BiH

U Potočarima počela komemoracija povodom 22. godišnjice genocida

Komemoracija povodom 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica počela je intoniranjem himne BiH, nakon čega je predviđeno obraćanje zvanica.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 71 žrtve genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i čiji će posmrtni ostaci biti spušteni u kabure u “dolini bijelih nišana“ u Potočarima.

Mnogi od njih danas će smiraj naći pored svojih očeva, braće, rođaka… koji su ranije ukopani u Potočarima.

Danas će biti ukopani posmrtni ostaci očeva i sinova, braće, ali i sedam maloljetnika koji su te 1995. godine bili dječaci starosti od 15 do 17 godina i čija je mladost prekinuta na brutalan način. Najmlađi među njima je petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić, koji je i najmlađa žrtva na ovogodišnjoj dženazi.

Među žrtvama čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani u Potočarima je i jedna žena, Đemila (Mahmut) Mahmutović, koja je imala 33 godine kada je ubijena.

Najstarija žrtva koja će smiraj naći danas u Potočarima je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine.

Kao i ranijih godina, nažalost, mnogi će danas ukopati nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih, pa čak i samo nekoliko kostiju koje su do sada pronađene i identificirane.

Jedan broj posmrtnih ostataka zvanično je identificiran i DNK analizom i od porodica, ali zbog nekompletnosti tijela porodice se nisu odlučile za ukop ove godine, u nadi da će u narednom periodu biti pronađen još neki dio skelata njihovih najmilijih.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!