Američki tinejdžer napisao 27.000 članaka na Wikipediji na jeziku koji ne govori

- Advertisement - Američki tinejdžer napisao 27.000 članaka na Wikipediji na jeziku koji ne govori

Wikipedia je platforma na koju svi odlazimo kad želimo saznati nešto više o određenoj temi koja nas zanima. Međutim, nedavni skandal ukazuje na jedan od najvećih problema s kojima se ova platforma suočava – nije svaki urednik Wikipedije stručnjak u svom području.

Tijekom ovog tjedna otkriven je veliki skandal sa škotskom verzijom Wikipedije. Na ovom jeziku postoje tisuće postova i to je jedno od mjesta s najvećom kolekcijom sadržaja na škotskom jeziku kojoj se može pristupiti besplatno. Do problema je došlo kad se saznalo da je jedan od urednika, američki tinejdžer iz Sjeverne Karoline napisao 49 posto svih tekstova, a uopće ne govori i ne razumije škotski jezik.

Korisnik pod nadimkom AmaryllisGardner ima 19 godina i do 2018. godine napisao je više od 20.000 članaka i napravio više od 200.000 prihvaćenih izmjena u tuđim tekstovima. Otkrilo se da on za Wikipediju piše članke od svoje 12 godine i da je u engleske tekstove povremeno ubacivao škotske riječi, nerijetko krivo napisane i bez upotrebe škotskih gramatičkih struktura. U dosta tekstova u engleski jezik je nasumično dodavao riječi koje zvuče “škotski”; ali uopće ne postoje u tom jeziku. Po svemu sudeći, ovaj tinejdžer je koristio neki online prevoditelj kako bi ubacio škotske riječi u rečenice napisane na engleskom jeziku, piše Engadget.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa - Američki tinejdžer napisao 27.000 članaka na Wikipediji na jeziku koji ne govori

Postavlja se pitanje kako to da nitko ranije nije otkrio takve očigledne greške i zaustavio ovog korisnika? Odgovor leži u tome da prije ovog tjedna interes za škotsku verziju Wikipedije nije bio velik, pa je ovaj korisnik “uskočio” na mjesto koje nitko drugi nije htio, objasnio je jedan od administratora Wikipedije. Još jedna greška je i to da korisnik nije dobio nikakve smjernice za pisanje članaka, a rezultat je očigledan – vrlo loše napisani i prevedeni tekstovi.

Škotski jezik pripada ugroženim jezicima, a zajednica Wikipedije sad mora odlučiti što će napraviti sa svim tim pogrešnim tekstovima. Neki smatraju da bi web stranica trebala ukloniti sve članke koje je napisao ili uređivao AmaryllisGardner, tvrdeći da oni čine više štete nego koristi. No, postoje i drugačija mišljenja. Michael Dempster, direktor centra za škotski jezik smatra da bi bilo bolje zadržati te tekstove. On smatra da je spomenuti dječak uložio ogroman napor dok je pisao i uređivao sve te tekstove, a da je sad na drugim ljudima da ih preinače. On u cijeloj priči vidi ogroman potencijal da se poveća zanimanje za škotski jezik u budućnosti.

Cijeli ovaj skandal još jednom nas podsjeća na to da Wikipedia nije izvor informacija kojem treba bezuvjetno vjerovati. Iako je posljednjih godina uložen ogroman trud da se uklone neispravni unosi, i dalje se pronalaze ozbiljni propusti koji smanjuju povjerenje u vjerodostojnost članaka na ovoj platformi.

- Oglašavanje -
Američki tinejdžer napisao 27.000 članaka na Wikipediji na jeziku koji ne govori

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na travnik.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

Možda vas zanima

U HB “Dr. fra Mato Nikolić” veliki broj medicinskog osoblja pozitivan...

Iz Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila upućeno je saopćenje za javnost u kojem stoji da je veliki broj medicinskog...

Bruneji, Donje Putićevo i Prahulje / Donesen set odluka za boračku...

Na 40. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Travnik, između ostalog usvojen je i set odluka kojima se vertifikuje postojeće stanje korisnika nekretnina u...

Preminuo Konjalić Sabahudin

Danas poslije podne namaza bit će klanjana dženaza Konjalić Sabahudinu koji je preminuo jučer u 68. godini života.

Junak umire jednom, kukavica hiljadu puta/ Na današnji dan preminuo je...

Na današnji dan, 25. oktobra 1992. godine, prije 28 godina, preminuo je major Mihajlo Petrović. "Ja sam major...