-1.2 C
Travnik

Aktivisti iz Travnika predali inicijativu za zaštitu rijeka u SBK

Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Prikupljanjem potpisa građana uz poruku “Budi mudar spasi Ugar”, aktivisti iz Travnika i drugih gradova Srednjobosanskog kantona su zatražili zakonsku zaštitu rijeke Ugar te Bile, Kozice, Jasenice i Zaseljačke rijeke i svih ostalih rijeka u tom kantonu. 

Aktivisti koji su uspjeli prikupiti 2.605 potpisa inicijativu su zvanično i predali u Općinu Travnik, saopćeno je iz Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”. 

– Članovi neformalne grupe NVO “Dižimo glas za naše rijeke” su se angažovali da ukažu Općinskom vijeću Travnika kao i široj javnosti na hitnu potrebu mijenjanja Prostornog plana SBK-a u smislu brisanja novih malih hidrocentrala. Očekujemo da će Općinsko vijeće Travnik poslušati glas građana i zaustaviti izgradnju MHE na području naše prelijepe općine kako su to već učinili u općinama Kiseljak, Jajce, Novi Travnik, Fojnica, Kreševo, Donji Vakuf i Vitez – poručuju članovi inicijative “Budi mudar spasi Ugar!”.

Vlada SBK putem resornog Ministarstva započela je aktivnosti na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana KSB/SBK 2005 – 2025 kojima se predviđa izgradnja 37 novih MHE.  Po broju izgrađenih MHE u FBiH, SBK ubjedljivo vodi. U tom kantonu je već izgrađeno 37 MHE od ukupno 114 MHE koje su trenutno u pogonu diljem BiH.

Planiranje novi hidroelektrana je u direktnoj koliziji sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 29. juna 2020. godine, čime se potpuno zabranjuje izgradnja MHE na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

– Aktivisti su uz podršku Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, putem kampanje “Općine bez brana”, dobili već podršku načelnika Novog Travnika Stjepana Duje koji je potpisao Deklaraciju “Općine bez brana”, dok su načelnik Općine Travnik Kenan Dautović i načelnik Općine Jajce Edin Hozan iskazali volju da upute Deklaraciju na usvajanje općinskim vijećima, a što se sa nestrpljenjem iščekuje. Sada je krajnje vrijeme da Općinsko vijeće Travnik zaštiti rijeke od koruptivne eksploatacije – ističu u Udruženju “Resursni Aarhus centar u BiH”.

(FENA) M.L.Desk

- Oglašavanje -

Možda vas zanima