TRAVNIK: Samo u jednom trgovačkom lancu maloljetnici nisu uspjeli kupiti alkohol
photo: CEM Travnik
Aktuelno

TRAVNIK: Samo u jednom trgovačkom lancu maloljetnici nisu uspjeli kupiti alkohol

Da maloljetnici u Travniku lako mogu doći do alkoholnih pića, iako je to zakonom zabranjeno, pokazala je još jedna akcija “Tajni kupac”, koju su volonteri travničkog Centra za edukaciju mladih sproveli jučer u trgovačkim lancima u Travniku.

Grupa maloljetnih volonterki i volontera obišla je deset supermarketa u gradskoj zoni Travnika, s namjerom da kupi alkoholna pića, a to im je pošlo za rukom u njih šest.

Trgovci su uredno naplatili kupljene proizvode, te izdali račune, bez obaveznog pitanja da li kupac posjeduje dokument koji dokazuje da je punoljetan.

Time su prekršili odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnicima, te nalaže trgovcima da traže identifikacioni dokument od osobe koja kupuje alkohol.

Jedini trgovački lanac u čijim objektima volonteri nisu mogli kupiti alkohol je “Bingo d.o.o.”, dok je u ostalima situacija zavisila od procjene trgovca.

Najveća odgovornost za prodaju alkohola upravo i jeste na trgovcu, koji je u direktnom kontaktu sa kupcima i od njega najviše zavisi da li će maloljetna osoba kupiti alkoholno piće ili ne.

Iako Bosna i Hercegovina ima zakone koji regulišu oblast prodaje alkohola u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, mehanizmi njihovog sporovođenja nisu odgovarajući, što je zaključeno kroz saradnju i zajedničke aktivnosti CEM-a sa policijskim i inspekcijskim organima.

Već nekoliko godina Centar za edukaciju mladih ukazje na problem izloženosti djece i mladih alkoholu, kroz njegovo nekontrolisano reklamiranje, niske cijene i laku dostupnost, kao i činjenicu da društvena zajednica to ne vidi kao ozbiljan problem, čemu svjedoči i ova njihova akcija. U saradnji sa brojnim institucijama i organizacijama aktivno rade na suzbijanju ovog problema, a ono što smatraju za potrebno je sistemski pristup institucija vlasti na najvišem nivou, te jasna regulacija, kao i adekvatni mehanizmi njenog sprovođenja.

Njihov cjelokupan rad usmjeren je na kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade, u čemu treba učestvovati cijelo društvo, jer djeca i mladi imaju pravo na odrastanje u zdravoj sredini, bez pritisaka da konzumiraju alkohol, droge ili duhanske prerađevine.

Novom akcijom “Tajni kupac” Centar za edukaciju mladih Travnik je pokazao da je situacija još uvijek zabrinjavajuća, te da je potrebno nastaviti rad na ovom polju, što je obaveza svih nas.

Centar za edukaciju mladih / Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!