U Ahmićima sutra obilježavanje 25. godišnjice stradanja 116 civila
photo: FENA
Aktuelno

U Ahmićima sutra obilježavanje 25. godišnjice stradanja 116 civila

Sa porukom “Da se ne zaboravi i ne ponovi“, u selu Ahmići kod Viteza u ponedjeljak će biti obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće, 16. aprila 1993. godine, ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata “16. april” ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Svaka godišnjica vraća sjećanja na svaku minutu onoga što se događalo u Ahmićima prije 25 godina. Nakon ovog zločina, najveća tragedija je to što je i dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba. Do danas, o njima nemamo nikakvih informacija – izjavio je Feni predsjednik Skupštine Udruženja “16. april” Hazrudin Bilić.

U Udruženju su nezadovoljni i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom, izrečene presude po komandnoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiocima.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest lica, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja počet će u ponedjeljak u 11.30 sati dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

Kako je najavljeno, Ahmiće će u ponedjeljak u 12.30 sati posjetiti i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!