-14.2 C
Travnik

“Budi mudar spasi Ugar” / Aktivisti iz Travnika započeli prikupljanje potpisa za zaštitu rijeka

Prikupljanjem potpisa građana uz poruku “Budi mudar spasi Ugar”, aktivisti iz Travnika i drugih gradova u Srednjobosanskom kantonu zatražit će zakonsku zaštitu rijeke Ugar i ostalih rijeka u kantonu.

Iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” podsjećaju kako je Vlada SBK putem resornog ministarstva započela aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005.- 2025. kojim je predviđena izgradnja 37 novih MHE.

Iz spomenutog udruženja također napominju kako po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBK uvjerljivo vodi, a u kantonu već izgrađeno je 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH.

  • Planiranje novi hidroelektara je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 29.06.2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijelom teritoriju Federacije BiH – kazala je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”.

Vlada SBK i resorno ministarstvo, dodala je, trebali bi pokrenuti proces usklađivanja županijskog zakonodavstva s navedenim Zaključkom MHE, s obzirom na to da se na dnevnom redu Parlamenta FBiH treba naći Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIEiEK i Prijedlog izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se zakonski zaustavila izgradnja novih MHE u FBiH.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/332101974960933

Uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje “Općine bez brana”, aktivisti su dobili podršku načelnika Novog Travnika Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju “Općine bez brana”, dok su načelnici općina Travnik i Jajce Kenan Dautović i Edin Hozan iskazali volju da upute Deklaraciju na usvajanje općinskim vijećima.

  • Potpisivanjem i usvajanjem Deklaracije ‘Općine bez brana’ polako se ističe opredjeljenje lokalnih predstavnika institucija da zaštite naše rijeke. Međutim, to nije dovoljno jer Deklaracija predstavlja političku volju. Potrebne su jasnije zakonske izmjene za zaštitu rijeka, a to se neće dogoditi ako se Izmjenama i dopunama Prostornog plana SBŽ-a ostavlja prostor za izgradnju novih MHE. Zato molim sve građane SBŽ-a da nas svojim potpisom podrže – istaknuo je Indir Melić, predsjednik Kluba sportskih ribolovaca Travnik.

DRUGI UPRAVO ČITAJU