Arnautović, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina.
 • Lično: dostaviti na sjedište Centra za edukaciju mladih Travnik, Bosanska 131, 72270 Travnik, Bosna i Hercegovina u okviru radnog vremena.

Potrebna dokumentacija

 • Popunjen prijavni obrazac
 • CV kandidatkinje u skladu sa standardima Europass (u slučaju tima: CV za svaku/svakog članicu/člana)
 • Vlastita izjava da kandidatkinja nije kažnjavana te da se protiv nje ne vodi krivični postupak
 • Potvrda registracijepreduzeća (u slučaju već postojećeg preduzeća)

Uz obaveznu dokumentaciju, kandidatkinje imaju mogućnost priložiti i dodatnu neobaveznu dokumentaciju, ukoliko smatraju da bi mogla doprinijeti boljoj procjeni poslovne ideje (npr. članci, publikacije ili drugi relevantni dokumenti, informacije ili referencije).

Svi dostavljeni dokumenti i informacije su povjerljive i bit će korištene isključivo u svrhu ocjenjvanja ideje i donošenja odluke.

Više informacija o projektu možete pronaći na web stranici.

U slučaju pitanja ili potrebe za dodatnim informacijama kontaktirajte nas na:

Kulturno izobraževalno društvo PiNA

E-mail: [email protected]

Tel.: +386 5 6300 320

ili

Centar za edukaciju mladih Travnik

E-mail: [email protected], [email protected]

Tel.: +387 30 511 565

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Možda vas zanima

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ boravio u posjeti društvima...

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bosne i Hercegovine, prof. dr. Sanjin Kodrić, u utorak, 5.12., boravio je u posjeti društvima u Travniku i Srednjobosanskom...

Usvojen Nacrt budžeta Općine Travnik

Prva vanredna sjednica Općinskog vijeća Travnik održana je danas a jednoglasnom odlukom vijećnika usvojen je Nacrt budžeta Općine Travnik za 2024. godinu u iznosu...

Počeo 12. Acoustic Fest Travnik

Sinoć u Centru za kulturu općine Travnik svečano otvoren je 12. Acoustic Fest Travnik. 12. Acoustic Fest Travnik otvorio je muzičar Kenan Mačković. Kasnije...

GS-Tvornica mašina Travnik dobila nagradu “Energy Globe Award”

U organizaciji ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade, sinoć je u hotelu Evropa uručena nagrada „Energy Globe Award“ za električno vozilo GS-Tvornice mašina Travnik. ENERGY GLOBE...

Drugi čitaju

Najpoznatiji Travničani

Najpoznatiji Travničani je stranica sa listom najpoznatijih ljudi u 500. godina dugoj historiji Travnika. Ovaj idiomski poredak stvari u Travniku izgleda da počiva na prevelikoj...

Travnik Kratka historija – 150 godina glavni grad...

Travnik Kratka historija - Najbolje geografsko određenje ove varoši i čaršije pripisuje se znamenitom glumcu travničkoga porijekla Josipu Pejakoviću koji primjećuje da se Sarajevo,...

Turističko-informativni centar Općine Travnik

Grad Travnik, kao turistički važno središte svakodnevno pohode mnogobrojni turisti, domaći i strani, stoga smo u 2011. godini osnovali Turističko-informativni centar Općine Travnik, kako...

Sulejmanija Šarena džamija Travnik

Sulejmanija Šarena džamija je vezana je za urbani razvoj grada i imena značajnih vakifa, od kojih su dva nosila vezirsku titulu. Na mjestu Šarene džamije...

Popularne znamenitosti u Travniku

Popularne znamenitosti u Travniku se moraju posjetiti. Uvjerite se u kulturu, tradiciju i historiju vezirskog grada smještenog u srcu Bosne. Među popularne znamenitosti u...

Najbolji Kineski Sajtovi Za Online Kupovinu

Veliki broj sajtova izgleda kao da je isti, svaka firma nudi sličnu robu, ali koji su najbolji kineski sajtovi za online kupovinu?

Junak umire jednom, kukavica hiljadu puta/ Na današnji...

Na današnji dan, 25. oktobra 1992. godine, prije 28 godina, preminuo je major Mihajlo Petrović. "Ja sam major Mihajlo Petrović. Stavljam se na raspolaganje...