15.8 C
Travnik

Abdulović / Veliki pritisak na bolnice u SBK

Direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC u Travniku Emir Abdulović izjavio je da je epidemiološka situacija u Srednjobosanskom kantonu najteža od početka pandemije koronavirusa.

  • Pritisak na bolnice je veoma jak. Jučer oko podneva naša bolnica je bila u cijelosti popunjena, a danas smo uspjeli to malo relaksirati otpuštanjem pacijenata. To je sve u okviru deset do 15 postelja s kojima ćemo moći raditi i to do trenutka, ukoliko se pritisak nastavi, kada nećemo moći nastaviti primanje. No, to ne znači da nećemo pružati usluge za koje smo zaduženi već ćemo vršiti preraspodjelu pacijenta i na ostale ustanove, što smo i počeli činiti – kazao je Abdulović novinarima.

Kako je kazao, problem predstavlja sve veći broj pacijenata koji su u teškom zdravstvenom stanju.

  • Ranije smo imali veliki broj pacijenata koje smo liječili ambulantno. Danas, ukoliko to uradite, takvi pacijenti ulaze u veliku neizvjesnost, tako da se na to teško odlučujemo. Svi se moramo uozbiljiti i ponašati odgovorno, jer nam u suprotnom prijeti teška situacija – naglasio je.

Kako je kazao, problema sve više ima i s nabavkom lijekova, a povećane su i potrebe Bolnice za kisikom.

  • Sve to usložnjava situaciju, ali smo tu i tražit ćemo najbolja rješenja. Možemo obećati da ćemo dati svoj maksimum – kazao je Abdulović.

Prema podacima koje je objavio portal www.covid-19.ba, u SBK trenutno je 472 aktivnih slučaja zaraze covida-19.

https://www.facebook.com/Kanal6HD/videos/142753767747217
- Oglašavanje -
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Možda vas zanima