Aktuelno

Travničani danas i sutra mogu preuzeti svoj Cvijet Srebrenice (FOTO)

Danas je u Travniku organizirana podjela simbola genocida u Srebrenici ”Cvijeta Srebrenice”, kako bi se skrenula pažnja na najveći zločin protiv čovječanstva u Evropi još od drugog svjetskog rata.

Vrijeme odmiče, ali težina srebreničkog stradanja, bol i tuga, ostaju, imaju svoju trajnost.
Nemoć da se vrati vrijme, da se promijeni začetak i tok zločina, ostavlja prazninu, ali uvjetuje i obavezu da ne damo zaboravu sve razmjere stradanja i boli.

11.juli, svake godine pored preživjelih i porodice stradalih Srebreničana, okuplja brojna udruženja, organizacije, pojedince, okuplja LJUDE spremne da iskažu poštovanje prema žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i geografsku udaljenost. Bicikliste, motoriste, učesnike Marša mira ali i one koji suosjećaju, ujedinjuje osuda zločina i potreba da skrenu pažnju na težinu stradanja.
Travnik je dio te priče, dio takvog nastojanja.

Svake godine organizira se, izmedju ostalog, i podjela Cvijeta Srebrenice, pa tako i ove godine. Travničanka, Albina Brajić, čije je profesionalno opredjeljenje vezano zdravstvo, aktivno sudjeluje u politici, a poznata je i po društvenoj angažiranost i humanitarnom radu, kako prethodnih godina, tako i ove godine:
“Općina Travnik je svake godine uz Srebrenicu, ne samo ovih dana, nego svih 365 dana u godini. Trudimo se koliko je u našoj moći da sudjelujemo u ovim najtužnijim danima u godini, tako što dočekujemo bicikliste, motocikliste, distribuiramo simbol genocida cvijet stradanja Bošnjaka, učesnici smo Marša mira..” kaže izmedju ostalog aktivistica Bajrić.

Svi koji žele imati Cvijet Srebrenice, kao simbol stradanja, treba da dođu danas ili sutra na plato ispred Konzuma u Travniku u periodu od 12 do 17 sati.

Travnicki.INFO