Arhiva

Za Božić svečano i u Travniku

Praznici u Travniku, a to znaju svi oni koji  su ovdje rodjeni, ili su proveli jedan period života  u ovom gradu, imaju nešto posebno.

Mnoge zamjerke idu na račun Travničana, koje možda i postoje, ali ih, kada živite tako dugo ovdje niste svjesni, a odnose se na neku zatvorenost prema drugima, nam…..ili nešto treće. Pa ipak, da li tako, ili ne, Travnik u vrijeme praznika pokazuje svoj šarm. Naročito su dojmljivi, daju potpun doživljaj ljepote života u jednoj maloj sredini, ali dovoljno velikoj da prihvati mnoge vrednote, vjerski praznici.

Ne možete biti pripadnik jednog naroda, a da na neki način svojim ne osjetite i praznik onog drugog. Nije ovo idealiziranje, ali ni  zbunjenost. Naprotiv, svako ko stoji čvrsto na zenlji, ne dvoji o svojoj tradiciji i pripadnosti, ali istinski ,a samo dobroćutno osjeti i onu drugu, treću i koju god hoćete stranu. Nije laž, a to je provjerljiv podatak, da su s radošću od strane svih dočekivani Bajrami, Božići.

To je radost za sve, obilježeno je druženjem, veseljem i dobrom hranom, obilježeno dobrim raspoloženjem, nadahnuto onim ljudskim. Na sreću, taj isti ton nekadašnjeg života  ponovo se vraća, a evo vidljiv je opet.

Društvene mreže, gotovo da i nemaju drugog sadržaja osim božićnih čestitki. a već su dogovorena druženja i  rezervisani omiljeni kolači. Taj svečarski ton, čak i ako nije pun novčanik, čak i ako ne slavite Božić kao svoj praznik, osjetan je već nekoliko dana.Užurbanost u gradu, pune prodavnice, vidan elan. 

Napaja se na tim izvorima, odavno uplašena bosanska duša, zna da slavi vjerske praznike, zna da slavi suživot kao jedini recept sretnog života, a sve to ni malim dijelom na uštrb sebe, svoje tradicije i vjere. Jer sve što postoji ima svoje mjesto, i ako se ta mjesta ne diraju, ne brkaju, i poštuju, tek tada vlada savršen sklad, a tek u skladu moguće je uživati.

Travnik evo, iz godine u godinu bliže je tom savršenom skladu bez obzira na brojne protuteže kojih se možda sporo, ali ipak sigurno oslobađa.

U nastavku pogledajte večerašnju ponoćnu fotogaleriju iz Travnika. Dio galerije je iz crkve Svetog Ivana Krstitelja, a dio iz najpopularnijeg travničkog objekta, caffe-a – “Nostalgija”.

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!