-14.2 C
Travnik

511. godina tradicije: Hiljade vjernika na Ajvatovici

Na platou Ajvatovice iznad Prusca danas je održana centralna svečanost manifestacije “511. dani Ajvatovice” na kojoj je prisustvovalo više hiljada posjetilaca

Danas ujutro konjanici su tradicionalno krenuli ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni.

Kao i prethodnih godina poslana je poruka da će identitet i tradicija Bošnjaka živjeti još stoljećima.

ef. Adilović: Ajvatovica nas podsjeća ko smo bili i ko ćemo biti

Travnički muftija Ahmed ef. Adilović je kazao da je Ajvatovica važna za identitet Bošnjaka te da je i ona bila zabranjena kada se radilo na tome da nestane Bošnjaka s ovih prostora.

“Ona nas podsjeća ko smo bili, ko smo danas i ko ćemo biti u buduće. Uslijed brojnih utjecaja globalizacije, važno je da se zna da smo prije 550 godina bili miran i pošten narod, da smo živjeli sa svima i da nikada nismo bili uzrok problema”, izjavio je Adilović.

Prema njegovim riječima, i danas uprkos teškim ranama nakon agresije, zagovaramo suživot u BiH kakva je bila stotinama godina ne uzimajući ničije pravo i tražeći da se svačije pravo poštuje. Kazao je da BiH može biti stabilna i prosperitetna država, ako svi budu radili na tome, BiH će imati prosperitet. ”Bošnjaci kroz ovu manifestaciju moraju znati šta im je tradicija, šta im je identitet, koji su narod i nacija, koji je naš jezik, jer kroz sve ovo to potvrđujemo iako nam se danas to osporava”, kazao je ef. Adilović

511. godina tradicije: Hiljade vjernika na Ajvatovici
511. godina tradicije: Hiljade vjernika na Ajvatovici 1

Otvorena džamija na platou Ajvatovice

Na platou Ajvatovice svečano je otvorena džamija čiju je izgradnju finansirao turski grad Bursa. Džamija kojom u prirodnom ambijentu zelenila i stabala dominira drvo kao materijal gradnje završena je krajem prošle godine, a uz džamiju je uređeno i dvorište, napravljena abdesthana s nadstrešnicom, dva šadrvana te rezervoar za vodu.

Izgradnjom džamije i pratećih sadržaja dodatno je obogaćena infrastruktura na platou Ajvatovice koja će biti u upotrebi tokom cijele godine.

Gradonačelnik turskog grada Burse Alinur Aktas je po dolasku u Donji Vakuf izjavio da su Dani Ajvatovice događaji kojima muslimani u Bosni i Hercegovini pridaju veliki značaj.

“Balkan je veoma važan za Tursku, a posebno Bosna i Hercegovina, zemlja gdje su naši preci ostavili najviše tragova, i čast nam je pružiti podršku ovoj zemlji”, dodao je Aktas.

Ajvatovica – najveće dovište muslimana u Europi

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noći učio je dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU