-8.2 C
Travnik

11 nedelja trudnoće

Do 11. tjedna trudnoće, Vaša je beba razvila različite ljudske karakteristike, uključujući prste na rukama i nogama.

Neke mame kažu kako im se jutarnja mučnina, poprilično smirila. Iako je za ovu sedmicu, kao i naredne, uobičajno i dalje imati mučninu, averziju prema hrani i nadutost.

11 nedelja trudnoće, znači da ste u trećem mjesecu trudnoće. Preostalo Vam je još punih šest mjeseci.

Kolika je Vaša beba sada? To je pitanje koje je meni uvijek zanimalo.

Vaša beba je sada otprilike oko 1,5 centimetar, i moram Vam reći da je Vaš bebac ove sedmice poprilično zauzeto rastomi kilažom.

Ono što  je interesantno kod bebe, jeste da ima razvijene prste na rukama i nogama.

Iako još ne možete znati koji će spol djeteta biti, jajnici se razvijaju ako je riječ o djevojčici.

11 nedelja trudnoće
11 nedelja trudnoće 4

A do 11. sedmice trudnoće, beba ima različite ljudske karakteristike: šake i stopala ispred tijela, uši gotovo u svom konačnom obliku, otvorene nosne prolaze na vrhu majušnog nosa, jezik i nepce u ustima i vidljive bradavice .

Folikuli dlake stvaraju se ne samo na tjemenu, već i na ostatku tijela. Što još više čini da Vaša beba izgleda kao čovjek? Te šake i stopala imaju pojedinačne prste na rukama i nogama – što znači opraštanje od onih providnih ruku i stopala poput malene žabice.

Kao što ste mogli zaključiti derivati kože se poprilično razvijaju. Kako gore navedeni  derivati kože tako i nokti. U sljedećih nekoliko sedmica nokti će početi rasti, samim tim nemojte zaboraviit malene makazice za nokte za bebe na svoj mali popis za kupovinu.

Bebin položaj se mijenja.

Tijelo Vaše bebe se ispravlja, a trup joj se produžuje – zvuči poput joge, zar ne? Ostale poze koje Vaša beba sada može zauzeti: istezanje, salto i kotrljanje prema naprijed.

11 nedelja trudnoće
11 nedelja trudnoće 5

Vaše tijelo

Da li ste primijetili kako Vaš stomak govori, odnosno gunđa?

Možda se osjećate malo gladnije ovih dana – i to je dobro. To je znak da se Vaše jutarnje mučnine smiruju i apetit Vam se priprema za pomoć u njezi tijela Vaše i bebe.

Ali ne pretjerujte samo zato što jedete za dvoje. Pokušajte se učinkovito udebljati odabirom najhranjivije hrane tokom trudnoće i smanjivanjem nezdravih namirnica u organizam.

11 nedelja trudnoće
11 nedelja trudnoće 6

U 11. sedmici trudnoće Vaš donji dio trbuha vjerojatno također počinje pomalo viriti – iako vjerojatno ne izgleda kao da ste trudni, više možda da ste pojeli previše krofni.

Nadimanje i podrigivanje

Čak i ako je Vaš trbuščić i dalje ravan kao daska, ili se tek malo nazire, vjerovatno smatrate da Vaše traperice se ne mogu zakopčati bez velike borbe. Naravno, ne trebate se opterećavati kada je trbuh u pitanju i generalno trudnoća, svaka trudnoća je zasebno za sebe. Svaka je individualna, moja prijateljica je imala dvije apsolutno različite trudnoće.

Za taj stisak okrivite hormon trudnoće progesteron. Iako progesteron izvršava posao u održavanju zdrave trudnoće, neki od manje laskavih nusproizvoda svega dobrog što čine su nadutost, podrigivanje i propuštanje plinova.

To je zato što progesteron opušta glatko mišićno tkivo u Vašem tijelu – uključujući gastrointestinalni trakt – usporavajući probavu, omogućujući više vremena da se hranjive tvari iz hrane apsorbiraju u krvotok i proslijede Vašoj bebi.

Savjeti za Vas ovaj tjedan

Prenatalna joga savršena je vježba za trudnoću. Ne samo da Vam joga rutina može pomoći da se osjećate opuštenije i spremnije za rođenje, već je jednom sedmično joga tokom osam sedmica dovoljna da smanji rizik budućih mama od anksioznosti i depresije, što zauzvrat smanjuje njezinu šansu preranog poroda i postporođajnog ludila.

Uzmi svoj C

Vitamin C neophodan je za proizvodnju kolagena koji daje snagu bebinim hrskavicama, mišićima, krvnim žilama i kostima. Također daje djetetovom tijelu sposobnost popravljanja ranjenog tkiva.

A ako to nije dovoljno, odgovarajuće doze vitamina C povezane su sa zdravom porođajnom težinom i smanjenim rizikom od preranog pucanja membrana. Budući da se vitamin C ne može čuvati, morat ćete biti sigurni da ćete dobiti dovoljno obroka dnevno.

Možete dobiti svoj C uz stari standard – sok od naranče – kao i iz širokog raspona ukusnog voća, poput manga, dinje i jagoda, te povrća poput crvene paprike, brokule, zelenila i soka od povrća.

DRUGI UPRAVO ČITAJU