Arhiva

Travnik: 100 godina Lovačkog društva Vlašić

TRAVNIK, 27. oktobar (DAN.ba) – Na svečan način, u Travniku je obilježeno stotinu godina postojanja organiziranog lovstva.

Lovačko društvo “Vlašić” osnovano je te davne 1913., mada se smatra da je ovaj kraj, i puno prije toga imao razvijene oblike lova.

Predsjednik Lovačkog društva “Vlašić”, Omer Helda, ovom prilikom je, između ostalog naglasio, da je ovo Društvo jedno od najbrojnijih i najbolje organizovanih u BiH. U prilog tome idu i dosadašnji rezultati, naročito u segmentu zaštite i uzgoja divljači, ali i prirodnog bogatstva u cjelosti. Osim entuzijazma iskazanog u ovih stotinu godina, za budućnost lovstva neophodna je i adekvatna zakonska regulativa koja uređuje ovu oblast, pa će u tom smislu, a u narednom periodu, i biti intenzivirane aktivnosti ovog Društva, kazao je Helda.

Prisutnim, a zaista brojnim lovcima, obratio se i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji je uz čestitke za ovaj značajan jubilej, najvažnijim ocijenio druženje medju lovcima, koje ne dolazi samo po sebi, nego se njeguje na najljepši način. Upravo to, daje za pravo da vjerujemo, kako će Lovačko društvo “Vlašić” trajati i narednih stotinu godina kazao je, između ostalog, načelnik Hadziemrić.

Čestitke, ali i pohvale na račun dosadašnjeg rada, uputili su i predsjednik Saveza lovačkih organizacija BiH, Salem Alihodžić, te direktor Kantonalne uprave za šumatstvo Ševal Konjalić.

Osim toga, ovom prilikom uručena su i priznanja počasnim članovima Društva nakon čega je upriličeno druženje, uz dobro raspoloženje i pjesmu, po čemu su lovci naročito poznati.

Preneseno sa: DAN.ba